Gyógyulj!

Házi praktikák: nagyanyáink így gyógyították a náthát

Tél van, ilyenkor a nátha sokkal könnyebben megtalálja az embert, mint nyáron. Akad jó pár régi módszer, amivel legyőzhetjük a náthát okozó vírust.

Gyömbértea – kurkumával

Megelőzésnek sem rossz, de a nátha tüneteinek kezelésére is tökéletes. Vágj fel 4-5 centi gyömbért, forrázd le egy liter vízzel, tegyél bele egy kis kanál kurkumát, és fedd le a főzetet. Tíz perc ázás után már ihatod. A gyömbért hagyd bent, hadd ázzon, ha egy óra alatt legyűröd a kancsót, a hatást máris érezni fogod. Ha nagyon csípne, keverj bele mézet. 

A gyömbért (ami az egyik legjobb antivirális köhöségcsillapító) és a kurkumát az indiai népi gyógyászat preferálja: lázak, fertőzések, de ízületi panaszok során is használják. 

Házi praktikák: nagyanyáink így gyógyították a náthát

Hagymatea

Erős túlzás lenne azt mondani, hogy ízorgia, de pont olyan erős a hatása, mint az íze. 1 liter vízben héjastúl forralj fel két testes vöröshagymát, majd hagyd állni lefedve, jó fél órát. Mézzel, esetleg cukorral ízesítsd az italt, és kortyolgatva fogyaszd el, nagyjából 8 óra alatt. 
Hagyd állni 10-15 percig, szűrd le, majd kortyolgasd el az egész napra elosztva. Nagyon valószínű, hogy ha nem is szűnik meg, de a köhögésed enyhül estére. A hagymatea remek fertőtlenítő.

Házi praktikák: nagyanyáink így gyógyították a náthát

Fokhagyma

Maradjunk a nehézkes vonalon. A fokhagyma amellett, hogy antibakteriális hatása révén légúti megbetegedések gyógyítására (is) alkalmas. Serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, híresen jó nyálkaoldó hatással bír. A népi gyógyászat időtlen idők óta használja nátha gyógyítására. Ehető nyersen, de ha erős az íze, érdemes felkockázni, és mézbe, esetleg joghurtba, kefirbe keverni. Le kell nyelni az apró darabokat, felesleges elrágni, mert minél nagyobb darabokban eszed, annál hosszabb utat tesz meg, és szívódik fel az emésztőrendszerben, így annál jobban fejti ki a hatását. 

Házi praktikák: nagyanyáink így gyógyították a náthát

Forró, kakukkfüves fürdő

Sokkal kellemesebb az előző két tippnél. A kakukkfű nyákoldó hatású, enyhíti a köhögést. A fürdőt kétfélképpen alkalmazhatjuk. Az egyik variáció, hogy lefőzünk jó 3 liter kakukkfűteát, és ezt öntjük a forró fürdővízhez, majd kicsit hagyjuk benne állni, és belemászunk. A másik, hogy gézbe csavarva, a forró vízzel teli kádba tesszük a gyógynövényt. Fürdés után bújjunk köntösbe, és hagyjuk magunkat megszáradni, hogy a pórusokon keresztül beszivárogjon a maradék “oldat”. 

Házi praktikák: nagyanyáink így gyógyították a náthát

Sós víz

Ez sem kellemes, de legalább hatásos, és nem túl bonyolult elkészíteni. Kell egy pohár meleg víz, és egy teáskanál só. A sót beleteszed a vízbe, elkevered, kortyolsz, gargalizálsz, köpsz. A só nyákoldó, azaz letisztítja a torkodat, emellett csökkent a gyulladást, és gyilkolja a vírusokat is. 

Egyebek: Lázra érdemes hársfateát főzni, egy kamilla-menta kombós inhalálás pedig fellazítja az arcüreget. A bodzatea köhögéscsillapító, nyákoldó, a citromfű pedig megnyugtat estére. Ha a fentebb felsoroltak nem segítenének, akkor azért ne felejtsd el, hogy léteznek gyógyszerek is, amik meggyógyítanak
 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top