Tippek a mélyhűtőből cikkek

Amit sosem gondoltál volna a mélyhűtött ételekről

A fagyasztásnak – ellentétben azzal, amit sokan gondolnak – szinte alig van hatása az élelmiszerek tápanyagtartalmára. 
A fagyasztott zöldségeket és gyümölcsöket a legérettebb, legjobb formájukban szüretelik, és fagyasztják le, pár perccel a betakarítás után.
Amit sosem gondoltál volna a mélyhűtött ételekről

Ezért vitamin és tápanyagtartalmuk nagyon magas, sokszor pedig jóval magasabb, mint a frissnek tűnő, ám mégis jó pár napot a hűtőkamrában vagy a zöldségesnél töltő zöldféléké.

A zöld színű zöldségek, mint a spenót vagy a zöld fűszerek a tárolás során naponta C-vitamin tartalmuk 15%-át is elveszthetik.

Ezzel szemben szinte egyáltalán nincs vitamin- és ásványianyag-veszteség a fagyasztott halakból, mivel a fehérjékre, az A- és D-vitaminokra és az ásványi anyagokra nincs hatással a fagyasztás. 
Az édeskés zöldségeknek, mint a zöldborsó vagy a kukorica, kifejezetten jót tesz, ha gyorsan lefagyasztják, mert így maradnak csak igazán édesek, különben a cukor hamar keményítővé változik bennük.
A zöld fűszerek is nagyon jól tárolhatók fagyasztva, a magas illóolaj-tartalmuk, aminek a csodálatos illatukat köszönhetik, megvédi őket. 
A spenótot blansírozzák fagyasztás előtt, vagyis egy pillanatra forró vízbe mártják, majd azonnal fagyasztják nagyon alacsony hőmérsékleten. Így nemcsak a színe marad harsogóan és főzésre csábítóan zöld, de rengeteg vizet és időt spórolnak meg nekünk. A FRoSTA spenótjai fajtától függően 9-15 perc alatt el is készülnek.
Fontos, hogy miután megvásároltuk a fagyasztott élelmiszereket, a hűtőlánc megszakítása nélkül, lehetőleg kifejezetten a fagyasztott áruk mozgatására szolgáló zacskóban vagy hűtőtáskában vigyük haza. A fagyasztót otthon -18°C-on, vagy alatta kell működtetni.

Amit sosem gondoltál volna a mélyhűtött ételekről

A hűtőszekrénnyel ellentétben a mélyfagyasztóban az ételeket szorosan kell egymás mellé pakolni.
 Fontos, hogy a csomagoláson jelölt időn belül fogyasszuk el az ételt. A lefagyasztott és felengedett élelmiszereket soha sem szabad újra lefagyasztani. 


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top