Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Ez a felfázás és a hüvelyfolyás közti összefüggés!

A szexuálisan aktív nők 25-30 százaléka életében egyszer átesik hólyaghuruton. Vannak, akik többször is. A hólyaghurutot a köznyelvben sokan felfázásnak nevezik és tévesen azt gondolják, hogy az alulról történő meghűlés okozza. Pedig a tüneteket szexuális együttlét is okozhatja, az elszaporodó baktériumok pedig nemcsak a húgycsövet, hanem a hüvelyt is megtámadhatják.

A nők esetében a húgycső- és a végbélnyílás, valamint a hüvelybemenet közötti távolság nagyon csekély. A húgycsőnyílás és a végbélnyílás közötti távolság mindössze 2 és fél centiméter körül van, így gyakran előfordul, hogy a végbélben található E. coli baktériumok eljutnak a húgycsőig, közben pedig a hüvelyt is megfertőzhetik.

A szexuális aktus okozta bakteriális fertőzés

A szex során a pénisz mozgása elősegíti, hogy a végbélben megtelepedő E. coli baktériumok átterjedjenek máshova és problémát okozzanak a hüvelyben és a húgycsőben is. De ugyanígy mi magunk is lehetünk a terjesztők, ha például nem figyelünk eléggé az intim higiéniára, vagy székelés után nem elölről hátrafelé töröljük a végbélnyílást.

Ha a baktériumok eljutnak a húgycsőig, ott megtelepednek, és ha semmi nem akadályozza őket, elkezdenek szaporodni. Ilyenkor alakulnak ki a felfázás jellegzetes tünetei: a gyakori vizelési inger, amely kevés, csípős szagú, még rosszabb esetben véres vagy gennyes vizelettel jár. Jellemző még az alhasi fájdalom is.

Ezzel párhuzamosan, a hüvelybe kerülő baktériumok ugyancsak okozhatnak fertőzést. A hüvelyi fertőzés leggyakrabban a hüvely normál baktériumflóra-összetételének megváltozása miatt alakul ki. Ilyenkor a Lactobacillusok („jó baktériumok”) által fenntartott, enyhén savas pH lúgosra változik, mely a betegségeket okozó mikroorganizmusok szaporodásának kedvez. A megváltozott hüvelyflóra nemcsak a baktériumok, hanem a gombák vagy szexuális úton terjedő egyéb kórokozók elszaporodásának is teret enged.

A bakteriális hüvelyfertőzés tünete a bőséges, kellemetlen, leginkább halra emlékeztető szagú hüvelyfolyás. A fertőzésnek ez a formája különböző helyi hatású készítményekkel, hüvelygéllel, krémmel vagy tablettával könnyen és gyorsan kezelhető.

huvelyfertozesÖnmagában a felfázás vagy a bakteriális hüvelyfertőzés is elég kellemetlen, de a kettő együtt valóban nehéz napokat okozhat, ezért igyekezzünk elkerülni a kialakulását. Bár 100%-os megoldás nem létezik, néhány dologra odafigyelve jelentősen csökkenthető a kockázat.

Ezek a következők:

1. Igyunk rendszeresen napi 2-2,5 liter folyadékot, amivel át tudjuk mosni a húgyutakat, ezzel megakadályozva, hogy a baktériumok megtelepedjenek és elszaporodjanak ezeken a területeken. A folyadék lehetőleg szénsav-, szénhidrát- és alkoholmentes legyen.

2. Figyeljünk oda az intim higiéniára, a helyes tisztálkodásra, de ne vigyük túlzásba az intim mosakodószerek, irrigálók használatát, mert az is felboríthatja a hüvelyflóra egészséges egyensúlyát.

3. Ne tartogassuk a vizeletünket! Amikor kell, menjünk el vécére, mert a pangó vizelet tovább súlyosbíthatja a kezdődő felfázást.

4. A helyes WC-használatra mindig ügyeljünk: kézmosás előtte és utána is, a törlés helyes iránya pedig az elölről hátrafelé.

5. Szexuális együttlét után menjünk mielőbb vécére, ürítsük ki a hólyagot.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top