A tehetség hónapja

A siker 7 összetevője – ahogyan a sikeres emberek látják

A tehetség semmire nem garancia. Egy mondás szerint akit negyven évesen is csak tehetségesnek lát a környezete, nem pedig sikeresnek, annak nincs mivel büszkélkednie. A sikeres élethez a tehetség mellett még számos dolgot kell saját magunknak hozzáadnunk. Listáztuk a legfontosabbakat.
A siker 7 összetevője - ahogyan a sikeres emberek látják


1. Kitartás

Nem azoké a siker, akik sohasem buktak el, hanem azoké, akik elbuktak, és ismét felálltak belőle. – Kimi Raikkönen

Nincs talán még egy olyan fontos összetevője a sikernek, mint a kitartás. Ez a képesség – amely ráadásul igen hatékonyan fejleszthető – minden nehézségből, kudarcból ki fog segíteni, és legyőzhető vele minden akadály, amit ember legyőzni képes. Ha tehetséges vagy és akkor is, ha nem, ezt a képességet fejleszd magadban mindenek előtt, ha sikerre vágysz. Ha gyermeked tehetségesnek tűnik, de kitartása nem az igazi, inkább ez utóbbi csiszolgatásával foglalkozz.

2. Szorgalom

A siker létráját nem lehet zsebre tett kézzel megmászni. – Arnold Schwarzenegger

A szorgalom és a kitartás édes testvérek. Szorgalmas, rendszeres munka nélkül a nagy zsenik sem jutottak volna messzire. Az általunk olyannyira csodált sikeres és tehetséges emberek szinte valamennyien kiemelik: a sikerük titka csak kis mértékben a tehetség, döntő részben a szorgalomnak és a kitartó munkának köszönhetik eredményeiket.

3. Empátia

Ha a sikernek van titka, akkor az abban a képességben rejlik, hogy megértjük a másik ember nézőpontját és az ő szemszögéből is látjuk a dolgokat, nemcsak a sajátunkéból. – Henry Ford

Mind közösségi lények vagyunk – tisztelet a kivételnek –, és szükségünk van a minket körülvevő emberek szeretetére, támogatására. Megértés és szociális érzékenység híján nem várhatjuk, hogy a társadalom befogadjon. Az, aki jól ért az emberekhez, nyitott és elfogadó mások felé, képes megtalálni a helyét a közösségekben, minden dolgát könnyebben viszi sikerre.

4. Önmanagement

Egyetlen rothadt almával is lehet jól menő gyümölcsboltot nyitni. Minden a kereskedő fantáziáján és elhitető képességén múlik. – Moldova György

El is kell tudni adni magad. Enélkül hiába van “jó portékád”, a siker el fog kerülni. Ugyanakkor, ha megtanulod ennek fortélyát és fantáziával, ügyesen kufárkodsz, eléred a céljaid.

 

A siker 7 összetevője - ahogyan a sikeres emberek látják


5. Önbizalom

Mindenki röhögött az öltözködési stílusomon, de ebben rejlett a sikerem titka. Más voltam. – Coco Chanel

Vállalnod kell önmagad, még ha más is vagy, mint a többiek. Kell, hogy bízz magadban és szeresd, aki vagy, mert ebből tudsz majd erőt meríteni, ha kudarc ér.

6. Önismeret

Az összpontosítás a siker egyik kulcsa. Tisztában kell lennünk a képességeinkkel, hogy mihez értünk, és arra a területre kell fordítani az időnket és az energiánkat. – Bill Gates

Az önismeret az önbizalom egyik talpköve. Ez fog segíteni, hogy jól jelöld ki a céljaid és ez tart majd józanul a sikerek idején is. Ha folyton csak kudarcok érnek és mindig ugyanabba a hibába esel, valószínű, hogy hibás kép él benned magadról.

7. Humor

A humor mint kommunikációs rendszer, mint környezetünk szondája – amely megmutatja, hogy mi is folyik éppen – a lehető legvonzóbb eszköz környezetünk ellen. Nincs elmélete, viszont azonnali élményt nyújt, és sokszor a legjobb módszer a nézőpontváltáshoz. – Marshall McLuhan

Ez a faktor bizony adomány. Vagy van valakinek, vagy nincs, a humor nem tanulható. Bár nélküle is elérhető szinte minden, azért mégis sokkal könnyebb annak végigverekednie magát az életen, akinek ebből az adományból jutott.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top