Tipegők Világa

Csökkenthető a cukorbetegség kockázata?

A Diabetes Care szakfolyóirat tette közzé azt a kutatást, amely kimutatta, hogy az elmúlt két évtizedben Magyarországon megduplázódott az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyermekek aránya.

A cukorbetegség a leggyakoribb anyagcsere-betegség, amely gyermekkorban előfordul. Magyarországon 1500 kisgyermek közül egy cukorbeteg, és évente több mint 200 picit diagnosztizálnak ezzel a betegséggel. Mára azonban kiderült, hogy a kockázat csökkenthető!

Csökkenthető a cukorbetegség kockázata?

A kutatás során ugyanis megállapították azt is, hogy a D-vitamin megfelelő szinten tartása csökkenti a cukorbetegség kockázatának mértékét. A D-vitamin hiánya nem okoz automatikusan cukorbetegséget, de az bizonyított, hogy azon gyermekek körében magasabb az 1-es típusú diabétesz előfordulása, akik D-vitamin-hiányosak.

A D-vitamin a szervezetünkben napfény hatására képződik, illetve egyes élelmiszerek is tartalmazzák. Ezért nagyon fontos, hogy télen, kora tavasszal és késő ősszel megfelelő táplálkozással tartsuk szinten a D-vitamin-bevitelt.
Készítsünk finomságokat joghurt, vaj, tengeri hal, tojás, kaviár, halolaj, méz, élesztő és gomba felhasználásával, és naponta kínáljuk meg a kisgyermekünket finom Junior gyerekitalokkal.
A Junior gyerekitalok 1 és 3 év közötti gyermekek igényeinek megfelelő összetételben tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat is. Egyes Junior gyerekitalok a napi ajánlott D-vitamin szükséglet 100%-át fedezik.

Ami még a fogyasztásuk mellett szól, hogy finom ízüknek köszönhetően a legválogatósabb lurkók számára is lehetőséget nyújtanak a vitaminok pótlására.

Csökkenthető a cukorbetegség kockázata?

Néhány napja az óvodában beszélgettünk az anyukákkal, és nagyon sokan panaszkodtak arra, hogy a gyermekük csak turkál az ételben, és alig van néhány kedvenc, amit hajlandó elfogyasztani. Mostanában én is egyre gyakrabban tapasztalom, hogy vannak olyan ételek, amit gyerekeim éppen nem szívesen fogyasztanak. Komolyabb aggodalomra azért nincs okom, mert a gyerekitalokat mindig szívesen kortyolják, így ha nem is esznek túl sokat, legalább afelől nyugodtak lehetünk, hogy nap mint nap fedezzük D-vitamin-szükségletüket.

További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top