Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

A nagy kérdés: mitől dugul be az orr? Elmondjuk!

Nincs is annál kellemetlenebb, mint amikor nem kapunk levegőt az orrunkon keresztül. Mi megy végbe ilyenkor? Utánanéztünk!

Szűnni nem akaró orrfolyás, állandó orrdugulás, folyamatos tüsszögés. Ismerős, igaz? Ezek a tünetek nemcsak a nátha velejárói, allergiás reakciók éppúgy kiválthatják. De miért dugul el az orrunk?

  • Megfázás vagy más légúti fertőzés következtében az orrjáratokba jutott kórokozók megtelepedésének akadályozására fokozott váladékképződéssel reagál a szervezet. Ilyenkor nemcsak a nyáktermelés fokozódik, hanem a váladék összetétele is megváltozik. Az orrjáratok eldugulásának egyik oka tehát a fokozott váladékképződés, de az irritált orrnyálkahártya gyulladásával járó duzzanat szintén tovább szűkíti az orrjáratokat.
  • Allergia – Tavasszal a fák virágzása, de akár a házipor is válthat ki allergiás reakciókat. Ilyenkor a szemviszketés, tüsszögés, orrfolyás mellett orrdugulást is tapasztalhatunk, amit a nyálkahártya duzzanata vált ki. A tüneteket nem szabad félvállról venni, mert a betegség súlyosbodhat, átterjedhet a hörgőkre, a tüdőre, sőt asztma is kialakulhat. Az allergiás panaszok kezelése szakember segítségével, általában gyógyszeres terápiával történik. A szemtüneteken szemcseppel, az orrtüneteken orrcseppel, orrspray-vel enyhíthetünk.

Hiába fújjuk, mégsem kapunk az orrunkon levegőt?!

Sok esetben tapasztalhatjuk, hogy hiába az orrfújás, az orrjáratok mégsem szabadulnak fel. Ennek oka, hogy az irritáció, a bőséges váladéktermelés miatt maga a nyálkahártya is megduzzad, és beszűkíti vagy teljesen elzárja a levegő útját. Ha a légutakban pangó váladék marad, az tovább irritálja a nyálkahártyát, akadályozhatja a megfelelő légáramlást, ezért fontos a váladék eltávolítása, a légutak mielőbbi felszabadítása, a nyálkahártya duzzanatának csökkentésére.

orrdugulas, orrspray

Miért jó az orrspray?

Azon kívül, hogy az orrdugulás rendkívül kellemetlen, a mindennapokra is rányomja a bélyegét: nem tudunk rendesen enni, beszélni, pihentetően aludni… Sőt, mivel a hideg, száraz, baktériumokkal teli levegő nem az orron, hanem a szájon át jut le a tüdőbe, a fertőzések veszélye is megsokszorozódik.

Az orrnyálkahártya gyulladása orrspray-kkel és orrcseppekkel kezelhető, amelyek duzzanatcsökkentő és nyákoldó hatásúak egyszerre: összehúzódásra késztetik a nyálkahártyában lévő hajszálereket, és elősegítik, hogy visszaálljon a nyálkahártyánk normális nedvességtartalma és működése.

Fontos! Az orrcseppek vagy orrspray-k nagyon sokat segíthetnek allergiaszezonban vagy megfázáskor. Ha viszont nem a betegtájékoztatóban leírt módon használjuk őket, akár orrspray-függővé is válhatunk, ami az orr nyálkahártyáján maradandó problémákat okozhat.

Aromaterápiával az orrdugulás ellen!

Hozzávalók:

  • csepp eukaliptusz illóolaj
  • 26 csepp ravensara illóolaj (vírusölő és fertőtlenítő hatású)
  • 4 csepp borsmenta illóolaj

Az illóolajokat öntsük egybe és keverjük el egy lehetőleg sötét színű üvegedényben. Egy vattakorongra vagy -pamacsra cseppentsünk a keverékünkből 2-3 cseppet, majd időnként az orrunkhoz emelve lélegezzük be jó mélyen.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top