Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Orrdugulás, tüsszögés, szemviszketés? Bevált praktikák az allergiás reakciók ellen

Tüsszögés, szemviszketés, véget nem érő orrfolyás? Csak pár kellemetlen tünet, amit a mára már népbetegséggé váló allergia vált ki. Mit tehetünk ellene? Segítünk!

A légúti allergiás reakciókat a levegőben szálló pollenek, a virágporszemek idézik elő. A közhiedelmekkel ellentétben azonban nem maga az allergén, ami megbetegít, hanem az immunválasz, amit ezekre ad szervezetünk, Leggyakrabban tüsszögéssel, allergiás kötőhártya-gyulladással, szemvörösséggel- és viszketéssel, kellemetlen, véget nem érő vizes orrfolyással, orrdugulással reagálunk. Tavasszal elsősorban a fákról (például mogyoró, nyír, éger, kőris, tölgy, szilfa) a levegőbe jutó pollenek, később pedig az olajfa, nyárfa virágpora a legfőbb allergén. Nyáron többnyire a pázsitfüvek, illetve egyes gabonafélék (rozs, kukorica) okoznak sokaknak allergiát, augusztusban és szeptemberben pedig a gyomok, az ürömfélék, az útifű, a csalán és a parlagfű.

allergia, reakcióVegyük komolyan, tegyünk az egészségünkért!

Ha a fent leírt tüneteket tapasztaljuk, mindenképpen keressük fel háziorvosunkat, aki megfelelő szakemberhez irányít. A speciális tesztek, fül-orr-gégészeti és vérvizsgálatok pedig fényt derítenek arra is, mi áll a gyötrő orrfolyás és tüsszögés hátterében.

Az allergiás panaszok hatékony csökkentése általában gyógyszeres terápiával történik. A szemtüneteken szemcseppel, az orrtüneteken orrcseppel, orrspray-vel enyhíthetünk.

Mire figyeljünk még?

  • kövessük a pollenjelentéseket
  • a számunkra veszélyes pollenidőszakban a lehető legkevesebbet tartózkodjunk a szabadban
  • mossunk gyakrabban hajat, kezet, arcot
  • magas pollenkoncentráció esetén csukjuk az ablakokat, használjunk inkább légkondit

Ha ez nem lenne elég…

A lakáson belüli allergének közül a házi poratka, a háziállatok szőre, tolla okoz leggyakrabban egész éves légúti allergiát. A köznyelvben házipor-allergiának nevezett betegség hátterében valójában nem a házi por, de még nem is a házi poratka, hanem annak a levegőben szálló ürüléke áll. Ez az ürülék az, ami belélegezve kiváltja a jellegzetes allergiás tüneteket.

Tudtad? Az atkák száma késő tavasszal, nyár végén és kora ősszel a legmagasabb, mivel a fűtés hiánya miatt ilyenkor a legnagyobb a lakások levegőjének páratartalma.

Előzd meg a megbetegedést!

A házipor-allergia legjobb ellenszere a megelőzés, a házi poratkák számának lehető legerőteljesebb csökkentése. A háziporatka-allergiában szenvedők lakásának padlója lehetőleg könnyen mosható, hézagmentesen záródó parketta vagy járólap legyen, a lehető legkevesebb szőnyeggel. A függönyök könnyű, műszálas anyagból készüljenek. Ezen felül a rendszeres takarítás és porszívózás ugyancsak hatékony módszer az atkák elleni harcban. A minél jobb eredmény elérése érdekében célszerű HEPA-szűrős készülékeket és levegőtisztító berendezéseket használni.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top