Trend

Ördögi kör

A körforgalom nagyszerû dolog. Nyugat-Európában nagy divat: a franciák, spanyolok különösen kedvelik, és mi is kezdjük ismét felfedezni. Ki tudja miért Magyarországon a hetvenes években eltûntek a körforgalmak, így most újra meg kell ismernünk õket.

A körforgalom előnyei

A körforgalom lényege, hogy országúton lassításra készteti az autóst, míg városban gyorsabb áthaladást biztosít számára. Azaz biztosítana, ugyanis nem használjuk ki az előnyét. A KRESZ szerint a körforgalomban haladó jármű elsőbbséget élvez az oda behajtani szándékozóval szemben. Ezért kihajtáskor mindig használni kell az indexet. Egy kutatás szerint, ha csupán minden második autós használja csak az irányjelzőt, amikor kihajt a körforgalomból, akkor az áteresztő képesség akár 71 százalékkal is csökkenhet. Azért kiváló még a körforgalom, mert ha nem térünk le ott, ahol akarunk, akkor addig körözhetünk, amíg csak akarunk – bár egy kicsit kellemetlen hosszú időn át -, és ha már biztosak vagyunk a kijáratban, akkor indexelünk, és letérünk.

Büntetőpont

Mellesleg az irányjelző használata, pontosabban a nem használata népbetegség. Amikor megtiltották a mobiltelefon kézi használatát autózás közben, várható volt, hogy javul a helyzet. Nem lett így. Olyannyira nem, hogy sokan még mindig kézből telefonálnak, vagy ha mégsem, akkor nem áll rá a kezük az indexre – pedig ez egy büntetőpontotba kerülhet -, sőt arra sem, hogy megköszönjék a másiknak, hogy beengedte. De ez nem büntetendő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top