Trend

Origami kezdõknek

Néhány általános tudnivalóval segítünk azoknak, akik már régóta próbálják rávenni magukat a hajtogatás mûvészetének gyakorlására. A legfontosabb, hogy a kezdeti nehézségek miatt ne adjuk fel! Kezdjük az egyszerûbb figurákkal, és addig gyakoroljunk, amíg tökéletesen nem sikerül! És ne feledjük, hogy a nagy origami-mesterek is voltak egyszer ügyetlen kezdõk.

Papírok és jelzések

A legtöbb figura egyszerű négyzet alakú papírból készül, ami lehet hétköznapi A4-es papír vagy speciális origami-papír is. A papírból vágás nélkül hajtogathatunk különféle alakzatokat a minták segítségével. Ötven évvel ezelőtt ezeket a hajtogatási módokat összefoglalva és egységesítve megszületett a Yoshizawa-Randlett-Harbin módszer, amelyet a legújabb origami-könyvek is használnak. Ennek a nemzetközi rendszernek a segítségével még a japán nyelvű könyvekből is elkészíthetők a figurák!

Az origami-ábrákon a nyilak mutatják, hogy melyik irányba kell hajtogatni a papírt, ezért nagyon fontos, hogy értsd a nyilak jelentését! Az alábbi nyilakat találod majd meg a legtöbb origami-könyvben is.

1. hajtsd ebbe az irányba

2. hajtsd mögé

3. visszahajtani

4. behajtani és visszahajtani

5. visszafordítani

6. három dimenziós hajtogatás

Az alaphajtástípusok részletes (és magyar nyelvű) leírását megtalálhatod ezen a linken: Peter Budai’s Origami Page

Mi szükséges az origamihoz?

Papír

Ez a legfontosabb eszköz. Persze a papíroknak is számtalan fajtája létezik, de alapvetően használjuk a hétköznapi, fehér, nyomtatóba való papírt. Nagymennyiségben vásárolva nem olyan drága, és a legtöbb origami-modellhez megfelel. Ez azért is fontos, mert ha egy-egy új figurát csak többszöri próbálkozásra sikerül megcsinálni, akkor ahhoz a speciális origami-papír kicsit költséges lenne.

A hagyományos papírt többféle színben is lehet kapni, de vásárolhatunk iskolásoknak való színespapírt. Nagyon sok modellt A3-as papírból is hajtogathatunk. A speciális origami-papír különböző méretekben kapható, és rendszerint egyik fele színes, másik fele fehér. Vékonyabb, mint a nyomtatóba való papír, és egy kicsit erősebb. Ez azokhoz a modellekhez alkalmas, amelyeknél mind a fehér, mind a színes oldalnak van jelentősége (pl. a zebra csíkjainál).

Vágóeszközök

Habár maga az origami-papír négyzet alakú, de a többi papírfajta nem. S mivel a modellek négyzet alakú papírból készülnek, ezért ez utóbbiakat erre a formára kell vágni. Ehhez jó a hétköznapi olló is, bár fémvonalzó és egy penge segítségével sokkal pontosabb munkát végezhetünk. Ilyenkor természetesen szükség van valamilyen alátétre is, hogy megkíméljük az étkezőasztalt.

Egyéb kellékek

Ragasztó szükséges egyes figurák díszítéséhez. Jó ha van többféle színes tinta, ecset, filctoll, ezekkel még hajtogatás előtt dekorálhatjuk a papírt.

És végezetül néhány origami-figura hajtogatása:

  • Pingvin elkészítése
  • A kacsa elkészítése
  • A vízibomba hajtogatásának alapművelete
  • A vízibomba elkészítése
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top