Tabuk nélkül

Ezt a cikket mutasd meg az anyukádnak, a lányodnak és a barátnőidnek

Azt tudtad, hogy a hüvely nem steril szerv, vagy azt, hogy miért nem jó, ha tartogatod a vizeletedet?

 A hüvelyben számos mikroorganizmus – baktérium és gomba – található. Egészséges körülmények között a védő hatású tejsavbaktériumok gondoskodnak arról, hogy rend legyen ezen a tájon. Ám ha a rend valamilyen okból felborul, megváltozik a hüvely természetes savas kémhatása, lecsökken a “rendfenntartó” Lactobacillusok száma, akkor az kedvez a káros baktériumok túlszaporodásának. Ez előfordulhat például antibiotikumszedés következményeként, de az arra hajlamosaknál akár a tengerben vagy medencében való megmártózás is felboríthatja a normál hüvelyi pH-t. Ilyenkor alakulhat ki a bakteriális hüvelygyulladás.

Ráadásul az is előfordulhat, hogy a hüvelyből a kórokozók bekerülnek a közeli húgycsőnyílásba, például szex után vagy azért, mert helytelenül – hátulról előre – törölted meg magad pisilés után, és a hólyagba feljutva ugyancsak gyulladást okoznak. Viszont, hogy könnyebben elkerülhesd ezeket a kellemetlenségeket, adunk néhány tippet:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top