Trend

A sérülteket segítõ kutyák

A segítõ kutyák szerepe, hogy különféle módokon támogassák beteg gazdájukat. Ez elsõsorban egészségügyi segítségnek számít, ezért így is kell viselkednünk az állattal szemben!
  • A segítő kutyákat be lehet vinni nyilvános helyre, ha rokkant gazdájuk társaságában vannak. Az is előfordulhat, hogy egy barát viszi el a kutyát gazdájához, például a kórházba – természetesen ez is megengedett.
  • Ha a kutya hámot, mellényt, hátizsákot visel, biztos, hogy éppen dolgozik, ezért nem szabad simogatással, szólítgatással megzavarni, kerülni kell a túlzott szemkontaktust, az erős zajkeltést és az eb figyelmének elterelését feladatáról. Ezek ugyanis a kutya koncentrációjának gyengüléséhez vezetnek, s így a gazda biztonsága kerül veszélybe.
  • Ne etessük a vezető kutyát! A segítő ebek kiegyensúlyozott étrendhez szoktak, amit gazdájuk biztosít nekik, ezért más ember soha ne etesse őket. Különben rászoknak arra, hogy állandóan az ínyencfalatokat lessék, ez megzavarja őket, s ismét a gazda épsége kerül veszélybe. Elhízáshoz és egyéb egészségügyi problémához is vezethet, sőt esetleg a kutya életét is megrövidítheti.
  • Ha szeretnénk megsimogatni egy olyan kutyát, aki éppen nem dolgozik, először mindig kérjük a gazda engedélyét. Ha beleegyezett, beszéljünk a kutyához, csendben és nyugodtan simogassuk meg.
  • Ha kommunikálni szeretnénk velük, a gazdához forduljunk, ne a kutyához! Ne felejtsük el, hogy az embert szólítsuk meg és ne a kutyáját! Nagyon kellemetlen a gazdának, ha őt nem méltatjuk figyelemre és csak a kutyához szólunk.
  • A segítő kutyák gazdái pontos kiképzést kaptak arra, hogy hogyan dolgozzanak együtt állataikkal, illetve hogyan neveljék őket. Ezért csak abban az esetben segédkezzünk, ha a gazda kifejezetten igényli ezt. Ha bármilyen aggályunk van arra vonatkozólag, hogy hogyan bánjunk egy vezető kutyával, ne féljünk megvitatni azt a kutya gazdájával.
  • Ne dédelgessük az állatot, ne hívogassuk magunkhoz! Egy ilyen kutyánál a legfontosabb tényező: a hűség – az a dolga, hogy a gazdájához kötődjön, ne nehezítsük ezt meg.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top