Szűrd ki cikkek

Rákos betegségeink – ezek a leggyakoribb daganatos betegségek Magyarországon

Sokszor halhattad már, hogy nem áll jól a magyarok szénája, ha daganatos betegségekről van szó. Ez valóban így van, hiszen arányait tekintve Európában nálunk halnak meg a legtöbben valamilyen tumorban. Ennek sokféle oka lehet, de szinte bizonyos, hogy ha jobban odafigyelnénk az életmódunkra, és több energiát fektetnénk a megelőző szűrésekbe, akkor látványosan javulnának a statisztikáink.

Egyáltalán nem törvényszerű, hogy bele kell halni a rákba: a megfelelő időben végzett  terápiával, az orvostudomány legújabb eredményei alapján kifejlesztett modern okosgyógyszerekkel az időben felismert daganatos betegségek egy része ugyanis nagyon jó hatásfokkal gyógyítható. Még a legtöbb áldozatot követelő három ráktípus is, amiket az alábbiakban felsorolunk.

Rákos betegségeink – ezek a leggyakoribb daganatos betegségek Magyarországon

Tüdőrák

A tüdőrák a 65 év feletti korosztályt fenyegeti hazánkban a leginkább, de sajnos a fiatalabbak is nagyon nagy arányban betegszenek meg ebben a daganattípusban az európai átlaghoz képest, ahol a negyedik helyen állunk a statisztikák szerint. Az összes rákos megbetegedés 18 százaléka a tüdővel kapcsolatos, ami elsősorban a dohányzás káros szenvedélyének és a levegő rossz minőségének tulajdonítanak a szakemberek a genetikai okokon túl. Sajnos ennek a betegségnek a korai stádiumában alig vannak előjelei, és legtöbbször csak akkor derül rá fény, ha valamilyen más okból tüdőröntgenre látogat el a páciens. A figyelmeztető jeleket ezért mindenképpen tanácsos komolyan venni: ha látszólag ok nélkül megváltozik a hangszín, állandó köhögés tapasztalható vagy véres a köpet, akkor haladéktalanul vizsgáltassuk ki magunkat.

Mit tehetsz ellene?

Mint a legtöbb daganattípusnál itt is a rendszeres orvosi ellenőrzés csökkentheti legjobban annak az esélyeit, hogy gyógyíthatatlan stádiumba fejlődjön a rák, ezért az egyik legfontosabb dolog, amit tehetsz, hogy eljársz a tüdőszűrésekre. Erről korábban mindig küldtek behívót, de 2014 óta a kötelező tüdőszűrés megszűnt (kivéve bizonyos veszélyeztetett csoportoknál, mint például a hajléktalanok, TBC-s betegekkel érintkező személyek), ezért mindenkinek egyénileg kell rá jelentkeznie – ideális esetben évente egyszer. Különösen akkor fontos, hogy elmenj ezekre a szűrésekre, ha a családban előfordult már hasonló megbetegedés. Negyven éves kor felett az évi egy alakalom térítésmentes, illetve ingyenes azoknak is, akiknek az ANTSZ kötelezően előírja a vizsgálatot. Ezen kívül a dohányzás aktív és passzív formájának csökkentésével tehetsz a legtöbbet azért, hogy elkerüld ezt a betegséget, és persze azzal, hogy minél több időt töltesz, tiszta, friss levegőn.

Vastagbélrák

Nem sokkal jobb a magyarok helyzete a vastagbélrák szempontjából, hiszen közel ugyanolyan arányú az ilyen megbetegedések száma, mint a tüdőráknál: az összes daganatos betegség 17 százalékát teszi ki hazánkban, és ezzel az EU harmadik legrosszabb helyzetben lévő országa vagyunk. Az esetek döntő többségében itt is az időseket fenyegeti a betegség a leginkább, ugyanis a betegek 70 százaléka 70 év feletti, de már az ötödik X után nagyon komolyan kell venni, ha vastagbélrákra utaló tüneteket észlel magán valaki. A leggyakrabban a széklet állagának tartós megváltozása, nem múló hasmenés vagy székrekedés jelzi a bajt, de a véres széklet is erre utalhat.

