Szűrd ki cikkek

Ezért veszélyesebb a nőkre a diabétesz

A cukorbetegség fiatalkori kialakulásának veszélye sokkal magasabb a lányoknál, mint a fiúknál: a már egészen kicsi gyermekkorban megjelenő 1-es típusú cukorbetegség is lényegesen gyakrabban érinti őket, a fiatalkori 2-es típusú diabéteszben pedig tíz esetből nyolcszor nők szenvednek! Ennek a betegségnek ráadásul sokkal komolyabb következményei vannak a nőkre nézve, ezért fontos, hogy már egészen fiatalon megtegyünk minden óvintézkedést, amivel csökkenthető a diabétesz kialakulásának lehetősége.

A “szokásos” szövődmények mellett (szív- és érrendszeri problémák kialakulása, idegkárosodás, szemkárosodás, vesekárosodás, bőr- és szájbetegségek, csontritkulás, lábkárosodás) a nőknek sokkal több súlyos problémát okozhat a diabétesz, mint a férfiaknak.

Ezért veszélyesebb a nőkre a diabétesz

Ezek között a veszélyeztetett terhesség áll az első helyen, hiszen a diabéteszes kismamák esetében sokkal gyakoribb a vetélés, a koraszülés, a méhen belüli elhalás előfordulása, mint a nem cukorbeteg nőknél, és a születési rendellenességek is jobban fenyegetik az ő magzatukat. Ezen felül még egy sor kellemetlen következménnyel is járhat a cukorbetegség a nőkre nézve: ilyen például a szexuális élet romlása, a hüvelyszárazság, a gyakori húgyúti és hüvelyi fertőzések vagy a menstruációs ciklus felborulása. Éppen ezért fokozott védelmet igényelnek a nők ebben a kérdésben is, és a férfiakhoz képest jóval többet kell azért tenniük, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a betegség kialakulásának kockázatait. Már egészen fiatalon, a pubertáskor elején el kell kezdeni a megelőzést, ezért a szülőknek nagy felelősségük van abban, hogy a leánygyermekük cukorbeteg lesz-e vagy sem.

A kamasz lányokra jobban kell ügyelni

A diabétesz kockázatai serdülőkorban határozottabban jelentkeznek a lányoknál, mint a fiúknál, ugyanis ebben az érzékeny időszakban lelkileg is labilisabbak a lányok, és a testük is radikálisabb átalakuláson megy keresztül. Az első menzesz megérkezése például eleve alaposan felborítja a lányok hormonháztartását és anyagcseréjét: a hirtelen megugró ösztrogénszint ilyenkor sokszor jár együtt náluk inzulinrezisztenciával, a vércukorszint pedig magasabb lehet a menstruációt megelőző napokban, majd a ciklus kezdetekor visszaáll a normál szintre.

Ezért veszélyesebb a nőkre a diabétesz

Ezzel párhuzamosan a hangulati ingadozások is igen gyakoriak ebben az életszakaszban: rettentően instabilak és befolyásolhatók érzelmileg ekkor a lányok, ami nemcsak a környezetük, de saját maguk számára is óriási terhet jelent. Az ilyenkor jelentkező kiszámíthatatlan lelki viharok könnyen vezethetnek olyan étkezési betegségek kialakulásához – különösen instabil családi háttér mellett –, mint a bulimia vagy az anorexia. A gyenge önértékelésű, depresszióra hajlamosabb lányoknál, akiknek a család nem nyújt megfelelő érzelmi biztonságot, vagy egyenesen szisztematikusan rombolja az önbecsülésüket (például eltúlzott és alaptalan szülői elvárásokkal, gyakori negatív kritikával vagy testi bántalmazással), sokkal valószínűbb az ilyen étkezési problémák kialakulása és a velük járó cukorbetegség megjelenése is. Minderre pedig rátesz egy lapáttal az a tény, hogy eleve hajlamosabbak a serdülőkori hízásra a lányok, mint a fiúk, márpedig az elhízás nagyon megnöveli a diabétesz kialakulásának veszélyét. Egyszóval a pubertáskor körül a lányokra nagyon oda kell figyelni, és a megszokottnál is több tapintattal kell bánni velük, a csírájában mutatkozó problémákat (evéssel kapcsolatos szokások megváltozása, hangulat romlása) pedig komolyan kell vennie a szülőknek.

Etesd és mozgasd a gyereked

A kiegyensúlyozott érzelmi hátország biztosítása mellett gyakorlati dolgokkal is sokat tehetünk azért, hogy egészségesen fejlődjön egy leánygyermek. Az egyik legfontosabb ezek közül, hogy megfelelő étrendet biztosítunk számára: vagyis változatos ételeket teszünk az asztalra, amik között egyformán szerepel vörös és fehér hús, hal, teljes kiőrlésű gabonafélék, tészták, zöldségek, gyümölcsök, magvak és tejtermékek. Nem csupán az ételek minősége és összetétele fontos, hanem az is, hogy milyen étkezési szokásokat alakítunk ki: ebben a kérdésben (is) a példamutatás a legjobb pedagógiai eszköz, vagyis akkor tudjuk rászoktatni a normális evésre a lázadó kamaszt, ha mi magunk is naponta ötször, rendszeres időközönként, mértékletesen és változatosan táplálkozunk. Ez még mind nem elég: fontos, hogy étkezések hangulata oldott és kellemes legyen, és az asztalnál ne neveljünk, ne veszekedjünk, hanem tegyük olyan eseménnyé a családi reggeliket, ebédeket és vacsorákat, amin szívesen vesznek részt a gyerekek. 

Ezért veszélyesebb a nőkre a diabétesz

Emellett a mozgás is fontos a fejlődésben lévő gyerekeknek (a sportolás jelentősen csökkenti a diabétesz és még egy sor más betegség kialakulásának esélyét), ezért már ebben a korban érdemes hozzászoktatni őket a rendszeres sporthoz. Persze nem kell, hogy olimpikont faragjunk a gyerekből, de jó, ha a napirendjébe szervesen beépítünk egy 20 perces testedzést. Járjunk el együtt kocogni, túrázni, kutyát sétáltatni, vagy menjünk együtt kerékpárral munkába és iskolába – ezek mind tökéletes és elegendő testmozgások gyereknek és felnőttnek egyaránt, és nagyban csökkentik a cukorbetegség és egy sor más kór kialakulásának esélyét.

Olvass még cikkeket a cukorbetegségről az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top