Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Nyári intim-kisokos a hüvelyfertőzésekről

Nyáron, strandoláskor könnyen megváltozhat a hüvely enyhén savas pH-ja, ami kedvez a káros baktériumok vagy gombák elszaporodásának. Többek között emiatt is alakulhat ki a hüvelygomba vagy a bakteriális hüvelyfertőzés, hogy a kóros folyás két leggyakoribb okát említsük. Hogyan ismerheted fel a problémát, és mit tehetsz, ha beüt a baj? Segítünk!

Miért gyakori nyáron a hüvelyfertőzés?

A nyár a strandolás szezonja, és sok nő érzékeny a medencék klóros vizére, illetve vannak, akik még a természetes vizekben való fürdőzést követően is hüvelyi panaszokat tapasztalnak. Rossz hír, hogy nemcsak strand után jelentkezhet hüvelyfertőzés, hanem szinte bármikor, ha valamiért felborul a hüvely biológiai egyensúlya.

A férfi partner lehet a felelős?

Valljuk be, ha intim problémáink adódnak, hamar a párunkat okoljuk, pedig a két leggyakoribb hüvelyfertőzés – a hüvelygomba és a bakteriális vaginózis – kialakulásában párunknak nincs szerepe. A probléma hátterében ilyenkor a természetes hüvelyflóra megváltozása áll.

Más a helyzet, ha a trichomonasos hüvelyfertőzés tünetei jelentkeznek nálunk. A fertőzés zöldessárga, állagát tekintve habos, és kellemetlen szagú hüvelyfolyással jár, mindemellett a szexuális együttlét is fájdalmat okozhat. Ezt a szexuális úton terjedő betegséget a Trichomonas nevű parazita okozza, ezért ha ebben szenvedünk, teljes joggal vonhatjuk kérdőre partnerünket.

huvelyfertozes

 „Hogyan különböztessem meg a gombás és a bakteriális fertőzést?”

A hüvelyi panaszok egyik első jele a rendellenes hüvelyfolyás, amely elég jól utal arra, hogy milyen problémával állunk szemben.

1.  Ha a váladék túrós-szemcsés, sárgás színű, ráadásul mindehhez égő, viszkető érzés is társul, akkor ebben az esetben hüvelygombára gyanakodhatunk. A hüvelygombát az egészséges hüvelyben is jelen lévő Candida gombák túlszaporodása okozza.

Fontos: Hüvelygomba esetén előfordulhat, hogy a partnert is kezelni kell, a pingpongeffektus, vagyis az esetleges oda-vissza fertőződés elkerülése végett.

2.  A bőséges, híg, áttetsző és halszagú hüvelyfolyás a bakteriális vaginózis jellegzetes kísérője. Ennek hátterében is a hüvelyflóra egészséges egyensúlyának felborulása áll, aminek számos oka lehet: elég hozzá például egy antibiotikum-kúra, így akár a szexuális életet még nem élő nőknél is könnyen kialakulhat.

A betegség kiváltó okának megfelelő gyógyszeres kezelés és a hüvelyflórát regeneráló készítmények segítenek a fertőzések megszüntetésében, de a kezelés megválasztását bízzuk a nőgyógyászra!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top