Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Praktikák a makacs, visszatérő felfázás megelőzésére

A felfázás, azaz hólyaghurut fájdalmas, kellemetlen tünetekkel jár, de egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk azért, hogy ne térjen vissza az életünkbe!

A visszatérő húgyúti fertőzések világszerte nők millióinak életét keserítik meg, nem megfelelő kezelésekkel, össze-vissza szedett antibiotikumokkal pedig csak tovább rontunk amúgy sem rózsás helyzetünkön.

 „Gyakran mondják a fiatalabb lányoknak, hogy ne üljenek a hideg kőre, mert annak felfázás lesz a vége – mondja dr. Jakab Róbert, urológus. – Fontos tudni azonban, hogy a felfázásnak nevezett tünetegyüttes valójában bakteriális fertőzés miatt alakul ki. A hidegen ücsörgés elkerülése persze hasznos tanács, de a felfázás elnevezés félrevezető. A hideg felületre ülés nem okozója, legfeljebb katalizátora a húgyúti fertőzéseknek, ugyanis a hideg miatt összeszűkülnek az erek, ami rontja a kismedence immunválaszát.” 

Mi történik, ha felfázunk

A felfázás hátterében előfordulhatnak a szervezet védekező képességét csökkentő tényezők, mint például antibiotikum-kezelések, vitaminszegény táplálkozás vagy stressz. Kialakulása gyakoribb bizonyos betegségek megléte esetén vagy a változókori hormonhiány következményeként.  A fertőzés kiváltói döntő többségében a normális bélflóra részét képező, mindenkiben megtalálható bélbaktériumok, közismert néven E. coli baktériumok, amik olyan helyre keverednek, ahová nem valók: a húgyutakba, ahol elszaporodhatnak, és gyulladást idézhetnek elő. Ez a normál higiénés szokások teljes betartása mellett is könnyedén megtörténhet, de ha nem fordulunk időben orvoshoz, nem tarjuk be a kiírt terápiát, akkor a hólyaghurut vissza-vissza térő vendég lehet az életünkben.

Fontos, hogy akinek indokolt antibiotikumkúrát írnak elő, annak elejétől a végéig szednie kell a gyógyszert, akkor is, ha már teljesen tünetmentes, a félbehagyott kúra ugyanis a létező legrosszabb, ami csak előfordulhat.

A szakember szerint a megelőzést mindig a különböző, nem antibiotikum alapú módszerekkel kell kezdeni. Ide tartozik például az immunrendszer stimulálása, a hüvelyflóra helyreállítása, különböző természetes eredetű készítmények alkalmazása, vagy a menopauza után a helyi ösztrogénkezelés. A hosszú távú, alacsony dózisú antibiotikumkúra mint utolsó lehetőség jöjjön szóba.

Meglepő, de igaz!

A felfázás kialakulásában a gyakori és intenzív nemi élet is közrejátszhat. Sokan vannak, akiknél egy kiadós együttlét után újra és újra megjelennek a felfázás jól ismert tünetei.  Ennek oka, hogy a belekben honos E.coli baktériumok a szexuális aktus során a végbélnyílás környékéről könnyen a húgyhólyagba juthatnak, elszaporodhatnak és gyulladást okozhatnak. Ennek esélyét csökkenthetjük azzal, ha az együttlét után mielőbb kimegyünk pisilni.

felfázás

Tegyél érte, előzd meg!

  • Amennyiben rétegesen öltözködsz, kerülöd az extrém hideget, valamint betartod a higiéniás szabályokat, javíthatod az esélyeidet a kórokozókkal szemben.
  • A bőséges folyadékfogyasztás egyébként is ajánlott, aminek további előnye, hogy csökkenti a kórokozó baktériumok szaporodásának valószínűségét is.
  • Lábtól egészen a vesetájékig lehetőleg olyan ruhadarabokat válassz, amelyek melegen tartják a tested.
  • Kerüld a műszálas alsóneműket.
  • Inger esetén pedig ne tartsd vissza hosszabb ideig a vizeletet, a pangás ugyanis kedvez a baktériumok szaporodásának.
  • Akinek a szexszel összefüggésben lángol fel a hólyaghurut, az együttlétek után feltétlenül ürítse ki a húgyhólyagját.
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top