Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Tegyük tisztába: ez a különbség hüvelygomba és bakteriális hüvelyfertőzés között!

„Hidd el, nem az a baj, hogy a férfiak elkapcsolják a tévét, ha a hüvelygombáról van szó, hanem az, hogy a nők is. Aztán amikor folyik, csíp, viszket, és majd megőrülünk tőle, akkor megy a kapkodás és a pánikolás, pedig csak pár dologra kellene odafigyelni. Ne aggódj, utólag okos kapitány vagyok én is, túl vagyok egy hüvelyfertőzésen. Ma már sokkal jobban odafigyelnék, hogy ne kelljen átélnem” – vágott bele története közepébe Zsóka. Mi az a bakteriális hüvelyfertőzés? Mi a hüvelygomba, és milyen kellemetlen tünetekkel jár? Tisztázzuk!

„Egész sokáig azt hittem, én vagyok a kivétel. A kolléganők állandóan Candida-diétáztak, folyamatosan nőgyógyászhoz rohangáltak, mindig volt valami bajuk, ami miatt nem jöttek úszni, szaunázni vagy ázni a termálvízbe. Csak ránéztek a medencére és már elkaptak valamit. Na, én ettől teljesen kiakadtam. Hogy lehetnek ennyire gyengék, gondoltam. Egészen addig, amíg egyszer csak magam is megtapasztaltam, mit élnek át azok, akiknél kialakul valamilyen hüvelyfertőzés.

Az egész egyik pillanatról a másikra történt: bőséges, híg folyásom lett, aminek valami furcsa, halra emlékeztető szaga volt, enyhe égő, kellemetlen érzés kíséretében, amitől egész nap csak fészkelődtem a székemben, pedig épp egy nagy projekt lezárásában voltunk és én nagyon nehezen tudtam koncentrálni ezektől a tünetektől.

Bár tudom, hogy a netes öndiagnózis megtévesztő is lehet, de nem tudtam megállni, és rákerestem a tünetekre. Az első, amit találtam a bakteriális vaginózis volt, amelyet sokan kevernek össze a gombás hüvelyfertőzéssel” – mondta Zsóka.

huvelyfertozesBakteriális hüvelyfertőzés

„A bakteriális vaginózison a legtöbb nő élete során legalább egyszer átesik. Épp szingli voltam, nem nagyon értem rá pasizni sem, ezért nem lepődtem meg azon, hogy a fertőzésem nem szexuális eredetű. Azon viszont igen, hogy ezt a problémát kiválthatja a stresszes életmód, a túlzott alkoholfogyasztás, a túlzásba vitt intim higiénia (irrigálás), de elkaphattam az uszodában, a strandon vagy a szaunában is. Bakteriális hüvelyfertőzés olyankor alakul ki, amikor felborul a hüvely baktérium-összetételének egyensúlya: a védelmet jelentő lactobacillusok aránya lecsökken, így gyengül a kórokozókkal szembeni természetes védekezőképesség. Remek, gondoltam, és igyekeztem a megoldásra fókuszálni.

Bejelentkeztem a nőgyógyászomhoz, aki a tüneteket végighallgatva azonnal felírt hüvelytablettát, és arra intett, hogy a következő 10-14 napban ne éljek nemi életet, ha tehetem. Amúgy sem lett volna hozzá túl sok kedvem, de mivel párom sem volt, így nyugodtan folyhatott a kezelés. Az orvos a biztonság kedvéért vett tőlem kenetet is, hogy kizárja a különböző egyéb fertőzéseket. Azt a nőgyógyászom azért elmondta, hogy nagyon jól tettem, hogy nem húztam túl sokáig a dolgot, és időben szakemberhez fordultam” – mesélte Zsóka, aki a bakteriális hüvelyfertőzés mellett a gombás fertőzésekről is tett fel kérdést az orvosának.

Gombás hüvelyfertőzés

„A gombás hüvelyfertőzés kevesebb nőt érint, mint a bakteriális, de így is elég gyakori, és a vele való találkozás szintén nem kellemes. A gombás hüvelyfertőzés vezető tünete ugyancsak a hüvelyfolyás megváltozása: színe fehér, vagy sárgásfehér, állaga pedig darabos, túrószerű lesz, de szagtalan marad. Emellett kellemetlen, vagy akár erős viszketés és fájdalom is jellemző a szeméremtájékon. A gombás hüvelyfertőzés akkor alakul ki, ha felborul a hüvely természetes egyensúlya, és túlzottan elszaporodnak a hüvelyben élő Candida gombák. Szerencsére gombaellenes készítményekkel (kúppal, krémmel, vagy tablettával) kezelhető a fertőzés. Hogy ne is térjen vissza, érdemes rendszeresen hüvelyflóra-helyreállító kezelést beiktatni a mindennapjainkba. Fontos, hogy a gyógyszertári készítmények mellett arra is hangsúlyt fektessünk, hogy mi is rendben legyünk: ha egyensúlyban vagyunk, eleget pihenünk, nem stresszeljük magunkat, odafigyelünk arra, mit eszünk, mennyit mozgunk, az immunrendszerünk is rendben van, akkor sokkal kisebb az esélye annak, hogy kialakulnak hasonló fertőzések” – mondta Zsóka, aki örült, hogy mélyebben beszélhetett orvosával a tabunak számító hüvelyfertőzésekről.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top