nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Tabuk nélkül
Intim tünetek változókorban

Intim tünetek változókorban

Folyton visszatérő hüvelyfertőzés? Száraz hüvely? Mind-mind a változókori hormonváltozásokkal magyarázható. Két barátnő, Erzsi és Gabi őszinte beszélgetéssel segítették egymást, hiszen egy támogató, sorstárs barátnővel minden könnyebb!
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Színházba készültünk Erzsivel. Egy ideje családi bérletünk van, de az utóbbi években már csak ketten járunk. Általában a színház előtt beülünk valahova kávézni, és most is így terveztük, de az egészségem közbeszólt. Egy sokadik alkalommal visszatérő hüvelyfertőzés miatt orvoshoz kellett mennem, de persze szabad időpont csak éppen a színház előtt volt. A nőgyógyásztól rohannom kellett, hogy odaérjek, mire felhúzzák a függönyt.

Erzsi már ott ült a helyünkön:

– Hol voltál Gabi? – kérdezte.

– Psszt! Figyeljük az előadást, majd utána elmesélem! – mondtam.

Erzsi persze a szünetekben is faggatott, de nem akartam annyi ember előtt beszélni a legintimebb problémámról.

– Üljünk be valahová színház után, együnk valamit, majd akkor elmesélem – csitítgattam.

Erzsi persze végig kíváncsiskodott, a legvadabb dolgok jutottak az eszébe: a lányom hármasikreket vár, megcsalt a férjem, vagy én őt, vagy nyertem a lottón…

– Nos, Gabi, végre elmeséled, merre jártál? Sosem késtél még a színházból! Sőt egyáltalán sehonnan sem szokásod késni! – szegezte nekem a kérdést Erzsi.

– A klimax az oka – mondtam röviden és tömören.

– Ugyan Gabi, ne viccelj már! – jött a válasz.

– Nem viccelek, nem tudom, te hogy állsz a változókorral, de nálam sajnos visszatérő intim tüneteket okoz, orvoshoz kellett mennem.

– Mire gondolsz? – kérdezte Erzsi.

– Nem árt neked is felkészülni! Bár pár évvel fiatalabb vagy nálam, elmondom, amit eddig a változókorról megtudtam, hátha neked könnyebb lesz, nem ér olyan váratlanul. Szóval képzeld el, a klimax során zajló hormonális változások a hüvelyflórára is hatással vannak.  Az egészséges hüvely enyhén savas kémhatású, ez szükséges a kórokozók, ezáltal a fertőzések ellen védő tejsavbaktériumok, azaz lactobacillusok működéséhez. Nos, az ösztrogénszint csökkenésével a savas pH is megváltozik, csökken a hüvely védelmét ellátó lactobacillusok száma, így fogékonyabbá válik a hüvely a fertőzésekre. Ezért voltam most a nőgyógyásznál, mert folyton összeszedek valamit, és kellett most már valami hathatós megoldás – magyaráztam részletesen.

valtozokor intimitas

– Jaj, Gabi, a változókori hüvelyprobléma, igaz egy kicsit másként, de nekem is ismerős! Én sajnos az együttlétek alatt nem nedvesedem eléggé, ami miatt a szex fájdalmas nemcsak nekem, hanem a páromnak is. Ez szintén elég kellemetlen. Az én orvosom ezt ugyanúgy a hormonszint megváltozásával magyarázza, javasolt egyfajta kezelést, és amióta azt használom, azóta jobban „működik a dolog”, már nem okoz fájdalmat az együttlét – mondta Erzsi.

Ilyen sokáig színház után még sosem maradtunk ki. Hosszan beszélgettünk, és rengeteg tanáccsal, tippel láttuk el egymást, nemcsak a klimax intim tüneteinek, de a többi kellemetlenség kezelésével, túlélésével kapcsolatban is.

Szponzorált tartalom
Megosztás Facebookon