Trend

Gondolkodjunk takarékosan!

Az ember gondolkodása során sokszor tudatosan törekszik arra, hogy minél eredményesebben és gyorsabban adjon választ a környezetébõl érkezõ ingerekre.

Az agy – akaratunktól függetlenül – a leginkább megfelelő technikát alakítja ki az információk feldolgozására. Figyelmen kívül hagyja például az észlelt ingerek döntő többségét. A válaszra méltányolt ingerek esetében szintén hatékonyságra törekszik, hiszen igencsak sok dolga van. Az információfeldolgozás során egyfajta módszert, eljárási technikát alakít ki: alapvetően analitikusan és intuitíven gondolkodik.

Az analitikus gondolkodás – soros feldolgozás – időrendben dolgozza fel a beérkező információt. A gondolatok egymást követik, minden elem függ az előtte levőtől. Ez az eljárás lassú, korlátozott mértékű információ feldolgozására ad lehetőséget, s a személynek a feldolgozandó információ minden elemét emlékezetében kell tartania. Ez a gondolkodási technika a feldolgozás eredményét tekintve nem a leghasznosabb eljárás, mivel valamelyik egymásnak ellentmondó részlet, netán egy hiányzó gondolati láncszem felboríthatja az érvelést, vagy hamis következtetést eredményezhet.

Az intuitív gondolkodás – párhuzamos feldolgozás – esetén az elemek minden része és a közöttük létesült összes kapcsolat együtt kerül feldolgozásra. Vagyis a tervezéstől a döntéshozásig minden gondolati elemet, információt bevon az agy a feldolgozásba, sőt, ez a technika azt a képességet is magába foglalja, hogy az egyén egyúttal saját gondolkodását is átlátja, értékeli (metakogníció). Ez a technika sokféle inger egyidejű feldolgozását is el tudja végezni. Gyors, benyomásszerű, ezáltal mentesíti az agyat a részletek precíz és tudatos feldolgozásától, ami amellett, hogy időigényes, még lassítja is a gondolkodást. Mindez fejlettebb gondolkodási technikát jelent, mivel elsősorban a felnőttek, az érett személyiségűek inger- és ismeretfeldolgozására jellemző, így gyermekek esetében a szellemi érettség, a tehetség jelzője lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top