Trend

Világítás

A leghatékonyabb fényforrások alkalmazásával, a természetes fény nagyobb mértékû bevonásával a világításra felhasznált energia akár tizedére is csökkenthetõ. Akkor miért pazarolnánk?

Egy kis fizika

A kibocsátott fényáram mértékét lumenekben mérik a hozzáértők, míg az elfogyasztott energia a wattban mért teljesítménnyel arányos. Végeredményben jó fényforrás az, amelyik nagy lumen/watt értékkel rendelkezik. A hagyományos izzókról, amelyeket a lakások világítására 90%-ot meghaladó arányban használunk, mindez nem mondható el, ez az érték 10-20 lumen/watt. Ezek az égők olyan rossz hatásfokkal dolgoznak, hogy valójában az energiának mindössze tizede fordítódik a világításra,

a nagyobb rész hőként távozik. Akár hősugárzóknak is nevezhetnénk őket, amelyek történetesen világítanak… Ellenben ha fluoreszcens anyagokat használó technológia segítségével oldjuk meg lakásunk, irodánk világítását, akár 110 lumen/wattra növelhetjük a hatékonyságot.

Fluoreszcens fényforrások

A világítástechnika legújabb és egyben legvonzóbb fejleményeiről van szó. Azt ugyan hallottuk már eleget, hogy ha fénycsövekre cseréljük izzóinkat, akkor azzal sok energiát, pénzt takaríthatunk meg magunknak és környezetünknek, csak hát elég nagy gond elvégezni a szükséges átalakításokat, ráadásul drága is. Esetleg még esztétikailag sem mindenütt kívánatos a díszes csillárokat fénycsövekre cserélni. Szerencsére ma már a hagyományos foglalatokba is helyezhetünk a fluoreszcenciát használó izzót, ami az élettartamot tízszeresére növeli, a szükséges energiát negyedére csökkenti, és immár az általa kibocsátott fény színe is a természeteshez közelít. Aki mégis úgy gondolja, használhat természetesen fluoreszcens fénycsöveket is, amelyekhez egyelőre könnyebb is hozzájutni az üzletekben.

Halogénlámpák

Ezek mintegy tíz százalékkal takarékosabbak hagyományos társaiknál, fényük viszont sokkal fehérebb, ezért jó választás lehet sötét helyekre, ahol nagyon világosat szeretnénk. Ráadásul a halogénlámpák működésük utolsó szakaszában is csak néhány százalékot veszítenek fényerejükből, szemben a hagyományos izzókkal, ahol ez kb. 25%.

Időzített lámpa

Mit sem ér a helyesen kiválasztott fényforrás, ha számításainkat keresztülhúzza egy feledékeny, avagy hanyag felhasználó. Ha környezetünkben ráismerünk valakire, akkor érdemes lehet elgondolkodni különböző önműködő eszközök alkalmazásán. Ez lehet egyszerű időzítő, ami

a nap adott szakában bekapcsolja, annak lejártával pedig lekapcsolja a világítást, ám sokkal előnyösebb (bár befektetésnek drágább) lehet például infravörös szenzorok alkalmazása, amelyek érzékelik az ember – és a háziállatok – jelenlétét, mozgását. Mindezt fotoszenzorral együtt alkalmazva, amellyel a fényerő bizonyos szint alá csökkenését mérhetjük, tökéletes automatizmust érhetünk el. De az is lehet, hogy ez már kissé futurisztikus…

Napsütés

Ez a legjobb fényforrás – gazdaságos, és az UV- sugárzástól eltekintve egészséges is, viszont nem tudunk parancsolni neki. A régi elképzelésen, miszerint a kis ablakkal a fűtésszámlán spórolhatunk, nyugodtan túlléphetünk – a hatalmas ablakok a technológia mai szintjén egy cseppet sem eresztenek több hideget a lakásba, mintha kisebbek lennének, úgyhogy a megfelelő mérettel elérhetjük, hogy nappal semmi szükség ne legyen a világítótestekre. Nagy segítséget jelent, ha emellett a falakat sem festjük be koromfeketére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top