Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Nők, tabuk nélkül a hüvelyfertőzésről

Nők, akik tabuk nélkül mesélnek a hüvelyfertőzésről!

Bakteriális hüvelyfertőzés – nem a szex a ludas

Amikor az ember gyereke felnő, és főiskolára megy, hirtelen sokkal kevesebbet tud róla, nem lát bele úgy a mindennapjaiba. Mintha egy kicsit ilyenkor lazulna az anya-lánya kötelék.  Én is pont így éreztem, mivel Réka lányom ősszel kezdte a főiskolát a fővárosban, messze tőlem. Mindig féltem, hogy baja esik egyedül, annak ellenére, hogy naponta sulykolom magamba: „Már felnőtt!” Aztán mégis megtörtént, amiről a lányom nem is akart beszélni, de végül csak kiderült: Rékának bakteriális hüvelyfertőzése lett. Hazajött hétvégére, és mint régen, szerettem volna vele elmenni az uszodába: sportolunk, úszunk, aztán a szaunában pletykálunk.

– Akkor megyünk délután a fürdőbe?
– Nem, nem szeretnék.
– De hát miért? Megjött?
– Nem, nem jött meg, de nem érzem magam túl komfortosan – válaszolt, és én a reggeli rohanásban nem faggattam tovább, de a bevásárlás közben csak nem hagyott nyugodni a dolog, így ráírtam cseten, talán bátrabban el meri mondani mi a baja.
– Jobban vagy? – kérdeztem, amire csak egy szomorú arc volt a válasz.
Délután aztán egy közös, 15 perces autóúton csak kinyögte, hogy szokatlanul bőséges hüvelyfolyása van, és kellemetlen, égő, viszkető érzést tapasztal ott lent.
– De miért nem mondtad ezt már reggel? Vettünk volna rá a patikában gyógyszert, vagy bejelentkeztünk volna a nőgyógyászhoz – tört ki belőlem.
– Mert féltem, hogyha előállok vele, azt gondolod majd, hogy fűvel-fával lefeküdtem, és ezért kaptam el.
– Jaj, kislányom! Valószínűleg bakteriális hüvelyfertőzésed van, ami minden ötödik nőnél előfordul, amikor az egészséges hüvelyflóra egyensúlya felborul. Ennek számos oka lehet, például akár egy antibiotikumszedés is elég hozzá. Még szexuálisan nem aktív nőknél is könnyen kialakulhat. Hidd el nekem, én is túlestem már pár ilyen fertőzésen.
– Tényleg? És most mit tegyünk?
– Irány a patika, veszünk egy erre való hüvelykrémet, és persze bejelentkezünk a nőgyógyászhoz is.  Meglátjuk, ő mit javasol, az is lehet, hogy kapsz majd antibiotikumot, amitől egykettőre rendbe jössz.

Szerencsére sikerült orvosolni a problémát, amiből Réka lányom és én is levontuk a tanulságot, mégpedig azt, hogy egy anya-lánya kapcsolatban nincsenek tabutémák!

A rendkívül kellemetlen Candida gomba

Legjobb barátnőm, Anett házassága romokban hever, és ennek nem más az oka, mint a folyamatosan kiújuló Candida-fertőzése. Anett az utóbbi időben többször visszautasította a férjét a vissza-visszatérő gombás fertőzése miatt, ami kapcsolatukra is rányomja bélyegét.
– Nem drágám, ma megint nem lehetünk együtt, ismét Candida-fertőzésem van!
– Hogyhogy már megint? Biztos félrelépsz valakivel….
– A Candida gomba nem szexuális úton terjed, az egészséges szervezetben is megtalálható, a problémát az okozza, ha valami miatt túlszaporodik!
– Na, persze!!! – vágta Anettre az ajtót dühösen férje, Balázs, és elviharzott dolgozni.

Anett teljesen kétségbeesve, zokogva rogyott a kanapéra, felhívott, és elmesélt mindent.

– Ugyan már, Anett! Itt van a nőgyógyászom száma, egy nagyon megértő, türelmes doktornő, menjetek el hozzá Balázzsal együtt, ő majd mindent elmagyaráz, és akkor a férjed is megnyugszik.

Anett még aznap bejelentkezett, és már másnap ott ültek a rendelőben. Persze Balázs morgott, hogy ennek semmi értelme, de aztán a doktornő kedvessége megnyerte őt is.
– Igen, Anett, látom a laborleleten, hogy már megint Candida-fertőzésed van. Sokan azt hiszik, hogy a Candida szexuális úton terjed, pedig nem. Ez a gombafaj a testben természetes módon megtalálható, problémát akkor okoz, ha túlszaporodik.
– Mi okozza a túlszaporodást?
– Ez több tényezőtől függ, például antibiotikum-kúra után is jelentkezhet, de a cukorbetegség vagy terhesség is hajlamosíthat rá. Fontos, hogy a gomba kezelése után hangsúlyt fektessünk a hüvelyflóra egészségének visszaállítására, így elkerülve az újabb kiújulást.
– Eddig csak gomba elleni szereket kaptam…
– Igen, valószínűleg ez volt a gond.

A doktornőnél tett látogatás Balázst is megnyugtatta, így szerencsére minden tisztázódott.

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top