Tőled Tanultam cikkek

Így lehet jobb kapcsolatod az anyukáddal

Az anya-lánya kapcsolatok komplikáltak és ezerfélék. Néhányan a legjobb barátok, mások alig találkoznak, és van, hogy folyton konfliktus van köztük. Mindegy, milyen most a kapcsolatod az anyukáddal, van rá esély, hogy jobb legyen.

Roni Cohen-Sandler pszichológus szerint a leggyakoribb panasz a lányoktól az anyjukra az, hogy túl kritikusan és korlátozóan nevelik őket, míg az anyukák azt kifogásolják, hogy a lányaik nem hallgatnak rájuk, rossz döntéseket hoznak, és sosincs idejük az anyjukra. A pszichológus pár tippet is adott, hogy fejleszteni tudjuk a köztünk zajló kommunikációt, és így jobbá tegyük a az anya-lánya kapcsolatot.

1. Tedd meg az első lépést

Ne várd, hogy a másik lépjen először, gondold át, mi az, ami rajtad múlik, miben tudnál változtatni ahhoz, hogy jobban megértsétek egymást.

2. Változtass magadon

Az anyukádat nem tudod megváltoztatni, de arra van esélyed, hogy a saját reakcióidon változtass. Ettől pedig maga a kapcsolat más lesz. Ha úgy gondolsz rá, mint egy táncra, logikus, hogy ha máshogy lépkedsz, maga a tánc is másmilyen lesz.

3. Legyenek reális elvárásaid

Az anyáknak és lányaiknak is általában idealisztikus elképzeléseik vannak a saját kapcsolatukról. Például a gyerekek gyakran azt hiszik, hogy az anyukájuk mindig gondoskodó lesz velük. Ez a hiedelem még egészen pici korukból, leginkább a mesékből ered, amiben az anyanyuszi megmenti folyton a gyereknyuszit a bajtól.

4. Beszélgessetek

Őszintén. A egyik nagy probléma az anya-lánya kapcsolatban, ha nincs kommunikáció a két fél között, nem tudja az egyik, hogyan érez a másik. Előfordul az is, hogy túlzásba viszik, és olyan hangot engednek meg maguknak egymással szemben, amit eszükbe sem jutna idegenekkel használni. Mivel senki sem gondolatolvasó, ezért érdemes nyugodtan elmondani az anyukádnak vagy lányodnak, hogy milyen érzéseid vannak egy adott helyzetben.

 

5. Hallgasd meg

Ha mesél valamit, akkor ne úgy reagálj, hogy megmondod neki, mit kellene tennie vagy éreznie, és ne kritizáld rögtön, csak hallgasd meg és próbáld megérteni. Reagálj úgy, hogy azt érezze belőle, mellette állsz, és nem ellene vagy.

6. Ha konfliktus van, gyorsan rendezd

Az egészséges kapcsolatok egyik fontos eleme, hogy amikor a felek konfliktusba keverednek egymással, gyorsan meg is oldják a problémát, és nem tartogatják a haragjukat. Igaz ez az anya-lánya kapcsolatra is. Ha feloldatlan konfliktus marad köztetek, akkor azt hordozod magadban, és kiütközhet akár a párkapcsolatodban is. Ezért az a legjobb, ha megtanulod mérlegelni, melyek azok a harcok, amiket érdemes megvívni, és melyek azok, amiket el kell engedni.

7. Képzeld magad az ő helyébe

Az empátia tulajdonképpen nem más, mint a saját látásmódod kiszélesítése. Ha megérted, hogy anyukád egy másik generációban nőtt fel, más értékrendben, akkor máris panorámában láthatod a kapcsolatotokat. Amikor empátiával fordulsz a másik ember felé, az mindig nyitottabbá tesz a kompromisszumokra.

Így lehet jobb kapcsolat anya és lánya között

8. Tanuld meg, hogyan kell megbocsátani

A megbocsátás nem arról szól, hogy hagyjuk a másik félnek, hogy bántson minket. Inkább csak elvesszük a saját haragunk élét, hogy ne tegyünk kárt magunkban. Akkor tudsz továbblépni az életedben és arra koncentrálni, hogyan tudnál boldogan élni, ha megbocsátod anyukádnak mindazt, amit úgy érzel, elrontott gyerekkorodban.

