Szűrd ki cikkek

Mindent a HPV-oltásról

A humán papillómavírus, azaz a HPV, az összes rosszindulatú daganatos megbetegedések 5 százalékáért felelős. A szerencsére már nálunk is elérhető HPV elleni védőoltással és rendszeres szűrővizsgálatokkal sikeresen felvehetjük ellene a harcot.

 A HPV elleni védőoltással olyan jó- és rosszindulatú sejtszaporulatokat, daganatok kialakulását előzhetjük meg, mint a nőknél az egyik vezető daganatos megbetegedés, a méhnyakrák. Ennél a ráktípusnál 70%-ban kimutatták a HPV jelenlétét. És nem csak a nőknek érdemes a HPV elleni védőoltást beadatni, hiszen a férfiak körében is egyre nő a HPV okozta daganatos megbetegedések száma. Náluk elsősorban nyaki és szájüregi területen okoz elváltozást a HPV, de előfordulhat nemi szervi szemölcs és hímvesszőrák is.

A HPV elleni védőoltás típusai

A csak nőknek szóló HPV elleni védőoltás kétkomponensű, azaz két vírustörzs (HPV 16 és 18) okozta rákos megbetegedések, a méhnyakrák, hüvelyrák és egyéb szeméremtesti rák ellen ad, nem teljes védelmet.
A négykomponensű védőoltás már a HPV 16 és 18 vírustörzseken túl a 6 és 11 vírustörzsek okozta végbélnyílás rákja és a nemi szervek szemölcsei ellen ad védettséget. A lányok és nők mellett, a HPV elleni védőoltás ezen típusa már férfiaknak, fiúknak is adható.
A kilenckomponensű HPV elleni védőoltás az előzőeken túl még további 5 vírustörzs ellen ad védelmet, így 90 százalékos védelmet biztosít például a méhnyakrák ellen.

A védőoltás beadatása mellett kiemelt fontosságú, hogy szűrővizsgálatokra járjunk, ahol az időben felfedezett rákos daganatokat, szemölcsöket megfelelően tudják majd gyógykezelni. Ebben lehetnek segítségünkre a HPV elleni védőoltás mellett a HPV otthoni tesztek, melyek a vírus jelenlétét tudják kimutatni szervezetünkben.

Harcolj te is a HPV ellen!

A HPV leggyakrabban szexuális úton terjed, ez igaz az orális és az anális közösülésre is. Emellett azonban tudnunk kell, hogy a HPV legalább 72 óráig életképes a szabad levegőn, így akadály nélkül terjedhet emberről emberre, akár egy közösen használt törölköző vagy intim borotva segítségével. Ezért fontos, hogy HPV elleni védőoltással megakadályozzuk a vírus terjedését és annak következményeit.

2014. óta a 12. életévüket betöltött hetedik osztályos lányok ingyenesen igényelhetik a HPV elleni védőoltást, hiszen ebben a korban a még nem fertőzöttek körében 93 százalékos védelmet ad a HPV elleni védőoltás a méhnyakrák kialakulása ellen.

Azt azonban tudnunk kell, hogy hiába a felnőtt női lakosság 80, a férfiak 50 százaléka átesik a HPV fertőzésen ötvenéves korára, koránt sincsenek biztonságban, hiszem az, hogy egyszer már átestek és sikeresen legyőzték a fertőzést, nem jelent védettséget. A védőoltás tehát nemcsak a fiatal lányoknak, de fiúknak és mindkét nem esetében a középkorúak körében is jelentős prevenciós lépés lehet.

Forrás: hpvdoktor.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top