Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Hüvelyszárazság: amitől minden nő tart

Sok változókorban lévő nő nincs tisztában azzal, hogy a hüvelyszárazság a klimax egyik kellemetlen velejárója. Többen azt sem tudják, hogy tehetnének a probléma ellen. Pedig van rá megoldás!

A petefészekhormonok teremélésnek fokozatos csökkenése már a negyvenes éveinkben megkezdődik, a hormontermelés teljes megszűnése, és annak következménye, a menopauza – vagyis az utolsó rendes menstruációs vérzés ­– pedig körülbelül 51 éves korban következik be. A hormonális átállás több éves folyamatát szoktuk változókornak vagy klimaxnak nevezni. A legtöbb nő tisztában van azzal, hogy mit jelent a klimax, és hogy az átalakulás milyen testi és lelki változásokkal jár. A számos, jól ismert tünet, mint például az arc hirtelen kipirulásával, verejtékezéssel járó hőhullámok, az alvászavarok, ingerlékenység és hangulatingadozások mellett előbb-utóbb szinte minden nő megtapasztalja a hüvelyszárazság kellemetlenségeit is.

Változókori hüvelyszárazság

A klimax során csökken az ösztrogénszint, a hüvelyhám fokozatosan elvékonyodik, sorvad, romlik a vérellátottsága. A hámszövet veszít rugalmasságából, és izgalmi állapotban sem éri el a megfelelő nedvességet. Így az együttlétek fájdalommal és akár apróbb sérülésekkel is járhatnak. A száraz hüvely miatti égő, feszülő érzés akár állandósulhat is. A hüvelyflóra megváltozása pedig még fogékonyabbá teszi az amúgy is gyengült hámszövetet a fertőzésekre.

Mit tehetünk a hüvelyszárazság ellen?

Az egyik legfontosabb, hogy nem szabad házi praktikákkal próbálkozni a hüvelyszárazság ellen, ugyanis könnyen tönkretehetjük a hüvely baktériumflóráját. Egyetlen testápoló, babaolaj sem alkalmas a tünetek kezelésére! A gyógyszertárakban kapható, erre a célra gyártott kúpok viszont sokat segíthetnek.

„Bevallom, nehéz volt szembenéznem azzal, hogy változókorba léptem. Az állandó hőhullámokat nagyon rosszul viseltem, azt pedig főleg, amikor a hajam egyik pillanatról a másikra tiszta víz lett, annyira izzadtam. Nem komfortos érzés, annyi biztos, de tudtam, ez a klimax egyik tünete, így felkészültem rá. A hüvelyszárazságra azonban egyáltalán nem voltam felkészülve. Az együttlétek során szinte már állandósuló égő, irritáló, kellemetlen érzés miatt fordultam orvoshoz, aki felvilágosított, hogy a hüvelyszárazság is a változókor velejárója. Az én esetemben nem volt súlyos a probléma, így hüvelyi hidratáló készítmény használatát javasolta, ami megszüntette a problémámat, de a szakember arra is felkészített, ha úgy érzem, hogy ez már nem segít, akkor sem szabad megijednem. Ebben az esetben hormontartalmú készítmények alkalmazásával tudnak segíteni a kellemetlen panaszokon” – mesélte Magdi.

huvelyfertozes klimax

TIPP: A szexuális élet megtartása érdekében sok nő esküszik az intim tornára. Többen már a klimax előtt elkezdik felkészíteni a testüket a változásra, és torna segítségével edzik az intim testrészeket övező izmaikat.

Fiatalkori hüvelyszárazság

A hüvelyszárazság különböző okokból (pl. hormonális fogamzásgátlás vagy egyéb hormonterápia mellett, szülés után, a szoptatás idején; cukorbetegség, stresszes életmód miatt, vagy evészavarokhoz társulva) fiatalabb nőknél is jelentkezhet, de emlőrák hormonkezelését, kemoterápiát vagy sugárkezelést követően is felléphetnek hasonló problémák. Hüvelyszárazság esetén nagyobb az esély húgyúti fertőzésekre, például hólyaghurutra, így fontos annak mielőbbi kezelése.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top