Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Tények, és tévhitek a hüvelyfertőzésről

Valamilyen hüvelyfertőzéssel és annak minden kellemetlen tünetével minden nő szembesült már legalább egyszer, de annak ellenére, hogy nagyon gyakori probléma, okai és következményei körül sok a félreértés. Tegyük tisztába!

Mi okoz hüvelyfertőzést?

A hüvelyfertőzések nagyobb részéért baktériumok a felelősek: a bakteriális hüvelyfertőzés a leggyakoribb, de a gombás fertőzés is vissza-visszatérő betegség, egyeseknél rendszeresen, évről évre kiújul, és problémát okoz.

Amikor már megvan a baj

Bakteriális hüvelyfertőzés

A hüvelyfertőzés legbiztosabb jele a hüvelyváladék megváltozása. Vica, aki már küzdött bakteriális hüvelyfertőzéssel, így írta le a tüneteit: „Egyáltalán nem éreztem magam jól a bőrömben, nem volt meg a komfortérzetem. Az égő, kellemetlen érzés mellett észrevettem, hogy a hüvelyváladék halszagú, híg, szürkés színű lett. Nagyon megijedtem, azonnal kértem időpontot az orvosomhoz, aki megállapította, hogy bakteriális vaginózisom, azaz baktériumok okozta  hüvelyfertőzésem van. Antibiotikum-kúrával és kiegészítésképpen a hüvelyflórát is helyreállító krémmel szerencsére megoldódott a problémám” – mondta Vica.

Tévhit, hogy a bakteriális fertőzés nemi úton tejed. A problémát az okozza, hogy felborul a hüvely baktérium-összetételének egyensúlya: a védelmet jelentő lactobacillusok aránya lecsökken, így gyengül a kórokozókkal szembeni természetes védekezőképesség.

Gombás hüvelyfertőzés

Ha szagtalan, fehér színű, és állagában inkább túrószerű hüvelyfolyást tapasztalunk, az gombás hüvelyfertőzésre utal. Hátterében az áll, hogy a hüvelyben normál körülmények között is jelen lévő Candida gombák túlszaporodnak.

Tévhit, hogy a gombás hüvelyfertőzés elsősorban nemi úton terjedő betegség volna. Viszont az előfordulhat, hogy az aktus során átadjuk a partnerünknek, akitől aztán vissza is kaphatjuk. A „pingpongozás” elkerülésére fontos, hogy visszatérő panaszok esetén a párunk is kapjon megfelelő kezelést.

Eszternek a gombás hüvelyfertőzésére egy gombaellenes gyógyszert írt fel a nőgyógyásza.  “„Az orvosom felhívta a figyelmem arra is, hogy a fertőzés kezelése mellett a hüvelyflóra helyreállításáról is gondoskodnunk kell, és javasolta, hogy szerezzek be a patikában egy erre a célra megfelelő készítményt. Én egy hüvelykúpot használtam, ami  helyreállította a hüvely természetes, savas pH-ját, és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően nekem rövid időn belül csillapította a kellemetlen, viszkető  érzést is. Örülök, hogy szerencsésen túljutottam a fertőzésen” – mondta Eszter.

Trichomonas hüvelyfertőzés

A Trichomonas fertőzés a hüvely vagy a húgycső nyálkahártyának gyulladásával járó, nemi úton terjedő betegség. Ebben az esetben a hüvelyfolyás kifejezetten kellemetlen szagú, habos, zöldessárga, és a hüvely égő, viszkető érzésével jár. Ági pont ezeket a tüneteket tapasztalta, és amikor orvosához fordult, akkor jött csak a feketeleves: „Az orvosom megkérdezte, hogy párkapcsolatban élek-e. Mondtam, hogy 6 éve vagyok együtt a vőlegényemmel, akivel már az esküvőt tervezgettük. A szakember ekkor felvilágosított, hogy a Trichomonas hüvelyfertőzés bizony egy nemi úton terjedő betegség, tehát ha nem én, akkor a partnerem minden bizonnyal félrelépett. Az orvosom hüvelykúpot írt fel, ma már tünetmentes vagyok, de az esküvőnknek lőttek” – mesélte szomorú történetét Ági.

TÉNY: A kezelések időtartama alatt, a teljes gyógyulásig nem ajánlott a szexuális együttlét.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top