Múltidéző

A magyar irodalom leghíresebb szerelmespárjai

A szerelem az egyik legizgalmasabb téma az irodalomban, akár éppen teljében tombol, akár éppen az elmúlása kerül a középpontba. Mi ezúttal nem a szerelemről ejtünk szót, hanem éppen a nagy szerzők legfontosabb és leghíresebb szerelmi kapcsolatairól. Lássuk, a legismertebb párosokat!

Ady Endre és Léda

Az 1877–ben született költő a nagyváradi asszonyt más feleségeként ismerte meg, de ez végül nem jelentett akadályt a szerelmük kibontakozásában. Diósi Ödön felesége Adél, vagy ahogy Ady hívta, Léda, 1903-tól közel 10 éven át volt jelen Ady szerelmi életében, illetve állt annak középpontjában. Nagyváradon ismerkedtek meg, ahova a Párizsban élő asszony hazalátogatott, a találkozás pedig sorsdöntőnek bizonyult. A 27 éves Ady követte szerelmét a francia fővárosba, ahol jó idei a Brüll-házaspárnál lakott. 1907-ben halott kislányt hozott a világra, amit mindketten nehezen viseltek. Bár még öt évig folytatódott a kapcsolatuk, folyamatos heves viták tarkították.

Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni

A magyar irodalomtörténet leghíresebb párosának kapcsolata igazi tiniszerelemnek indult, amely a költő egész életén átívelt, és tragikusan korai haláláig tartott. Ahogyan Ady, úgy Radnóti sem volt mindig hűséges. “Fifi” mellett egy idei párhuzamosan levelezett Tini nevű szerelmével is, ám végül Gyarmati Fannit vette feleégül. Házasságuk hatodik évében beleszeretett feleségébe barátnőjébe, a festőművész Beck Juditba, ám kapcsolatuk erre sem ment rá. Fifi igyekezett minél nagyobb megértést tanúsítani az őt nyilvánvalóan fájdalmasan érintő új szerelem kibontakozásakor. Radnóti Miklós a munkaszolgálatos évek alatt azonban már újra a régi hévvel szerette őt, és nagyon reménykedett abban, hogy visszatérve újra együtt lehet az “Édes Eggyel”. Sajnos nem így történt…

A magyar irodalom leghíresebb szerelmespárjai

József Attila és Vágó Márta

A költő alig 23 éves volt, amikor megismerte két évvel idősebb szerelmét. Először szellemi szinten találtak egymásra, majd szerelem bontakozott ki közöttük. A jómódú, művelt családmól származó lány háttere bár feszélyezte a fiatal, labilis József Attilát, házasságot terveztek. Magda egyéves külföldi tanulmányai alatt lecsitultak a nagy, lángoló érzelmek, legalábbis a lányban. A fiatal költő érezte szerelme visszafogottságát a leveleken keresztül is, és mindez a végletekig kétségbe ejtette. A Márta által végül írt szakítólevél eredménye idegösszeroppanás, és a társadalmi különbségek miatti örök keserűség lett.

Karinthy Frigyes és Böhm Aranka

Talán az egyik legszínesebb, legizgalmasabb ismeretségkötés az övék, ugyanis a válófélben lévő fiatal nő barátnőivel “telefonbetyárkodás” közben ismerte meg a nagy írót. A 27 éves Aranka telefonhoz kérette az Újságíró Körben tartózkodó Karinthy Frigyest, így indult kapcsolatuk. A szép, és okos nő – akinek egykor Adyval is volt viszonya – viharos lendületet hozott az özvegy Karinthy életébe. Pokoli viták, nagy kibékülések tarkították életüket, és viszonyok egész sora. Házasságuknak Karinthy 1938-as halála vetett véget.

Molnár Ferenc és Fedák Sári

Az ő kapcsolatuk szintén nem volt szokványos, ahogyan 1922-es, 11 év együttélést követő házasságkötésük sem. A pár ugyanis életük “hivatalos” összekötésével valójában a nemet mondta ki kapcsolatukra. ár a színésznőt először nem nyűgözte le Molnár, végül mégis felkeltette érdeklődését csipkelődő beszédstílusával és őszinteségével. Nem csak a szerelem, a munka is összekötötte őket, a színésznő játszott több olyan darabban, amelyet párja írt. Viszonyokból, érzelmi viharokból az ő kapcsolatukban sem volt hiány, igaz, humorból sem.

Olvass még többet Adyról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top