Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

5 dolog, amit nem tudtál a hüvelygombáról

Bár élete során a legtöbb nő érintett legalább egyszer a témában, mégis rettentő hiányosak az információk a hüvelygombáról. Öt dolgot szedtünk össze, amit talán nem vagy esetleg rosszul tudtál a gombás hüvelyfertőzésről.

1. A Candida-diéta nem a mindent megoldó „csodafegyver”

A gombás hüvelyfertőzést a szervezetben jelen lévő Candida gombák túlszaporodása okozza, aminek számtalan oka lehet: többek között a magas szénhidrát- és cukortartalmú ételek rendszeres fogyasztása, antibiotikum vagy fogamzásgátló szedése, cukorbetegség, stresszes életmód, terhesség.

„Candida-diétázni csak úgy, öndiagnózis alapján felesleges szenvedés, ráadásul ha bakteriális hüvelyfertőzésünk van, akkor még értelme sincs.  Én a barátnőimmel ellentétben szakemberrel egyeztetve kezdtem el életmódot váltani és figyelni az étkezésemre is, aminek köszönhetően a hüvelygombám elmúlt és vissza sem tért. Kevesebb szénhidrátot fogyasztok, figyelek a cukor- és folyadékbevitelre is, de egyáltalán nem vészes, tudom tartani a szabályokat, a Candida-diétáról elhíresült katonás szigornak és éhezésnek pedig nyoma sincs” – mondta Éva.

huvelygomba

Fotó: iStock

2. Tévhit, hogy nemi úton terjedő fertőzés

A gombás és a bakteriális hüvelyfertőzés nem nemi úton terjedő betegségek, hátterükben a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása áll! Tény, hogy a hüvelygombát szexuális úton oda-vissza adogathatjuk a partnerünknek, akinek a szervezete valószínűleg kevésbé érzékeny a gombás fertőzésre, így nála nem okoz látható problémát a fertőzés. Ettől függetlenül még hordozhatja és vissza is adhatja a kórokozókat. Fontos, hogy a gombás fertőzést mindkét fél – még a tünetmentes is! – kezeltesse, hogy ne alakuljon ki „pingpongeffektus”!

3. Hüvelygomba gyógyszerszedés következményeként is kialakulhat

Előfordulhat, hogy orális fogamzásgátló szedése miatt vagy egy antibiotikum-kúra után alakul ki gombás vagy akár kevert hüvelyfertőzés, amikor gomba és baktérium együtt okozza a tüneteket. Mindkét esetben a hüvelyflóra egyensúlya borul fel, ami aztán kedvez a gombák, illetve a baktériumok szaporodásának. Ha a fogamzásgátlónk a ludas, akkor a problémát érdemes nőgyógyásszal megbeszélni, antibiotikum-szedéskor pedig a nőknek nem csupán a bélflóra, hanem a hüvelyflóra regenerálásáról is gondoskodniuk kell!

4. Nem mindegy, milyen alsóneműt viselsz!

Az öltözködési szokások ugyancsak fokozhatják a hüvelygomba kialakulásának kockázatát. Műszálas helyett használjunk inkább pamut alsóneműt, így biztosítva az intim területek megfelelő szellőzését.

5. Az óvszer nélküli együttlét több kockázattal jár hüvelygomba esetén

Egyrészt az együttlét során a hüvelybe kerülő sperma megváltoztatja a hüvely pH-ját, és ezzel tovább károsíthatja annak természetes védelmi rendszerét. Másrészt az óvszer nélküli közösüléssel könnyen átadjuk a gombákat partnerünknek, illetve egy újabb aktussal ismét visszakapjuk azokat. Mindkét eset a hüvelygomba gyógyulását hátráltatja, hosszabb időbe telik a tünet- és panaszmentessé válás.

Tartsd észben! A hüvelygomba kezelésére érdemes olyan hüvelyi készítményt használni, amely speciális összetételű és komplex hatású, azaz nemcsak a gombák szaporodását képes gátolni a hüvelyflóra helyreállításával, hanem még a kellemetlen tüneteket, a viszketést és az égő érzést is csillapítja.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top