9. Egyensúly a közelség és függetlenség között

Néha nagy kihívás a lányoknak, hogy felépítsék a saját identitásukat, azt hiszik, teljesen el kell szakadniuk az anyjuktól ahhoz, hogy önálló emberré válhassanak. Vagy esetleg annyira ragaszkodnak hozzá, hogy képtelenek nélküle döntéseket hozni. Mindkét eset problémás. Lehet önállónak lenni úgy, hogy közben az anyukád szerves része az életednek. A pszichológus javaslata szerint a legjobb eszköz ehhez a humor: ha úgy érzed, hogy túlságosan bele akar mászni anya a döntéseidbe, akkor viccesen elütve a kérdést elkerülhető a konfliktus, és megőrizhető az autonómia is.

10. Egyezzetek meg, hogy nem muszáj egyetérteni

Anyák és lányaik sok témában nem értenek egyet egymással, olyanokban, mint házasság, gyereknevelés és karrier. És általában megpróbálják egymást meggyőzni az álláspontjukról. Az anyák úgy érzik, hogy a lányaik elutasítják őket, amikor más döntéseket hoznak, a lányok pedig azt hiszik, anya elégedetlen velük egyfolytában. Pedig csak fel kellene ismerni mindenkét félnek, hogy vannak olyan helyzetek, amikben sosem fognak egyetérteni, sőt az az egészséges, ha nem ugyanúgy látják a világot, hiszen két különböző emberről van szó.

11. Éljetek a jelenben

Hagyjátok a múltat a múltban, ne vitázzatok azon, hogy milyen gyerekkori sérelmek gyűltek fel bennetek régen. Nincs értelme, mert már megoldani nem tudjátok az akkori konfliktusokat, csak beleragadtok egy végtelenített küzdelembe. Inkább koncentráljatok a jelenre.

12. Figyelj a szóhasználatodra

Beszélj magadról, ha az érzéseidről van szó: “Ez a mondatod rossz érzést keltett bennem” ahelyett, hogy “Már megint megbántottál”. Sok felesleges vita és sértődés elejét veheted ezzel az egyszerű trükkel.

13. Beszéljétek meg, hogyan szeretnétek kommunikálni

A fiatalabb nemzedék nem szeret telefonálni, anya pedig ahhoz szokott hozzá, hogy mindennap felhívja a lányát telefonon. Itt már félre is csúszhat a kommunikáció azzal, hogy az egyik félnek nem megfelelő a formája. A megoldás nem az, hogy nem veszed fel a telefont, ha anya hív, hanem hogy egyenesen megmondod, hogy számodra például melyik napszak az, amikor jobb, és ha sürgős mondanivalója van, hamarabb elér e-mailben vagy üzenetben.

14. Állítsd fel a határokat

A köztetek lévő nézeteltérésektől függ, hogy milyen határokra van szükséged. Például valakinek az a megfelelő megoldás, amikor anyát meglátogatják családilag vidéken, ha inkább szállodába mennek aludni. Fontos, hogy egyenesen tisztázd az anyukáddal, mit szeretnél, és ha átlépi a határt, akkor elmész vagy leteszed a telefont. Ha elkezd kritizálni, nyugodtan felfüggesztheted a kommunikációt, mert ez számodra a határ. Tartsd szem előtt a saját lelki egészségedet, és amint rosszul érzed magad a szituációban, lépj ki belőle lelkifurdalás nélkül.

15. Ne vonj be harmadik embert

A köztetek lévő konfliktusba ne vonj bele senki mást. Gyakori, hogy a lányok bevonják az apjukat, mert anya őrületbe kergeti őket, az anyák pedig bevonják a másik gyereküket, mert nem tudnak beszélni a lányuk fejével. Pedig ezzel csak konzerválják a konfliktust. A legjobb az, ha egyenesen és nyíltan beszéltek egymással, ha szeretnétek egészséges anya-lánya kapcsolatban élni.

“Tőled tanultam!”

Ők vannak ott az első lélegzetvételünknél, vigyázzák az első léptünket és az összes többiet is a háttérből, amíg csak élnek. Közben bölcsen, szinte észrevétlenül pakolják a felbecsülhetetlen értékű útravalót a hátizsákunkba. Az anyai tanácsok igazi kincsek, melyek elkísérnek minket egy életen át. Nem lehetünk elég hálásak értük!

És nektek mit tanított az anyukátok?

Írjátok meg a toledtanultam@centralmediacsoport.hu e-mail címre a legfontosabb tippet, tanácsot, amit valaha tőle kaptatok! A legjobb mondatokat az NLCafé szerkesztőségi zsűrije fogja kiválasztani, és majd ti szavazhatjátok meg, melyik a tíz legjobb anyai tanács. A tíz nyertes mondat beküldői NLCafé-s ajándékcsomagot kapnak.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top