Tippek a mélyhűtőből cikkek

8 dolog, amiért szeretjük a fagyasztott alapanyagokat

Nyáron nyilván a friss zöldségek a legjobbak, és tobzódunk az ezerféle salátában, leveles zöldségben, káposztafélében vagy hüvelyesben. De mi a helyzet télen vagy tavasszal, amikor még nincs friss áru?

1. Nos, arról már többször írtam, hogy zöldborsóból igazán zsengét szinte csak fagyasztva lehet vásárolni, hacsak nincs saját termésünk, ahol figyelni tudunk arra, hogy szüret után azonnal elkészítsük, és cukor ne alakuljon át keményítővé.

De hasonló a helyzet a spenóttal is. Minél frissebb, annál jobb, arról nem is beszélve, hogy a vízszámlánkat sem terheli meg annyira, és a gyár vízfelhasználásáért sem kell aggódnunk, mert ők megtisztítják, és ha lehet, újra felhasználják az értékes ivóvizet.

2. Ilyenkor télen is nagyon hívogatóak a zöldséges friss árui, de hacsak nem veremben tárolható gyökérzöldségről vagy gumósról van szó, a frissesség bizony ilyenkor nem előny. A termékek gyakran nagyon hosszú utat tesznek meg, míg a világ másik végéről asztalunkra kerülnek. Ha csak a szállítást nézzük, már akkor rengeteg energiát, benzint és olajat felhasználtak.

Hogy a minőségüket megőrizzék, a még éretlen zöldségeket és gyümölcsöket szüretelik, majd gyakran kémiai érésgyorsitókkal pótolják a napsütést és az időt.

8 dolog, amiért szeretjük a fagyasztott alapanyagokat

3. A télen kapható vagy messziről érkező zöldségek és gyümölcsök a hosszú raktározási folyamat alatt is folyamatosan veszítenek a vitamintartalmukból.

A fagyasztott zöldségeket és gyümölcsöket a leszedésüket vagy betakarításukat követően rendkívül rövid időn belül fel is dolgozzák, így a minimumra csökkentik a tápanyag- és vitaminveszteséget.

4. Arra pedig Jamie Oliver hívta fel a figyelmem egyik főzős műsorában, hogy bizony ilyenkor a legtöbb fagyasztott zöldség még olcsóbb is, mint a friss.

Ráadásul a megpucolásukkal és a mosásukkal is rengeteg időt takarítunk meg, úgyhogy éljenek a gyors vacsorák!

5. Mindig van mihez nyúlni, ha váratlan vendégek érkeznek, vagy nincs időnk bevásárolni. Nálam mindig van itthon spenót, zöldborsó, garnéla és kapor is.

Kapor azóta, mióta a piacon azt mondták egyszer, hogy csak a tökkel együtt adják, tök nélkül nem. Hát milyen dolog ez?

6. A mélyhűtőm vasárnap is nyitva tart.

7. Egyszemélyes vacsorákat is főzhetek magamnak, nem kell felhasználnom az egész mennyiséget.

8. A visszajelzéseitekből tudom, nektek is nagy problémátok, hogy a hétvégén megvásárolt friss zöldségeket végül mégsem olyan tempóban használjátok fel, mint ahogy eredetileg szerettétek volna, és a tönkrement zöldséget kidobni nagyon elkeserítő pazarlás. A fagyasztóban nem megy tönkre pár nap alatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top