Teszteljünk!

A megfázás és az influenza közötti különbségek

Ki ne ismerné az érzést, amikor munkából hazatérve az átlagosnál fáradtabbnak érzi magát az ember. Feltesszük magunknak a kérdést: „Ez csak megfázás, vagy a rettegett influenza?"




















A következőkben segítséget szeretnénk nyújtani, hogy a feltett kérdésre magunk adhassuk meg a választ. Ez természetesen nem nyújt 100 %-os biztonságot, ha kétségeink vannak, mindenképpen keressük fel háziorvosunkat.

Mi is valójában az influenza? Egy erősen fertőző, vírus okozta megbetegedés, mely elsősorban a felső légutakat támadja meg! A panaszok általában a fertőződést követő 24-48 órában hirtelen jelentkeznek, ez a megfázásnál sokkal súlyosabb állapot. Vegyük sorra a tüneteket, amelyek az influenzát, illetve a megfázást kísérik.





A láz az influenza első néhány napjában akár a 39-39,5 C fokot is elérheti, ezzel ellentétben a megfázásra a láz egyáltalán nem jellemző. Az influenza okozta megbetegedés alatt a fejfájás, végtagfájdalom és a fáradtság gyakori, sokszor súlyos méretű kísérő tünet, a megfázásra a fent említettek csak egészen enyhe formában jellemzőek.

Extrém kimerültség? Úgy érzed, ki sem tudsz kelni az ágyból? Mindenképpen keresd fel a háziorvosod, hiszen ilyen tünet a megfázásra egyáltalán nem jellemző!





A megfázás erősen jellemző tünetei, melyek az influenzára egyáltalán nem jellemzőek, az orrdugulás, tüsszögés, torokfájás.

A vírusos influenzánál előfordulhatnak szövődmények, mint például a tüdőgyulladás, kezelése feltétlenül antibiotikumot igényel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top