Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

A hüvelyszárazság kezelési lehetőségei

A hüvelyszárazsággal járó kellemetlen tünetek komolyan megnehezíthetik a nők mindennapjait, így nem árt, ha minél előbb orvosoljuk a problémát. Szerencsére vannak lehetőségeink!

A női nemi hormon, az ösztrogén befolyásolja a nemi és húgyúti szerveket bélelő hámszövet állapotát, és közvetlen hatással van a hüvelyváladék termelődésére is. A változókor során azonban csökken a szervezet ösztrogénszintje, a hámréteg elvékonyodik, veszít rugalmasságából, romlik a vérellátottsága, ezáltal sérülékenyebbé válik, és fertőzésekre is fogékonyabb lesz.

Fontos! Az ösztrogénszint-csökkenés bekövetkezhet kemo- vagy sugárterápiát követően, szülés után, szoptatás idején vagy akár drasztikus fogyókúrák miatt is, vagyis nemcsak az idősebb korosztály szenvedhet a hüvelyszárazságtól!

Az elvékonyodott és nem kellően nedves hüvelyhám miatt az együttlétek fájdalmassá válnak, az égő, feszítő érzés megnehezítheti a mindennapokat, így mindenképpen kezelni kell a problémát. A legcélravezetőbb, ha kifejezetten a hüvelyszárazság kezelésére alkalmas termékeket keresünk, illetve nőgyógyászunktól vagy gyógyszerésztől kérünk tanácsot.

Mi segíthet a problémán?

A különböző síkosítók segítséget jelenthetnek az együttlétek megkönnyítésére, azonban semmiképpen sem érdemes babaolajat, testápolókat vagy bármilyen más házi megoldást alkalmazni, ezek ugyanis irritációt okozhatnak, de akár a hüvely falának sérüléséhez is vezethetnek!

A száraz, esetleg sérült hüvelyhám regenerálására, a hiányzó nedvesség pótlására ma már több lehetőség közül választhatunk: számos síkosítókúp, -krém létezik, amely segítséget nyújt abban, hogy az együttlétek ne legyenek fájdalmasak. A vizes alapú készítmények kiváltképp kedveltek, de ezekről tudni kell, hogy bár könnyen felszívódnak, viszont akár már az aktus közben újra használni kell őket. Az olajok szintén segítenek, és hatásuk lényegesen tovább tart, mint a vizes alapú készítményeké. Egyetlen hátrányuk, hogy a használat során a hüvelyfalra is rátapadnak, és csak napokkal később válnak le olajos folyás formájában.

A változókori hüvelyszárazságnál segítséget jelenthetnek a hüvelyi hidratálókrémek és -kúpok. Ha ez mégsem elegendő, akkor ösztrogéntartalmú készítmények alkalmazásával szüntethetjük meg a hüvelyszárazságot.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top