Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Négy meglepő ok a visszatérő hüvelygomba hátterében

Eleged van a vissza-visszatérő hüvelygomba-fertőzésből és a vele járó kellemetlen, égő, viszkető érzésből? Nem is gondolnád, mi minden állhat a problémád hátterében!

Gombás hüvelyfertőzés akkor alakul ki, ha felborul a hüvely természetes egyensúlya, és túlzottan elszaporodnak a hüvelyben élő Candida gombák. Szerencsére gombaellenes készítményekkel (kúppal, krémmel vagy tablettával) kezelhető a fertőzés. Emellett a hüvelyflóra helyreállításáról vagy fenntartásáról is érdemes gondoskodni, mert ez segít a fertőzések kiújulásának megakadályozásában.

Hogy ne térjenek vissza a rendkívül kellemetlen, zavaró tünetek, nem árt a következőket figyelembe venni:

Túlzásba vitt intim higiénia

Bármilyen furcsán is hangzik, de sokszor többet árt, mint használ a túlzott „sterilitás”. A gyakori intim mosakodással, hüvelyöblögetéssel (irrigálás), az illatos tisztálkodó szerekkel (szappanok, intim tusfürdők), intim spray-kkel megváltoztatjuk a hüvely normál pH-ját, ideális savasságát, tönkretesszük a védelmet adó tejsavbaktérium-flórát, így a kórokozók könnyedén elszaporodhatnak.

Stressz

Az állandó nyomásnak kitett szervezet és idegrendszer előbb-utóbb valamilyen formában vészjeleket küld. A gyakori betegeskedés, a fertőzések klasszikus példái ennek: a túlhajszoltságtól a test és a lélek energiatartalékai kimerülnek, az immunrendszerünk védekezőképessége gyengül, így a kórokozók könnyedén elszaporodnak. A hüvelygomba hátterében is állhat a stressz: a hüvelyflóra természetes részét képező Candida gombák az egészséges, savas kémhatású környezetben nem képesek túlszaporodni, ám stressz hatására felborulhat a belső rend, és ekkor nagyon gyorsan jelentkezhetnek a hüvelygomba tünetei is: az intimtáji égető, viszkető érzés, szagtalan, fehér vagy sárgásfehér, darabos, túrószerű folyás.

Cukorbetegség, sok szénhidrát fogyasztása

A szénhidrát a Candida gombák számára fontos tápanyag, ezért ha – például cukorbetegség vagy túl sok szénhidrát fogyasztása miatt – a kelleténél nagyobb mennyiségben van jelen szénhidrát a szervezetben, az segíti az elszaporodásukat. A rendszeres és túlzott alkoholfogyasztás is kiválthatja ugyanezt. Ráadásul, cukorbetegségben olyan Candida alfajok is okozhatják a hüvelyfertőzést, melyek ellenállóbbak a szokásos gombaellenes készítményekkel szemben, ezért ilyenkor – hüvelyváladékból végzett tenyésztést követően – a nőgyógyász kiegészítheti a szokásos kezelést bórsavas készítménnyel.

Tünetmentes hordozó: a partner

Az állandóan visszatérő gombás fertőzést akár a partner is okozhatja. Előfordulhat, hogy párunk szervezete kevésbé érzékeny a gombás fertőzésre, így nála nem okoz problémát, ám attól még hordozhatja, és át is adhatja a kórokozókat. Amennyiben a fertőzést minden alkalommal csak az egyik fél kezelteti, a másik nem – mondván, hogy nincsenek tünetei –, könnyen kialakulhat az úgynevezett pingpongeffektus.

Fontos! Gyakran visszatérő hüvelygomba esetén a partner kezeléséről is gondoskodni kell.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top