A tehetség hónapja

Csodagyerek volt – ez lett belőle

Időről időre feltűnnek kimagasló képességű, tehetséges gyerekek a híradásokban, ilyenkor elámulva csodáljuk adottságaikat. Sajnos nem mindegyiküknek sikerül átmentenie ezt a sikert a felnőtt életbe és beleszürkülnek a tömegbe, eltűnnek a szemünk elől. Mások csilllaga pedig sokáig ragyog.
Csodagyerek volt – ez lett belőle


Macaulay Culkin

A Reszkessetek, betörők! vásott kölyke minden helyzetből kivágta magát a vásznon, de az élet megpróbáltatásaival már nehezebben birkózott meg. Bár szerepel minden idők 100 legtehetségesebb gyermekszínésze között, felnőtt korára teljesen eltűnt a közönség elől. Négy évesen állt először kamerák elé és összesen 15 filmben kapott szerepet, így már 15 éves korára tetemes vagyon birtokosa volt. Talán éppen ez térítette rossz útra. Az utóbbi években csak rendőrségi és kábítószer ügyei kapcsán hallani róla.

Edward Furlong

Szintén filmszínész, és bár nem olyan korán kezdte a pályát, mint Macaulay Culkin, a tehetsége senki előtt nem volt kérdéses. Szuggesztív és érett játékával messze kimagaslott kortársai közül, de az első nagy durranást, a Terminátort követően már nem tudta kamatoztatni képességeit. A híres szerep után csak kisebb alakításokra kapott lehetőségeket, mert elterjedt róla, hogy problémai vannak az alkohollal és a kábítószerekkel is. Színészi munkáiról szinte semmit, de rendőrségi és kalandos nőügyeiről annál többet lehetett hallani. Végül 29 évesen megállapodott, és átlagos életet él feleségével és gyermekükkel.

Björk

Már két évesen kívülről tudta a Muzsika Hangja c. musical összes dalát és 11 évesen kapta első lemezszerződését. Ez az első album is platinalemez lett, aminek bevételeiből Björk zongorát vásárolt és komponálni kezdett. Ez a momentum jól rávilágít egyéniségére: a sikert mindig befektette és tovább kamatoztatta, így lehet, hogy még napjainkban is aktív és népszerű az énekesnő, akinek kegyeiért versengenek a koncertszervezők.

Olvasztó Imre

Kevés olyan természetes tehetségű magyar gyermekszínészt láthattunk a filmvásznon, mint Olvasztó Imrét. Legtöbben valódi nevét nem is tudják, csak Bendegúzként ismerik a kultikus Indul a bakterház című filmből. Sajnos ez a ragyogó tehetség nem futott be semmilyen színészi karriert, önként mondott le erről a pályáról és választotta a nyomdászatot hivatásául. tavaly nyáron, 47 évesen önkezével vetett véget életének.

Erdős Pál

A 20. század egyik legkiemelkedőbb és legkülönösebb matematikusa már három évesen a matematika varázsában élt, amikor minden segítség nélkül egymaga rájött, hogy léteznek negatív számok is. Különleges képességei felnőttként is messze az átlag fölé emelték és

Csodagyerek volt – ez lett belőle

Cziffra György

A cigányzenész családból származó muzsikus nyolc évesen került be a zeneakadémiára Dohnányi Ernő ajánlására, és ez mindent elmond a fiú képességeiről. Bár csodagyereknek tartották, pályája kezdete nem volt éppen könnyű, mert nem volt hozzászokva a rendszeres gyakorláshoz és származása miatt nehezen fogadta be a zenészek társadalma. Minden akadály ellenére is világhírű zongoristává cseperedett és ünnepelt művészként hunyt el.

Polgár Judit

A fantasztikus sakkmester talán az egyetlen kakukktojás a sorban, róla ugyanis saját édesapja mondta, hogy egyáltalán nem volt zseni a gyerek, de még csak az átlagosnál sokkal jobb sem. A Polgár családban mégis három sakknagymester nevelkedett fel édesapjuk keze alatt, aki úgy gondolta, hogy kimagasló eredményeket bárkivel el lehet érni, ha fiatal kortól tudatosan képzik egy speciális területen. Judit 12 éves kora óta megszakítás nélkül vezeti a női világranglistát és a férfiak között is a legjobbak között emlegetik még ma is.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top