Tipegők Világa

Az agyfejlődés mérföldkövei

Az agy fejlődése az első három életévben a legintenzívebb, ezért fontos odafigyelnünk arra, hogy gyermekünk minden fontos ásványi anyaghoz, zsírhoz és vitaminhoz hozzájusson, amire ebben az egyedülálló fejlődési időszakban szüksége van.

Talán már te is hallottad, hogy szervezetünk zsírban leggazdagabb szerve az agy, ezért fejlődéséhez és megfelelő működéséhez is szükség van zsírokra, pontosabban arra, hogy az esszenciális zsírsavak megfelelő minőségben, mennyiségben és arányban legyenek jelen a táplálékunkban. Az esszenciális zsírsavakat szervezetünk nem képes előállítani, viszont, mint nevükből is látszik, létfontosságúak, hiszen támogatják az idegrendszer működését, illetve az immunrendszer és az agy fejlődésében is fontos szerepet játszanak. Ilyen például az  omega-3-zsírsavak közé tartozó dokozahexaénsav (DHA) is.

Az agyfejlődés mérföldkövei

Hogyan biztosíthatod gyermeked számára ezeket a nélkülözhetetlen zsírsavakat?
Omega-3-zsírsavakat a legnagyobb mennyiségben a halak tartalmaznak. Gyermeked étrendjébe a tengeri és édesvízi halak egyéves kortól fokozatosan bevezethetők. A tengeri halak húsának higanytartalma miatt érdemes inkább édesvízi halakkal kiegészítened gyermeked étrendjét.

Az omega-3-zsírsavak mellett a megfelelő vasbevitel szintén elengedhetetlen az agy fejlődéséhez és működéséhez. Fontos szerepet tölt be a hemoglobin felépítésében, melynek legfőbb feladata az oxigén és szén-dioxid szállítása a testben. Az 1–3 éves totyogók számára napi 7 mg vas bevitele javasolt. Ennek biztosítása nem könnyű feladat. A kisgyerekek csak ritkán, vagy egyáltalán nem esznek vasban gazdag vörös húsokat. A piciknél a vashiány kialakulásához az is nagyban hozzájárulhat, ha tejalapú táplálékként főként tehéntejet fogyasztanak, aminek igen alacsony a vastartalma.

Az agyfejlődés mérföldkövei

A vasbevitel kapcsán fontos megjegyezni, hogy megfelelő C-vitamin-bevitellel segítheted a vas felszívódását a szervezetben. Adj naponta többször friss gyümölcsöt, zöldséget, gyermekednek.
Az agyfejlődés gyermeked egész életére hatással van, ezért nagyon fontos, hogy minden ehhez szükséges ásványi anyaghoz és vitaminhoz hozzájusson.
Elegendő vasat tartalmaz gyermeked étrendje? Tesztelt az Első 1000 nap program honlapján!

Amikor gyermeked betölti az egyéves kort, ne feledkezz meg arról, hogy továbbra sem kis felnőtt, tápanyagigénye eltér a felnőttekétől. Fontos, hogy továbbra is odafigyelj arra, étrendje minél változatosabb és egészségesebb legyen. Háromszor több energiára van szüksége, mint egy felnőttnek. Napi három kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étkezés, kiegészítve tízóraival és uzsonnával, valamint 500 ml folyékony, tejalapú táplálékkal (mely anyatej hiányában A-, C- és D-vitaminokat, vasat és omega-zsírsavakat is tartalmazó Junior gyerekital lehet) biztosíthatja gyermeked számára a megfelelő energia- és tápanyagbevitelt.

További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top