Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Őszintén a nőiességről változókorban

Egy mai negyvenes-ötvenes éveiben járó nő tudja, mit akar, hová tart, és nemcsak a magánéletében, de a szakmájában is erre az időre teljesedik ki. De mi rejlik a magabiztosság és az érettség mögött? Arról ők mesélnek, tabuk nélkül!

A változókor a nőknél egy több éven át tartó, általában a negyvenes évek vége felé kezdődő folyamat. Ilyenkor két fontos női hormon, előbb a progeszteron, majd az ösztrogén szintjének folyamatos csökkenése miatt nemcsak a menstruáció válik rendszertelenné, majd marad el végleg, hanem más, kellemetlen tünetek is megkeseríthetik a nők mindennapjait. Ilyen bosszantó panaszok lehetnek a hőhullámok, az alvászavarok vagy a fáradékonyság, ami mellé hangulatingadozás, ingerlékenység vagy éppen sírásrohamok is társulhatnak.

Változókor: tanulj meg vele együtt élni!

A változókori panaszokat hormonhiány okozza, mégsem ajánlják a szakemberek mindenkinek, hogy hormonpótlással próbálja kivédeni a kellemetlen tüneteket. A hormonterápia a kétségtelen haszna mellett nem mentes némi kockázattól sem, így alkalmazását csak indokolt esetben és gondos mérlegelés után javasolják.

valtozokor, noiesseg„A klimax természetes folyamat, az évek haladtával azt hittem, fel is készültem rá lelkileg, de amikor egyértelműen jelentkeztek nálam a változókorral járó tünetek, mégis magam alatt voltam. Szerencsére ma már vannak olyan növényi készítmények, amelyek hormonok nélkül mérséklik a klimaxos panaszokat. Én ezekre esküszöm. Sokkal jobban viselem ezt az átmeneti állapotot, és büszkén és magabiztosan vállalom a koromat.”

„Hiába vagy sikeres és elismert a munkádban, hiába élsz kiegyensúlyozott családi életet, amikor egy ponton tudatosul benned, hogy te is változókorba léptél, azért azt nem könnyű elfogadni és feldolgozni. Nekem legalábbis nagyon nehezen sikerült” – mondta őszintén Andrea.

Így folytatta: „De minél jobban hergeltem magam, minél jobban stresszelt ez az állapot, annál jobban felerősödtek a változókorral járó tünetek. Mindig is kiegyensúlyozott családi életet éltem, a munkában elismert és sikeres vagyok, nem engedhettem meg magamnak ezt a viselkedést. Eldöntöttem, attól, hogy klimaxolok, még nem szűntem meg nőnek lenni. Az én taktikám a gyógynövények lettek. Nekem például nagyon bevált az orbáncfű, ami nemcsak a bennem tomboló feszültséget csökkentette, hanem még a hőhullámaimat és a mindennapok stresszhelyzeteit is könnyebben viselem.”

Soha sem késő elkezdeni: sportolj!

Tapasztalatok szerint a rendszeres testmozgást végző nők kevésbé szenvednek a klimax idején jelentkező hőhullámoktól, vagyis megéri beiktatni a mindennapokba némi sportot.

„Nehezen szántam rá magam a testmozgásra, de a klimax mellékhatásaként elkezdtek felszaladni rám a kilók, és tenni akartam ez ellen. Eleinte nagyon frusztrált, hogy nálam jóval fiatalabb nőkkel jógázom együtt, de elengedtem a szorongásom, és azóta remekül érzem magam a heti két jógaórán, amire járok. Sokkal jobb tőle a közérzetem, és a kedélyállapotomra is jó hatással van a mozgás. Arról már nem is beszélve, hogy a rendszeres sporttal a magabiztosságomat is visszanyertem” – mondta Edit.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top