Téli kényeztetés cikkek

A leggyakoribb aromaterápiás alkalmazási módszerek orrdugulásra

A nátha kínzó tünetei közül talán az egyik leginkább kellemetlen a bedugult orr. A feszítő, "duda" érzés az orr és az arcüreg környékén az egész közérzetünkre rányomja a bélyegét, és a maradék erőnket is felemészti. Megnéztük, hogyan is tehetünk ellene az aromaterápia segítségével!

A téli hónapokban nem véletlenül számít az egyik mumusnak a nátha, és azon belül is a feszítő érzetet keltő orrdugulás. Az arcüregeinkben, a homlok-, a szemkörnyéki- vagy az orrmelléküreg környékén megtelepedő, beteg nyák kifejezetten kellemetlen érzést okoz. A méregtelenítési folyamatok során elkezdődik a kóros nyákképződés, kialakul a duzzadt érzés, és sokszor úgy érezzük, reménytelen harcot folytat szervezetünk, hogy a feleslegessé vált savaktól, és méreganyagok orrváladék formájában megszabaduljon. Az aromaterápia az illóolajas kezelésein keresztül számos remek megoldást kínál ennek a harcnak a segítésére, és az orrjáratok felszabadítása érdekében. Lássuk, miket is…

Inhalálás

Öntsünk egy edénybe mintegy öt centiméter magasságban vizet, majd forraljuk fel. Cseppentsünk bele 5-7 csepp illóolajat, majd keverjük jól el a vízben. Várjunk pár percet, majd törülközőt terítve fejünk fölé, hajoljunk a tál fölé, és mélyen, akkurátusan lélegezzünk be nagyokat. A választott illóolaj lehet borsmenta, de ha a legjobb mixet szeretnénk, akkor 2 csepp eukaliptusz, 2 csepp kakukkfű, 3 csepp borsmenta és 3 csepp rozmaring lesz a jó kombináció.

A leggyakoribb aromaterápiás alkalmazási módszerek bedugult orr ellen

Párologtatás

Legyen szó akár hagyományos párologtatásról, vagy párologtatógép bevetéséről illóolajokkal, számoljunk 25-30 csepp illóolajjal. Abban a szobában helyezzük el, ahol a legtöbbet tartózkodunk, a választás pedig eshet a citrom, eukaliptusz, bazsalikom vagy a kék ciprus illóolajra.

Diffúzorok

Ma már rengetegféle profi, és egyszerűbb otthoni diffúzor kapható, de hagyományos verziókkal is nagyon jó eredményt érhetünk el. A diffúzoros keverékhez vegyünk fél pohár vizet, amibe 4-6 csepp illóolajat adagoljunk. Üljünk közel a készülékhez, és figyeljünk a mély légzésre!

Forró fürdő

A blokkolt légutak ellen forró fürdős, illóolajos házi rituáléval is tehetünk. Cseppentsünk 8-10 csepp illóolajat (borsmenta, boróka, fahéj, levendula, ezek mindegyike antibakterilis tulajdonságokkal is bír) a fürdőszivacsunkra, és tegyük a fejünk mellé, a kád szélére. Hagyjuk ott a fürdés végéig. A fürdővizünk legyen jólesően meleg, és figyeljünk arra, hogy addig maradjunk csak a kádban, míg jól esik.

Masszázs

Bedugult orral az alvás is komoly kihívást jelent, nem csak a kiegyensúlyozott légzés. Lokálisan egy célirányos, gyengéd masszírozással is tehetünk a tünetek ellen, méghozzá 3-4 cseppet összekeverve némi bázisolajjal (növényi olajban, akár olíva is) a következő illóolajakból: citrom, muskátli, levendula, narancs. Dolgozzuk át vele a nyakunkat, a nyak hátsó részét és a halántékunkat.

Olvass még többet az NLCafé oldalán az illóolajokról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top