Téli kényeztetés cikkek

Régi népszokások nátha ellen a világ minden tájáról

A retro népszerűsége messze nem csak a divatban és szépség világában érezteti hatását. A gyógyászatban is egyre többen vannak, akik nem csak elismerik, de szívesen követik is az elődök gyógyulási technikáit, receptjeit. Megnéztük, milyen érdekes megoldásokkal vették fel régen a kesztyűt a megfázás tünetei ellen!

Az orosz folyékony gyógyszer náthára

Kik lehetnének autentikusabb példaként állítva a megfázásos tünetek enyhítésére, mint a tomboló mínuszokban jártas orosz elődök? A végtelen telek és végtelen megfázások nagy ismerői voltak, akiknek házi orvoslásában nagy szerepet játszott egyfajta vodkás dzsúz, amit már az első tünetek észlelésekor bevetettek. A borssal ízesített, fokhagymával (erőteljes antibakteriális hatású és immunerősítő) dúsított vodkáról úgy tartották, segít elpusztítani a baktériumokat. Az igazsághoz persze hozzátartozik az is, hogy ezt a “gyógyszerészeti” ínyencséget nem csak a nátha ellen, hanem gyakorlatilag szinte minden egészségügyi vészhelyzetben bevetették. Vágás, fogfájás esetén is szépen teljesített.

Ecetes szilva japán módra

A japán nagymamák kedvenc megfázás elleni csodaszere az umeboshi (vagyis ecetes szilva) volt, amit jól át kellett sütni, majd forró zöld teával felönteni. Hagyományosan a láz csökkentésére vetették be, és még melegen kellett, lassan elkortyolgatni. A bedugult orra is volt hagyományos japán praktika, ráadásul a nálunk sem ismeretlen gyömbéres recept. Reszelt gyömbér, méz, citrom az alapanyagtrió, amit forró vízzel öntöttek fel, majd ittak meg.

Régi népszokások nátha ellen a világ minden tájáról

Dél-Afrikai praktikák

A dél-afrikai területeken szintén a természetes antibiotikumokra bízták magukat a régiek, különösen a felső légúti fertőzések és betegségek esetén. Akadt, ahol a préselt friss fokhagymát keverték a beteg leveséhez, amit hideg frissítőként kellett elfogyasztania, de orrdugulásra és köhögésre házi készítésű szirupot is kevertek, mégpedig fekete bors és méz felhasználásával. A légtisztítás céljával itt is akadt példa az inhalálásra. Ha beteg volt a háznál, a lábasban gőzölgő, felforralt vízbe kurkumát kevertek, ezt kellett a felső légúti betegségben szenvedőnek belélegeznie…

Indián recept a régmúltból

John Heinerman orvos-antropológus egyik könyvében szerepel egy, a varjúk törzséből származó asszony receptje, amivel a náthás megbetegedéseket kezelték az Észak-Amerikai földrészen egykor. A megfázás elleni indián természetes orvosság elkészítésének módja a következő: tégy két evőkanálnyi szárított tyúkhúrt (gyógynövény) és ökörfarkkórót egy liter forrásban lévő vízbe, majd kevergesd és hagyd ázni benne fél órát. Melegen kortyolgasd, egy-egy csészével elfogyasztva belőle 3 óránként. Pihenj egy napot, másnapra jobban leszel – szól a néhai indián asszony figyelmeztetése…

Olvass még többet a nátháról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top