Téli kényeztetés cikkek

A világ legszebb, kényeztető gyógyfürdői

A téli hideg, szeles hónapok során felértékelődik a meleg és a pihenés szerepe. A jóleső melegséget persze nem csupán egzotikus külföldi utakon kereshetjük, hanem - az egészség jegyében - a kellemesen lazító, gyógyvízű üdülőkben is.
A világ legszebb, kényesztető gyógyfürdői

A nagy magyar induló – Hévíz 

Hévíz nem csupán magyar viszonylatban számít óriási számnak termáltéren. A Balaton nyugati részén fekvő tó a világ egyik legnagyobb termálvízű tava, amelynek 30 fokos vize télen különleges élményt kínál az oda látogatóknak. A természetes tőzegmedrű gyógytóról az első tanulmány 1769-ben jelent meg, létrehozását pedig komoly részben a Festeticseknek köszönhetjük. A 200 éves fürdőhagyományokkal rendelkező fürdőtelep előnye a mélysége, legalábbis az úszni szerető gyógyulni, szépülni vendégek számára.

Pazar látvány és egészség – Pamukkale

A körülbelül 35 °C forrásvízű törökországi Pamukkale a világ legszebb gyógyvízeként tartják számon. A “gyapotvárat” jelentő fürdő népszerűsége nem csupán a látvánnyal magyarázható, hiszen a lenyűgöző, vakítóan fehér mészkőmedencéket valóban jótékony, a domboldalról lezúdult, kalcium-hidrogénkarbonátban és szén-dioxidban gazdag víz tölti meg. A Denizli városától 20 kilométerre található Pamukkale jelenleg a modern gyógyturizmus Mekkája, és az UNESCO világörökség része is egyben, de sajnos a már az ókorban is látogatott mészmedencék jövője kérdéses. Az óriási látogatószám miatt megindult a mészkőmedencék elszíneződése, ezért komoly rendszabályokat vezettek be az üdülőhelyen.

A világ legszebb, kényesztető gyógyfürdői

A cseh bajnok – Karlovy Vary

Karlovy Vary sokaknak esetleg a helyi filmfesztiválról lehet ismerős, pedig a németült Karlsbad néven futó cseh város Csehország legnagyobb gyógyfürdőhelye. A 14. század óta népszerű termálvízközpont a kommunista időkben a munkásréteg kedvelt úti célja volt, akik közül többen súlyos betegségeik kezelését, tüneteik enyhítését remélték a kórházakkal is szegélyezett meleg víztől. Az egykor Goethe, Beethoven, sőt Gogol által is látogatott gyógyüdülőt mára gyönyörűen kiépítették, így a modern spa-hotelek szolgálatatásainak igénybevétele mellett gyógyulhatnak az idelátogatók a gyönyörűszép városban.

Az angol kincs – Bath

Az Egyesült Királyság nem bővelkedik természetes melegvizes forrásokkal, egyetlen büszkeségük e téren Bath, amit a történészek szerint már a rómaiak is fürdőhelyként használtak. A Londontól közel 160 kilométerre nyugatra fekvő várost az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította, míg Shakespeare kortársainak megkülönböztetett figyelmét már a gyógyhatású víz miatt élvezhette. A Jane Austen életérzés imádóinak valóságos csoda lesz ez a hely, az egykori római fürdőkomplexum helyén 2006-ban nyílt Thermae Bath Spa ugyanis élethűen megidézi a 18. századot, miközben ultramodern szolgáltatásokat kínál az ide érkező fürdővendégeknek.

Hangulatos fürdőváros a hegyekben – Bad Ischl

Az osztrák Alpokban Salzburgtól keletre megbúvó, Bad Ischl az 1800-as évek első felében írta be magát a fürdővárosok történetébe. A virágzását az Osztrák-Magyar Monarchia idején élte, milliomosok, hírességek is szép számmal szerepeltek az ide látogató betegek, vagy csak kikapcsolódni, relaxálni érkezők között. Léhar, Brahms és az ifjabb Strauss is töltöttek itt huzamosabb időt, Ferenc József császár pedig hetven évig tekintette ezt a meseszép alpesi fürdővárost a nyári “főhadiszállásának”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.