Mit tehetsz ellene?

Meglehetősen hétköznapi dolgok vezetnek a vastagbélrák kialakulásához: a legtöbb esetben a táplálkozással kapcsolatos problémák miatt alakul ki. Nagyon fontos, hogy kiegyensúlyozott étrenden élj, ami nem csupán azt jelenti, hogy változatos az étrended, és van benne elegendő rostos étel, sovány hús, gyümölcs, hal, magvak és teljes kiőrlésű gabonafélék, hanem azt is, hogy rendszeresen, naponta ötször és mértékletesen eszel. Ezen kívül nem árt, ha szemmel tartod, hogy mi kerül a wc-be. Sok vastagbélrákos beteg jóval hamarabb kaphatott volna orvosi ellátást – és ezért jobbak lettek volna a gyógyulás esélyei –, ha lapos öblítésű a vécécsészéje otthon, és nem tűnik el a “végtermék” még azelőtt a csatornában, hogy felállva szembesülne vele…

Mellrák

Sajnos a mellrák tekintetében is rosszul állunk európai összehasonlításban, és jelenleg a 3. legtöbb emlődaganatos megbetegedést regisztráló ország vagyunk. Az összes magyarországi rákos megbetegedés 10 százalékát adja a mellrák, amely a közhiedelemmel ellentétben nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is érinti, igaz, őket jóval kisebb arányban, viszont annál agresszívabb és veszélyesebb formában. Nagyon gyakran alakul ki mellrák azoknál, akinek a családjában előfordult már hasonló eset, és megnöveli a kockázatokat az előrehaladott életkor is. A állandó szűrés – otthoni mellvizsgálatok és orvosi rendelések alkalmával – elengedhetetlen része a megelőzésnek, és már 20 éves kortól ajánlott a nőknek, hogy legalább három évente nézessék meg magukat orvossal, és néhány havonta végezzenek el otthon is egy önvizsgálatot is, 40 felett pedig évente el kellene járni szűrésre. A kezdődő betegség jelei ugyanis jól kitapinthatók és elég hamar felfedezhetőek – márpedig a korai szakaszban felismert mellrák gyógyítása igen jó hatásfokkal végezhető.

Rákos betegségeink – ezek a leggyakoribb daganatos betegségek Magyarországon

Mit tehetsz ellene?

Ne mulaszd el a rendszeres orvosi szűréseket: 50 éves kor felett már kifejezetten veszélyeztetett életkorban leszel, de már 40 felett nézesd meg magad orvossal évente egyszer, és egy-két havonta otthon is végezz önvizsgálatot. Akár fájdalmas, akár fájdalommentes elváltozást találsz – csomót, duzzanatot, méret- vagy alakváltozást, váladékozást – ne várj arra, hogy majd elmúlik, hanem rögtön mutasd meg egy nőgyógyásznak.

Jó esélyek a gyógyulásra

Még ma is kivédhetetlen és végzetes sorscsapásként gondolunk a rákra, pedig – bár valóban veszélyes betegségek csoportjáról van szó – nagyon sokféle ellenszer áll a rendelkezésünkre. Először is ne feledjük el, hogy nagyon nagy szerepet játszik a daganatos betegségek kialakulásában az életmód és más olyan külső tényezők, amikre igenis van ráhatásunk. Már önmagában azzal jelentősen csökkenthető a betegség kialakulásának kockázata, ha ezeket nem vesszük félvállról. A másik jó hír, hogy a rák igenis gyógyítható – két és félszer annyian gyógyulnak fel daganatos betegségből, mint ahányan belehalnak! –, ráadásul minél hamarabb fedezik fel, annál biztosabban. Az orvostudomány az elmúlt évtizedekben sem pihent, és számos jelentős előrelépés történt a gyógyítás lehetőségeinek terén: különféle új, személyre szabott terápiák és okosgyógyszerek jelentek meg, a kezelések módszerei és eszközei fejlődtek, és már magáról a daganatok kialakulásának okairól is sokkal többet tudnak a szakemberek.

Még több egészség cikk az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top