Teszteljünk!

Milyen juttatások járnak, ha jön a baba?

Magyarországon ismeretlen szokás, hogy az állami szolgáltatások bármelyikét közérthetõ nyelven megfogalmazzák, ezért összegyûjtöttük nektek az anyasági juttatások jelenleg igénybe vehetõ formáit.





A létező hétféle juttatás közül nem könnyű kiválasztani azokat, amelyek a családok számára a legelőnyösebb helyzetben a legmagasabb összegű ellátást nyújtják. Ráadásul alapszabály, hogy ha a szülő alanyi jogon, illetve biztosítási jogviszony alapján egyszerre több ellátásra jogosult, akkor választásuk szerint csak az egyik jogosult vehet igénybe, csakis egyféle ellátást (lásd keretes írásunkat).

A három legfontosabb, egymással is kombinálható juttatási forma a gyes, gyed, tgyás (terhességi-gyermekágyi segély), melyek közül az utolsó kettő igazolt jövedelemhez kötött. Ezt egészítik ki a családi pótlék, a családi adókedvezmény, egyszeri anyasági támogatás, gyermekgondozási támogatás (gyet), amelyek alanyi jogon járnak.
Kezdjük a három legfontosabbal.








Alanyi jogon járó ellátások:
– egyszeri anyasági támogatás
– családi pótlék
– családi adókedvezmény
– gyermekgondozási segély – gyes
– gyermekgondozási támogatás – gyet

Terhességi-gyermekágyi segély – tgyás


A biztosítási jogviszony keretében két anyasági juttatás létezik. Az egyik a terhességi-gyermekágyi segély (tgyás), amely a szülési szabadság időtartamára (azaz 168 napon keresztül) jár, és összege a napi átlagkereset 70 százaléka. Alapesetben annak a nőnek jár, aki felmutat egy papírt, hogy a szülést megelőző két éven belül legalább fél évig folyamatosan dolgozott valahol, és akkor ennyi meg ennyi volt a fizetése. A fél évbe beleszámít az egyetem, főiskola ideje is. Az igényt a munkáltatónál kell bejelenteni, vállalkozók közvetlenül az Egészségbiztosítási Pénztárhoz fordulhatnak. Ha az anya nem rendelkezik fél éves összefüggő jövedelemmel, akkor sincs gond, mert az ellátás napi összegét a minimálbér kétszeresének harmincad része alapján számolják ki. A tgyás-t a munkanélküli járadékban részesülők valamint az örökbefogadó szülő is igénybe vehetik, ha a gyermek csecsemőkorú.

Gyermekgondozási díj – gyed

A másik hasonló juttatás a gyermekgondozási díj (gyed), amely a gyermek 2. életéve betöltésének napjáig jár és a naptári napi átlagkereset 70 %-a, de 2005-ben maximum nettó 70.000 Ft/hó. Az a szülő kapja, aki ismét felmutat egy olyan papírt, hogy a szülést megelőző két éven belül fél évig folyamatosan dolgozott. A biztosítási jogviszony lényege, hogy csak akkor igényelhetünk az államtól egy szolgáltatást, ha mi magunk is hozzájárulunk a társadalom finanszírozásához: vagyis igazolható jövedelmünk van, aminek egy részét állam bácsi elvonja, majd közcélra újra elosztja.








Biztosítási jogviszony keretében igényelhető TB ellátások:
– terhességi-gyermekágyi segély – tgyás
– gyermekgondozási díj – gyed

Gyermekgondozási segély – gyes


Az alanyi jogon járó juttatások legfontosabbika a gyermekgondozási segély (gyes), amelynek összege 2005-ben – a gyermekek számától függetlenül – nettó havi 22.600 Ft. A segélyt a szülő bármelyike, vagy a nagyszülő kaphatja a gyermek 3. életévének betöltéséig. Változás, hogy 2005-től a szülő már csak a gyermek egy éves koráig nem folytathat kereső tevékenységet. Ezután maximum napi 4 órát dolgozhat (vagy változó időbeosztással heti maximum 20 órát), illetve, ha a munkavégzés otthon történik, időbeli korlátozás nélkül dolgozhat. Jó hír, hogy az ellátás időtartama – 8,5 % nyugdíjjárulék levonása mellett – beleszámít a nyugdíjba.

Szakemberek szerint a havi szinten 150.000 Ft bruttó jövedelemmel és 180 napnál hosszabb biztosítási idővel rendelkező anyának a tgyás, majd a gyed, végül a gyes a megfelelő választás. Aki minimálbérre van bejelentve, annak a gyes ajánlott, mert magasabb összeget kap kézhez, mintha tgyás-t és gyed-et igényelt volna.

Bővebb információért kattints ide! » 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top