Napi 5-ös

5 tipp, amihez a napi rohanásban is érdemes ragaszkodni

Még a leghektikusabb, legstresszesebb napokon is komoly segítséget jelenthet néhány apró trükk, vagyis könnyen beiktatható rutin, ami átlendíthet a mélypontokon. Következik 5 tipp, amivel könnyen átvészelhetjük még a húzósabb napokat is!

Edd ugyanazt minden reggel

A reggeli fontosságával szinte mindenki tisztában van, mégis akadnak, akik gond nélkül kihagyják a napindító étkezést. Pedig nem csak maga a reggeli fontos, hanem szakértők szerint az is jó döntés, ha mindig ugyanazt esszük, vagyis, ha van egy bevált kedvenc, akkor kényeztessük magunkat minden munkanap előtt vele. Egy tápláló (például friss zöldséges rántotta, vagy ízletes zabkása gyümölcsökkel, diófélékkel) reggeli nem csak energiát ad, hanem az ismétlődés egyúttal biztonságérzetet is a nap folytatásához.

Munkahelyi kávé és a mindfulness

A legtöbben csak bedobjuk a napközbeni cappuccinót, tejeskávét vagy feketét, pedig ez egy élvezetes, feltöltő és lazító rituálé is lehetne. Próbáljunk úgy tekinteni a kávézásunkra, mint a japánok a teaszertartásra, vagyis adjuk meg a módját. Csukott szemmel vegyük a tenyerünkbe a poharat, bögrét, jó mélyen szippantsuk be, figyeljük meg és élvezzük az illatát, ízlelgessük az aromáit, éljük meg a pillanatot. Ha bevezetjük ezt a kis “mindfulness luxust” a munkanapjainkba, akkor tényleg úgy fogjuk érezni, hogy feltöltődtünk a kávézás során.

Mindennapi nyújtás

Ki mondta, hogy a nyújtáshoz jógaszerelés és drámai pózok kellenek? Elég néhány egyszerűbb, mégis hasznos mozdulat, hogy kicsit átmozgassuk magunkat akár az irodában is. Nyújtsd hosszan a karjaidat a fejed fölé többször is, majd következhetnek a vállak. Fel, le mozgasd őket, míg kicsit bemelegszenek. A lábfejedet is mozgasd át, főleg, ha sokat ülsz. Körkörös mozdulatokkal, és ha ki tudsz bújni a cipődből az asztal alatt, jöhet egy kis lábujjtorna. Az egyik legjobb gyakorlat, ha váltva igyekszel a nagy és a kis lábujjakkal megérinteni a földet.

5 tipp, amihez a napi rohanásban is érdemes ragaszkodni

Ötperces meditáció

Öt perccel könnyen megtörheted a napi feladatcunamit követő stressz erejét. Vegyél fel egy kényelmes ülőpozíciót a székedben, és ha tudsz, a fülesen keresztül lazító zenét is hallgathatsz. Figyelj a légzésedre, hosszan beszívva, és hosszan kifújva a levegőt. Az elmédbe óhatatlanul betörő gondolatok, és a problémahalmazok mindegyikét hessegesd el, és figyeld meg, amint elúsznak a semmibe, jó messzire tőled.

Vezess anti-feladat listát

A feladatlisták sokszor nem csak megkönnyítik, de hosszúságukkal meg is nehezíthetik munkanapjainkat. Érdemes feltenni magunknak a kérdést, mi az, amit ésszerűen végiggondolva nem lenne fontos megtennünk. Jegyezzük le azokat a dolgokat, amikkel valójában nem is kellene, vagy nem nekünk kellene foglalkoznunk, és merjünk alakítani – természetesen józanul mérlegelve – a feladatlistáinkon.

Olvass többet a meditációról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.