Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Hüvelygomba és szex: van összefüggés? Eláruljuk!

Bár a hüvelygomba nem tartozik a nemi úton terjedő betegségek közé, sokat ronthat a kellemetlen tüneteken és a gyógyulás folyamatán, ha a fertőzés alatt élsz nemi életet. Ráadásul előfordulhat, hogy a partnered is megfertőződik, ami tovább ronthat a te helyzeteden is.

„Mint minden ilyen, a hüvelyfertőzés is a legrosszabbkor jött, ha lehet ilyet mondani” – kezdi a történetét Zsanett, aki öt éve él boldog párkapcsolatban, az első időszakot azonban folyamatosan megnehezítette a friss szerelmesek számára a folyton visszatérő gombás hüvelyfertőzés. „Nem sokkal korábban jöttünk össze. Ismertük egymást régebbről, mindig is jóban voltunk, de aztán egyik pillanatról a másikra átfordult valami, és a barátságból lángoló szerelem lett. Alig tudtunk elszakadni egymástól, és szerintem a hálószobában éltük volna át az első közös tavaszunkat, ha nem jön közbe valami. Egy makacs hüvelyfertőzés alakult ki nálam. Persze akkor még fogalmam sem volt róla, hogy ez micsoda, de egyszer csak megváltozott a folyásom színe és állaga, folyamatosan viszkettem, és ez nagyon rosszul érintett. Egyik barátnőm mondta, hogy menjek el orvoshoz, főleg, ha szeretnék minél előbb túl lenni rajta. És hát én a szerelem hevében igencsak azon voltam, hogy minél előbb leküzdjem ezt a borzalmas akadályt. Már a kezelés első pillanatában úgy éreztem, hogy helyrebillent a világ, nem is tudtam sokat várni az első együttlétig. Egy darabig úgy tűnt, minden rendben, de aztán újra előjöttek a már ismert tünetek. Aztán néhány hónappal később megint csak visszatért a fertőzés. Ezt amúgy eljátszottuk párszor, mire megálljt tudtam parancsolni magunknak, mert elegem lett a rendre kiújuló fertőzésből” – mondja Zsanett, aki türelemre int mindenkit, aki gombás hüvelyfertőzéssel találkozik életében.

A gombás hüvelyfertőzés kevesebb nőt érint, mint a bakteriális, amellyel gyakran össze is keverik. Mindkét fertőzés alaptünete, hogy megváltozik a hüvelyfolyás. Bakteriális vaginózis, azaz bakteriális hüvelyfertőzés esetén a folyás felerősödik, híg tejsavószerű és bomló halra emlékeztető szagú lesz. A gombás hüvelyfertőzés esetén a szag elmarad, a fehér színű folyás darabos, túros állagúvá válik. Emellett jellemző a kellemetlen, viszkető, égő érzés a szeméremtájékon.Gombás hüvelyfertőzés olyankor alakul ki, ha felborul a hüvely természetes egyensúlya, és túlzottan elszaporodnak a hüvelyben élő és egyébként semmiféle panaszt nem okozó Candida gombák. Gombaellenes készítményekkel (kúppal, krémmel vagy tablettával) kezelhető a fertőzés. Hogy ne is térjen vissza, érdemes rendszeresen hüvelyflóra-helyreállító kezelést beiktatni az intim higiénénkbe. Bár sokan és sok helyen kiemelik, hogy nem nemi úton terjedő betegségről van szó, mégis van összefüggés a szex és a hüvelygomba között. Gondoltad volna? Íme, a három leggyakoribb kérdés és válasz, amely ezzel kapcsolatban felmerül.

Engedélyezett-e a szexuális együttlét gombás hüvelyfertőzés alatt?

Ahhoz, hogy a kérdést megválaszold, tudnod kell, hogy mind a gombás, mind a bakteriális hüvelyfertőzés gyógyulása nagyban múlik azon, milyen állapotban van a hüvelyflóra. Érdemes olyan készítményeket alkalmaznod, amelyek segítenek visszaállítani a hüvely savas pH-ját, mert így lesz hatékonyabb a fertőzés kezelésére javasolt gombaellenes készítmény is. Ahhoz, hogy a hüvely könnyen és gyorsan regenerálódjon, érdemes egy ideig kerülni a szexuális aktust, de természetesen tiltani nem tiltja meg senki.

Miért használjunk óvszert az aktus során?

Ha mégsem bírjátok ki szex nélkül, akkor érdemes óvszerrel védekeznetek, mert az óvszer nélküli aktus több kockázatot is magában hordoz gombás hüvelyfertőzés esetén. Az egyik, hogy az aktus során a hüvelybe kerülő sperma megváltoztatja a hüvely pH-ját, és ismét felboríthatja a hüvelyflóra szokásos rendjét. Ugyanez a helyzet akkor is, ha óvszer helyett a védekezésre spermicid tartalmú fogamzásgátló készítményt (krém, hab, zselé, kúp) használsz.

Megfertőzhetjük-e a partnerünket?

Óvszerhasználat nélkül fennáll a veszélye annak is, hogy a partnered visszafertőz, vagy te fertőzöd meg őt. Bár a gombás hüvelyfertőzést nem szokás a nemi úton terjedő betegségek közé sorolni, a szexuális aktusnak mégiscsak van szerepe a fertőzésben. A férfiak ugyanis többnyire tünetmentesek, de képesek visszafertőzni a partnerüket. Ezt az oda-vissza adogatott fertőzést szokták pingpongeffektusnak nevezni.

Összesítve, a legjobb megoldás, ha

  • néhány hétre felfüggesztitek a szexuális együttlétet;
  • ha azt orvos előírja, mindketten használjátok a gombás fertőzés ellen felírt készítményt;
  • a gombellenes kezelés kiegészítéseként a hüvely pH-ját helyreállító és megőrző hüvelyi készítményt is használsz, amely nemcsak gyorsítja a gyógyulás folyamatát, hanem jót tesz a hüvelyflórának a jövőben is;
  • olyan hüvelyi készítményt használsz, amely speciális összetételű és komplex hatású, azaz nemcsak a gombák szaporodását képes gátolni a hüvelyflóra helyreállításával, hanem még a viszketést, égő érzést is csillapítja.
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top