Tabuk nélkül

Nemi baj? Uszodai fertőzés? Dehogy! A hüvelyfolyás valódi háttere (x)

Alig akad nő, akinek még soha nem volt hüvelyfertőzése. Az ilyesmit ma már nem kell szégyellni, hidd el, neked sincs rá okod.

Alig pár évtizede még szinte az összes hüvelyi nyavalyát nemi úton terjedő betegségnek titulálták, ki-ki igyekezett is eltitkolni, ha efféle baja volt. Sokan még ma is alibit keresnek: „Biztos az uszodában szedtem össze valamit…” – szabadkoznak, mire a gyógyfürdők és strandok még több klórt szórnak a medencékbe. Kórokozó aligha marad életben, de legalább uszodázás után szép piros lesz a szemed. Népszerű még a „nyilvános vécében kaptam el valamit” magyarázkodás, pedig legtöbbször ennek sincs sok köze a hüvelyi fertőzéshez. De akkor mi okozza?

Az „ellenség” bennünk él

Nyilván a fenti módokon is van esélyed mindenféle nyavalyát összeszedni, de a bakteriális hüvelyfertőzés bacijai a legtöbb esetben nem kívülről „érkeznek”, hanem ott élnek a hüvelyflórádban. Normál esetben nem is okoznak galibát. A bajok akkor kezdődnek, ha a hüvelyben az egészséges, savas pH valamiért megváltozik, és emiatt felborul a megszokott rend. Bizonyos baktériumok túlszaporodhatnak, amit onnan veszel észre, hogy a bakteriális hüvelyfertőzés tüneteit tapasztalod: bőséges és kellemetlen szagú hüvelyfolyást, amikor a váladék színe szürkésfehér vagy áttetsző.

Ilyenkor lehet hasznos segítséged a recept nélkül kapható Vitagyn C hüvelykrém. Ezzel helyreállíthatod a hüvely savas kémhatását, ez pedig segíti a természetes biológiai egyensúly visszarendeződését.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz a bakteriális hüvelyfertőzés kiegészítő kezelésére

Jó ha tudod, a hüvelyed nem steril szerv, gombák, baktériumok lakják, békésen éldegélve egymás mellett. Ez a természetes hüvelyflóra. A rendet a tejsavbaktériumok biztosítják, ezek tartják fent a savas hüvelyi pH-t. Az egyéb baktériumok túlzott szaporodását ez a savas közeg fékezi meg. Eszedbe ne jusson példádul hüvelyt öblögetni, mert ha kimosod magadból a savas közeget, a „rossz” bacik máris nekilendülhetnek! Annyi minden egyébtől felborulhat odabent a rend, legalább te magad ne okozz galibát!

Mi minden okozhat bakteriális hüvelyfolyást?

A bakteriális hüvelyfertőzés könnyen kialakulhat antibiotikum-kúrát követően, ha a gyógyszer nemcsak a kórokozókat irtja ki, hanem a hüvely hasznos tejsavbaktérium-állományát is megtizedeli. Jó ötlet, ha ilyenkor már megelőzésképpen használod a Vitagyn C hüvelykrémet, amely fő összetevőivel – C-vitamin, tejsav és ezüst – elősegíti a védő tejsavbaktériumok újratermelődését, és hozzájárul az egészséges hüvelyflóra helyreállításához, illetve fenntartásához.

Egyes betegségek (pl. cukorbetegség), szintén hajlamosíthatnak a hüvelyfertőzésre, és ugyancsak a „rossz” bacik szaporodásának kedvez a rosszul szellőző, műszálas vagy túl szűk fehérnemű.

A hüvelyflóra egészséges rendjét ezen kívül felboríthatja valamilyen egyéb gyógyszer, például a hormonális fogamzásgátlók szedése is. Apropó hormonok: terhesség és szoptatás idején megváltozik a hormonháztartás, és ettől a hüvelyflóra instabillá válhat. Jó hír viszont, hogy a Vitagyn C-t várandós és szoptatós kismamák is használhatják.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI

ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG

KEZELŐORVOSÁT!

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top