Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

A hüvelyfertőzés és a terhesség

Félidős kismamaként én szerveztem a babaváró bulit a terhessége finisében járó barátnőmnek, Katinak. Körülbelül tíz közeli barátnőt hívtam meg, a vendégek fele szintén várandós volt. Azt hihetnénk, hogy a púderszagú bababulin csak könnyed témákat beszéltünk ki, de nem így volt. Amikor sok, hasonló élethelyzetű nő összegyűlik, akkor bizony a legkényesebb témák is felszínre kerülnek. Ez így történt nálam is: a kiságy vagy bölcső, szoptatás vagy cumisüveg, babakocsi vagy hordozókendő beszédtémák mellett szóba kerültek a hüvelyfertőzések is.

Hüvelyfertőzés: nem te vagy az egyetlen

Addig nem is gondoltam volna, hogy nem én vagyok az egyetlen kismama, akinek ilyen kellemetlenségekkel kell megküzdenie a terhessége alatt. Mikor a pelenkatortát vettem ki a táskámból, kiesett a patikában pont előtte kiváltott, bakteriális hüvelyfertőzésre kapott hüvelykrémem.

– Csak nem  hüvelyfertőzésed van, Bea? – kérdezte a parti főszereplője, Kati.
– De igen, de azt hittem, ezzel csak én küzdök, én vagyok olyan béna, hogy mindent összeszedek! – válaszoltam szégyenkezve.
– Ugyan lányok, nem tudjátok, hogy minden ötödik terhességnél (Dr. Tekse István szülés-nőgyógyász webbetegen megjelent írásában szerepel az adat: 12–22%, minden 5. terhességben – a szerk.) előfordul?! – mondta a nőgyógyászként dolgozó Ági.
Mi meg tágra nyílt szemmel néztünk, hiszen eddig egyikünk sem beszélt a másiknak erről, valahogy mindenki szégyellte magát, hogy nem tudott jobban vigyázni, pont akkor, amikor a gyermekét hordja a szíve alatt. De Ági tovább mesélt, és mindenkit megnyugtatott, nem mi tehetünk erről. A terhesség során a hormonok hatására a hüvelyflóra megváltozik, egészséges egyensúlya könnyen felborul:
– A lényeg, hogy figyeljük a jeleket! A híg, szürkésfehér és nagyon kellemetlen szagú váladék, amely viszketéssel párosul, bakteriális hüvelyfertőzésre utal. Fontos, hogy ilyenkor keressétek fel a kezelőorvosotokat, hiszen az ilyen kezeletlen problémák akár koraszüléshez is vezethetnek – tudtuk meg Ágitól.

De mégis, mit tehetünk mi magunk, hogy ezeket a problémákat elkerüljük:
– Kerüljétek az ülőfürdőt, fürdés után mindig alaposan törölközzetek meg, ha lehet, direkt erre rendszeresített, külön törülközővel. De az sem mindegy milyen alsóneműt viseltek! A műszálas és szoros bugyik, főként pedig a tanga helyett pamut anyagú, kényelmes fehérneműt viseljetek! – tanácsolta.

Gombás fertőzés és a terhesség

Volt a vendégek között, akinek a Candida keserítette meg a terhességét. Fontos tudni, hogy ezt az égő, viszkető érzéssel járó problémát a Candida gomba túlszaporodása okozza:
– Ebben az esetben elegendő egy nőgyógyászati vizsgálat, a szakember ebből már képes a diagnózist felállítani.
– Ez okozhat problémát a magzatnak? – kérdezte az ezzel küzdő egyik kismama, Barbara.
– Ha egyéb probléma nincs, akkor a Candida mind az anyára, mind a magzatra nézve veszélytelen! – hallottuk a nyugtató választ Ágitól.

Streptococcus és terhesség

A harmadik csoportba tartozó problémával Kati már találkozott:
– Engem most, a terhességem végén szűrtek Streptococcusra. Miért?

– Szerencsés vagy, mert egyébként ez sajnos nem egy kötelező szűrés. Pedig a Streptococcust a terhes nők egynegyede hordozza, úgy, hogy nem is tud róla. A születendő babára viszont veszélyes ez a kórokozó. Azok a kismamák, akiknél kimutatják a baktérium jelenlétét, antibiotikumos kezelést kapnak, hogy elkerüljék az újszülött szülés közbeni megfertőződését – magyarázta Ági.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top