Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Amikor a baj nem jár egyedül: hüvelygomba és cikluszavar

Ahány nő, annyi menstruációs ciklus. Érdemes tisztában lenned azzal, hogy a tied milyen, ugyanis csak így fog feltűnni, ha zavar támad a rendszerben. A cikluszavarra felírt fogamzásgátló sok esetben jó megoldásnak tűnhet, de kevesen tudják, hogy a gyógyszerek a hüvelygombára is érzékenyebbé tesznek.

Mit tartunk normális menstruációs ciklusnak?

A menstruációs ciklus átlagosan 28 napos – 22 napnál nem rövidebb, de 34 napnál nem is hosszabb. A menstruáció általában 4-7 napig tart, a menstruációs folyadék mennyisége egy alkalommal 30-50 milliliter. Általában 12 és 13 éves korunk között kezdünk menstruálni, és a havi vérzés 48-50 éves korunkban marad el végleg, ekkor már a menopauzáról beszélünk. A menstruációs vér színe lehet élénkpiros, bordó, barnás, de a ciklus végén szinte fekete is. Általában az alvadt véréhez hasonló, vasas szaga van. Ha a fenti leírás illik rád, akkor normális menstruációs ciklusod van.

Amikor valami nem olyan, mint szokott…

Előfordul azonban, hogy egyszer csak valami megváltozik: más lesz a ciklusod időtartama, bővebb lesz a vérzés, megjelenik köztes vérzés, a menstruációs vér más állagú vagy színű lesz, és még hosszasan sorolhatnánk. A normálistól eltérő ciklus kialakulásának főbb okai:

  • a stresszes életmód,
  • a nem megfelelő táplálkozás, például egy hosszan tartó, drasztikus diéta,
  • bizonyos gyógyszerek,
  • hirtelen átállás más életmódra,
  • komoly fizikai aktivitás, például túlzásba vitt edzés vagy versenysport.
     

Lehet, hogy az előbb felsoroltak közül valamelyikre rá tudsz bökni, hogy emiatt alakult ki a cikluszavar nálad. De mielőtt öndiagnózisba fognál, inkább keresd fel a nőgyógyászodat, mert a cikluszavar nőgyógyászati betegségekkel (mióma, polip, korai klimax, magas prolaktinszint) és egyéb betegségekkel (inzulinrezisztencia, PCOS – avagy policisztás ovárium-szindróma –, pajzsmirigyzavar, D-vitamin-hiány, gyulladás, daganat) is összefüggésbe hozható, így tanácsosabb ezeket minél előbb kizárni.

Amikor a baj nem jár egyedül…

„Emlékszel arra a stresszes időszakra, amikor mindenkinek minden azonnal kellett a munkahelyen, közben anya kórházba került, nekünk pedig költözni kellett egy másik albérletbe? Akkor figyeltem fel arra, hogy valami nincs rendben, túl hamar jött meg, utána pedig folyamatosan késett. Persze, akkor még nem állt össze a kép, de mivel hónapokig küzdöttem az életemmel és a cikluszavarommal, így inkább elmentem az ügyeletes nőgyógyászhoz” – meséli hevesen a 34 éves Kata. „Az akkor felírt fogamzásgátló nekem viszont nem hozott igazi megoldást. Bár újra beállt a ciklusom, a magas hormontartalmú készítmény hatására felborult a hüvelyflórám egyensúlya, és elszaporodtak a gombák. Innentől azon aggódhattam, mikor múlik el végre a viszketés, az égő, szúró érzés és a kellemetlen, darabos folyás. Még szerencse, hogy nem volt szaga! Ekkor elmentem egy másik nőgyógyászhoz, aki gombaölő készítményt javasolt, sőt arra is felhívta a figyelmemet, hogy a gombák kiirtása nem lesz elegendő, fontos a hüvelyflóra egyensúlyának helyreállítása is” – magyarázta Kata a nőgyógyásztól tanultakat. „Nagy segítségemre az a gombaellenes hüvelykúp volt, amely speciális összetételénél fogva (bórsav, tejsav, bizabolol) nemcsak a gombák szaporodását gátolta a természetes hüvelyflóra helyreállításával, hanem a kínzó viszketést, égő érzést is segített csillapítani” – mondja Kata saját tapasztalatai alapján.

Akkor nem is kell gyógyszer?

Katához hasonlóan Zsuzsa is találkozott azzal a jelenséggel, hogy a nála kialakult cikluszavarra fogamzásgátlót írt fel egy nőgyógyász. A ciklusa neki is rendbe jött, de a hüvelygombát ő sem tudta megúszni. „Ekkor döntöttem úgy, hogy megkeresek egy másik orvost. Ő hívta fel a figyelmemet arra a jelenségre, amikor a szervezetben megemelkedik a ciklus szabályozásában részt vevő hormon, a prolaktin szintje. A megemelkedett prolaktinszint hatással van a nemi hormonok, köztük a sárgatesthormon termelésére, így alakulhatott ki nálam is cikluszavar.  Nem akartam azonnal újra gyógyszert szedni, így elkezdtem keresgélni, hátha találok valami szelídebb gyógymódot, ami első körben segíthet, és hüvelygombára sem hajlamosít. Így bukkantam rá arra az információra, hogy léteznek olyan gyógynövények, amelyek segítik a prolaktintermelés normalizálását. A barátcserje például ilyen, de érdemes az orvosunkkal megbeszélve, kúraszerűen alkalmazni” – mondja.

A legfontosabb azonban, hogy próbáld meg ismét rendezett mederbe terelni az életedet, tanuld meg kezelni és levezetni a stresszt, próbálj meg rendszeresen mozogni, kiegyensúlyozottan táplálkozni. Ahogyan a menstruációs ciklusunk különbözik másokétól, úgy az is eltérő, hogyan tudjuk megoldani a problémákat. Ne a barátnőktől, netes fórumokról, Facebook-csoportokból várd a megoldást, hanem keress szakembereket, akik segítenek teljesen rád szabni a számodra legelőnyösebb gyógykezelést.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top