Gyógyulj!

Elmondjuk, mi a különbség a vírus és a baktérium között

Akár vírus, akár baktérium okozza, a betegség kellemetlen dolog, kezelni viszont másképpen kell, ha ismerjük a kiváltó okot. Tea, vagy antibiotukum, vagy tea és antibiotikum – egyáltalán nem mindegy.

Akár vírus, akár bakteriális fertőzésről van szó, egy kisgyereknek leginkább azt mondják: beteg vagy, és összeszedtél valami bacit. Akkor is ezt mondják, amikor egyébként vírusfertőzésről beszélünk, mert hát a köznyelv már csak ilyen, hogy nem figyel oda a definícióra. Mi viszont igen. 

A vírusok

Ahogy azt a Házipatika írta a vírusról: A kórokozók legkisebbike ősidők óta támadja az emberi szervezetet. A vírusok a kezdetektől jelen vannak az élőlények szervezetében, segítettek felépíteni azok genomját.” (A genom a szervezet teljes örökítő információját jelenti, amely a DNS-ben van kódolva.) Miközben ilyen ügyesek, a vírusok önálló életre képtelenek, szaporodásukhoz pedig a beteg szervezetből gyűjtik az energiát. A gazdasejteket megtámadva fertőznek, és egyes esetekben súlyos, gyakran meglehetősen kellemetlen tüneteket képesek okozni, de néha csak egy szimpla megfázásról gondoskodnak.

Megfertőznek embert, állatot, akár egyikről a másikra terjednek (például a H1N1). Természetes védelmet az immunrendszer nyújt ellenük, de ha a védelem gyenge, a vírus is könnyebben támad, és nyeri meg a szervezet ellen folytatott csatát. Számos vírus ellen lehet már előre, oltásokkal védekezni, és pont az oltásoknak köszönhető, hogy egyes betegségek már csak az emlékezetünkben élnek. A kanyaró például ilyen, csak ritkán találkozni vele, a 2016-os romániai járvány a hírek szerint pont hogy az oltásellenességnek volt köszönhető.

Elmondjuk, mi a különbség a vírus és a baktérium között
Amikor egy szimpla megfázás tüneteivel kínlódsz, általában akkor is valamilyen vírusfertőzés áldozata vagy. Ha lázad van, marad a csillapítás, illetve sok folyadékot kell inni, valamint vitamint és mézet kell fogyasztani. Nyugalom, idővel elmúlik, az antibiotikum ilyenkor nem segít. Az a bakteriális fertőzés ellenszere.
 

A baktériumok

Egysejtű élőlények, élnek, táplálkoznak, szaporodnak, azaz elég jól elvannak magukban, és megannyi formában élik életüket. A baktériumok többsége a szervezet egészséges működéséhez járul hozzá, de közben milliónyi létezik, amelyik képes bakteriális fertőzéseket okozni. Vegyünk például egy bakteriális fertőzésen nyugvó, igazi téli, légúti megbetegedést, ami simán eltarthat két hétig, miközben a vírusos párja, vagy egy könnyedebb influenza nagyjából egy hét alatt kifeküdhető. A bakteriális fertőzést általában antibiotikummal kezelik, ezek többnyire erős készítmények, melyek igénybe veszik a bélrendszert. Szedése mellett a betegnek javallott probiotikumot  fogyasztani mert, nagyon jót tesz a bélflórának

Ez pedig egy remek animáció a baktérium és a vírus közti különbségről. Szórakoztató tudomány 7 percben: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top