Trend

Elmeolimpiák

Idén sajnos már lekéstünk ezekrõl a rendkívül izgalmas versenyekrõl, de nem árt a felkészülést mielõbb elkezdeni!

Az Értelem Odüsszeiája

Az OM (Odyssey of the Mind – Az értelem Ödüsszeiája) programot 1978-ban indította útjára az amerikai Samuel Micklus, a glassborói egyetem professzora. Mára az OM a világ legismertebb képességfejlesztő programjává vált. Jelenleg az USA valamennyi államában és a világ több mint 50 országában működik. Magyarország 1991 óta vesz részt a program nemzetközi rendezvényein.

Az OM lényege, hogy a résztvevőket gyors és logikus gondolkodásra, döntéshozásra, hatékony csapatmunkára tanítsa. A gyermekek 5-7 fős csoportokban, egy külső személy (edző) irányításával készülnek fel, több feladatból (probléma) kiválasztva a számukra legmegfelelőbbet. A versenyen nemcsak az előre kész produkciókat (hosszú távú probléma) mutatják be, hanem a helyszínen is kapnak azonnal megoldandó feladatokat (spontán probléma).

A magyar bajnokság győztese részt vehet az USA-ban megrendezendő világbajnokságon. Szívesen látunk egyéni érdeklődőket, jövendő edzőket!

Magyar OM Társaság

Budapest, 1085 Horánszky u.11.

Tel.: 3-186-220/21

Fax: 3-187-583 (üzenetrögzítő is)

e-mail: pigi@vmg.c3.hu

A szervezet nemzetközi honlapja: Odyssey of the Mind website

FPS-tábor az USA-ban

A legtehetségesebb gyermekeknek nyaranként a Jövőbeni Problémák Megoldása (Future Problem Solving – FPS) nevet viselő programon vehetnek részt az Államokban, amit E. P. Torrance (1915), a világhírű pszichológiaprofesszor kezdeményezett középiskolások részére 1974-ben. A sikeres programot később fokozatosan kiterjesztették a teljes iskolai korosztályra. Napjainkig 14 ország kapcsolódott be a számos diáknak sikerélményt hozó programba, amin nyaranta mintegy 120 ezer fiatal vesz részt.

A program Osborne (1967) által kidolgozott kreatív problémamegoldási eljáráson alapul. Az egy-egy évig tartó feladatmegoldó versenyeken a diákok 4 fős csapatokban vesznek részt, három korosztályban (4–6., 7–9., 10–12. évfolyam). Minden csapat három gyakorlati problémát kap, amelyeket meg kell oldaniuk és határidőre el kell küldeniük a bírálóknak. Az értékelés után a pontozott munkát visszakapják. A legügyesebb csapatokat meghívják a tavaszonként díszes külsőségek között megrendezett FPS Kupákra. A három győztes csapat – korosztályonként egy-egy – meghívást kap a Nemzetközi FPS Konferenciára, amelyet a nyári szünetben tartanak.

A tanulmányozandó témát minden évben a diákok és felkészítő tanáraik választják ki. A témák jobbára a gazdasági tervezéssel, a mesterséges intelligenciával, a világélelmezéssel és a szervátültetésekkel kapcsolatosak. Nem elvont elméleti problémákra kell tehát a részvevőknek gyakorlati megoldást találniuk, hanem a világ megoldásra váró gyakorlati gondjaira kell – korosztályuk szintjén – olyan elméleti választ adniuk, amelyek a gyakorlatban is hasznosíthatók.

A program egy tisztán oktatási célzatú, versengésmentes elemet is kínál a kisebbek számára az Elemi Tagozat keretében. A témák itt aktuálisak és a gyermekek érdeklődéséhez kapcsolódnak. Itt is három gyakorlati problémát kell megoldaniuk a tanulóknak.

A részvételt a következő címen lehet jelezni:

FPS

St. Andrews College

Laurinburg

NC 28352

USA

vagy: az FPS honlapja

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top