Téli kényeztetés cikkek

Orrmosás: új fegyver az allergia ellen

Az eszünk még nem ment el, csak kipróbáltunk egy olcsó módszert, ami állítólag remekül csökkenti az allergiás tüneteket. Vegyészkedtünk, prüszköltünk, öklendeztünk, de megérte.

Ezekben a hetekben egyre sűrűsödnek az allergiásokat figyelmeztető hírek, ahogy a kirándulóidővel együtt indul a pollenszezon. A kínzó tünetek ellen nemcsak a megszokott orvosságokat vagy a különböző alternatív gyógymódokat vethetjük be, létezik egy olcsó és állítólag nagyon hatásos módszer, az orrmosás enyhén sós vízzel, azaz 0,9 százalékos sóoldattal. Ennek a tudományába többek között jógatanfolyamokon vezetik be a résztvevőket, de allergológusok is ajánlják. Az indiai jógik állítólag arra is képesek, hogy az orrüregükben úgy áramoltassák a sóoldatot, hogy az még a melléküregekbe is eljusson.

Hogy is volt az a képlet?

Hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, megkérdeztünk pár gyakorlott orrmosót, és mi is kipróbáltuk a nem túl kellemesen hangzó mutatványt. Az indiai jógik tudományától még messze állunk, de igyekeztünk tudományos komolysággal nyúlni a témához.

forrás: kemia.info
Forrás: kemia.info

Bár lehet kapni tengervizes orrspray-ket, és orrmosó szettet a hozzá csomagolt keverékkel, mi az olcsóbb és nehezebb utat választottuk. A sóoldatot otthon készítettük el, amihez először a tömegszázalék készítésének képletét kellett feleleveníteni középiskolából kora reggel hétkor. Bár egy gyakorló orrmosó egy gramm sót ajánlott egy liter vízhez, a saját számításaink szerint az egy százalék csak tíz grammal jön össze. Végül egy kémiatanár is megerősítette, hogy az egy literhez a tíz gramm a helyes megoldás. A patikában viszont, ahol először érdeklődtünk, még az orrmosás ötletét is értetlenkedéssel fogadták.

Kísértenek horvátországi nyaralások

Az oldathoz elvileg jó minőségű tengeri sóra vagy himalájai kristálysóra van szükség, de mi barbár módon azt használtuk, amit még egy férfi hozott haza a boltból, azaz a legolcsóbb zacskós verziót, a vizet pedig jó előre felforraltuk, hogy ne maradjon benne semmiféle kórokozó.

Egy gyors házivegyészkedés után a tenyerünkbe csorgattuk a nedűt, és egy nagy levegő után megpróbáltuk ügyesen felszippantani, majd hátravetett fejjel lecsorgatni hátul a garatig. A váratlan eseményre azonnal prüszkölni és köhögni kezdtünk, a lé pedig spriccelt vissza minden nyílásból. Másodjára viszont már szinte profinak éreztük magunkat, úgyhogy valószínűleg ezt ugyanúgy meg lehet szokni, mint a kontaktlencsézéssel járó szembirizgálást, ami kívülállókból általában rémült reakciókat vált ki.

Az érzés pont olyan, mint a horvátországi nyaralások egyetlen kellemetlen része, amikor váratlanul leborulsz a matracról, és telemegy sós vízzel az orrod. A sósságot egyértelműen érezni, annyira, hogy egész délelőtt öklendeznünk kellett, hiába próbáltuk a reggeli kávéval, kefirrel és keksszel elnyomni. Csak az ebéd hozott megnyugvást. Nem hiába, hogy már általánosban sem követtük az osztálytársainkat, akik esküdtek rá, hogy csak egy kis meleg sós vizet kell meginni, és garantált az igazolt hiányzás. Inkább a röpdolgozat.

Konyhasóval, csapvízzel csínján

Orrba szívtuk fel a sós vizetValószínűleg tisztességes sót használva azért meg lehet spórolni a hányingert, de legalábbis nem érezzük úgy magunkat, mintha lenyaltunk volna egy felsózott, fagyott kutyaszaros járdafoltot. A jótékony hatás így is jelentkezett, az ismeretlen eredetű, csak reggelente jelentkező orrfolyásunk rögtön megszűnt, amint kifújtuk a maradék sós lét.

“A keverék a 0,9 százalékos sóoldathoz kellene közelítsen” – tudtuk meg Hagony Csilla allergológustól, aki a konyhasóval azért óvatosságra intett, mert ki tudja, mi lehet benne, és inkább a készen kapható oldatokat vagy orrspray-ket ajánlotta. Elárulta azt is, hogy ha túlsóztuk volna a vizet, akkor éreztük volna, hogy marja a nyálkahártyánkat. Ilyenkor a kezelés az ellentétes hatást váltja ki, és elvonja a vizet a nyálkahártyától.

Arra is vigyázni kell, hogy tiszta vizet használjunk, azaz ha mindenképp otthon szeretnénk elkészíteni a sóoldatot, akkor inkább forraljuk fel a vizet használat előtt. Három ember már meghalt amiatt, hogy egy nagyon rettentő ritka, de nagyon veszélyes kórokozóval fertőzött vízzel öblítette az orrát. Az egyik indiai volt, a másik kettő amerikai. A sajtóban agyevő amőbának nevezett egysejtű az orron át jut fel az agyba, ahol gyakran halálos idegrendszeri gyulladást okoz.

Mindenféle allergiás náthára ajánlják

“Az orrmosás több szempontból hasznos az allergiás betegeknek, és korlátlanul lehet alkalmazni, hiszen nincs benne semmi gyógyszerhatóanyag – mondta. – Kíméletesen tisztítja az orrnyálkahártyát. Kimossa az orrba bejutó polleneket, másrészt a nyálkahártyát nedvesen tartja, aminek az a jelentősége, hogy a kórokozók kevésbé tudnak rajta megtelepedni. Az allergiás tüneteket is csökkenti, és ha bármiféle váladék keletkezik és beszárad, akkor a sóoldattal ezt is el lehet távolítani. Sok esetben az allergia is okozhat orrvérzést, vagy erre használt orrcseppek, orrspray-k, és ezek enyhítésére is jó.”

“Mi mindenképpen javasolni szoktuk mindenkinek, akinek allergiás náthája van, hogy allergiaszezonban többször használja. Mindenféle allergiában használható, nincsen semmiféle káros hatása, nem lehet túladagolni vagy kárt okozni vele” – sorolta az előnyöket az allergológus. Csak a bátorságot kell összegyűjteni az első szippantáshoz, és azt megoldani, hogy munkahelyen ne nézzenek ránk bután, ha esetleg ránk nyitnak a mosdóban orröblítés közben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.