Múltidéző

Ady Endre öt kiemelkedő szerelme

A magyar költőóriásba nagyon sokan voltunk szerelmesek a gimnáziumi, és nagy eséllyel így lehettek ezzel felmenőink közül sokan, ahogy Ady Endre környezetében sem volt hiány szerelmes Ady-rajongókból. Most az író legnagyobb szerelmei mutatjuk be, akiknek szép számmal szentel verseket és novellákat is.

Zsóka, az első múzsa

Ady Endre F. Erzsike név alatt ismert első komolyabb szerelmét a gimnáziumi évek hozták el a fiatal, tivornyázásban is jeleskedő fiatal tehetségnek. A zilahi református kollégiumi időszak rengeteg italozása, és éjszakázása mellett szerencsére elegendő időt és energiát szentelt a szerelemre, és Erzsike iránti hódolatára is. A lánynak írott alkotásait Zsóka-versek néven ismerhetjük.

A tragikus sorsú Rozália

A Mihályi Rozália név mögött sokkal drámaibb történet, és egy szerelmi viszony bújik meg. A nagyváradi nő volt ugyanis, aki Ady Endrét, az egész életét végigkísérő szifilisszel fertőzte meg közvetlenül a századforduló előtt. A betegség mellett a találkozás másik komoly eredménye, maga a történek novellában való felelevenítése volt, Mihályi Rozália csókja címmel és a 26 éves korában elhunyt lányra emlékezve.

Léda, a nagy szerelem

A nagyváradi vonal ismét keresztezte Ady szerelmi életének útját, mégpedig 1903-ban. Diósyné Brüll Adél szintén a pezsgő, kulturális nagyvárosból származott, de Párizsban élt, ráadásul férjével. A Léda nével elhíresült asszonyba az író menthetetlenül beleszeretett, a kapcsolatnak pedig a férj sem állt útjába. Az eredmény pedig? 9 éves kapcsolat, rengeteg dráma, még több csodálatos vers. 1912-ben lett vége szerelmüknek, mégpedig Ady oldaláról az Elbocsátó szép üzenet címmel a Nyugatban publikált versével.

Zsuka, az újságíró

A Ki látott engem? című kötetet Dénes Zsófia iránti szerelmének, vagyis a “Zsukával” való viszonynak köszönhetik Ady-rajongói. A fiatal újságírónőt megelőzően, és utána is híve volt az alkalmi viszonyoknak, ez a szerelem ennél jóval több volt. Jegyességig jutottak, majd a szakítás után is barátok maradtak, egészen Ady élete végéig. Zsuka egykori szerelméhez hasonlóan nem volt a hagyományos kapcsolatok híve, hatvan, amikor férjhez megy egy harminc évvel fiatalabb férfihez, igaz, évtizedekig boldogan is él vele, szerelemben.

Ady Endre öt kiemelkedő szerelme
Csinszka

A fiatal virágszál, Csinszka

Bár utolsó szerelme Boncza Berta, aki zsenge, 20 éves kora ellenére, vagy éppen ezért nagyon mély benyomást tett a jóval idősebb Adyra. 1914-es találkozásukat levelezés előzte meg, és végül egy évvel később házasság lett belőle, amihez az Ady-versekben “Csinszkának” becézett lány apja nem adta beleegyezését. Verseiben Csinszkának nevezte Bertát. Élete végéig vigyázza, majd ápolja a négyévnyi házasság után szélütést kapott Adyt.

Itt olvashatsz még többet Csinszkáról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top