SZŰRD KI

AZ EGÉSZSÉGÜNK NEM CSAK A MIÉNK!

Érdemes tudni

Nem megyünk orvoshoz, mert nem rosszt hírt kapni! Pedig csak akkor tudunk meggyógyulni, ha elmegyünk. Az információ fél győzelem - olvass az egészségedről!

Forrás: bhc

Minden harmadik budapesti rákban fog meghalni?

Amíg egészségesek és fiatalok vagyunk, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez örökre így marad. A szomorú valóság azonban az, hogy Magyarország mindenféle összehasonlításban elég rossz helyen áll a rákbetegségek kialakulása terén. Míg Európa más országaiban már csökken, nálunk még mindig nő a daganatos megbetegedések száma.

HPV: az otthoni teszt erős fegyver a rák elleni harcban

Egyre több kutató és orvos állítja, hogy a méhnyakrák elleni küzdelem egyik leghatékonyabb eszköze az otthon elvégezhető HPV-teszt lehet. A módszert egyre több országban kezdik bevezetni.

Nem minden gyógyszer jó minden betegnek - a magyar rendszer segít megtalálni a páciensek számára hatékony kezelést (Fotó: Andersen Dávid)

Dr. Peták István: “Ha összefogunk, belátható időn belül megállíthatjuk a rákot”

A rákkutatás komoly mérföldkövét jelentheti egy olyan megközelítés, amikor nem magát a daganatot, hanem a rák kialakulásáért felelős géneket azonosítják és ennek függvényében javasolnak terápiát. A módszert egy budapesti kutatócégnél tökéletesítik, ahol egy világméretű orvosi hálózat építését kezdik meg rövidesen.

Rákos betegségeink – ezek a leggyakoribb daganatos betegségek Magyarországon

Sokszor halhattad már, hogy nem áll jól a magyarok szénája, ha daganatos betegségekről van szó. Ez valóban így van, hiszen arányait tekintve Európában nálunk halnak meg a legtöbben valamilyen tumorban. Ennek sokféle oka lehet, de szinte bizonyos, hogy ha jobban odafigyelnénk az életmódunkra, és több energiát fektetnénk a megelőző szűrésekbe, akkor látványosan javulnának a statisztikáink.

Terhes nők őssejtjei gyógyíthatják a csontritkulást

Egy friss kutatás szerint az őssejtek megoldást jelenthetnek az üvegcsontúságban szenvedő betegek, illetve az időskori csontritkulás által érintettek számára.

Ezért veszélyesebb a nőkre a diabétesz

A cukorbetegség fiatalkori kialakulásának veszélye sokkal magasabb a lányoknál, mint a fiúknál: a már egészen kicsi gyermekkorban megjelenő 1-es típusú cukorbetegség is lényegesen gyakrabban érinti őket, a fiatalkori 2-es típusú diabéteszben pedig tíz esetből nyolcszor nők szenvednek! Ennek a betegségnek ráadásul sokkal komolyabb következményei vannak a nőkre nézve, ezért fontos, hogy már egészen fiatalon megtegyünk minden óvintézkedést, amivel csökkenthető a diabétesz kialakulásának lehetősége.

Az urológiai vizsgálatoknak "nagyobb a füstje, mint a lángja" (Fotó: Tumblr)

Ezt a cikket mutasd meg az apádnak, a fiadnak és a pasidnak!

Míg a nők rendszeresen járnak a nőgyógyászhoz és a különféle daganatok megelőzését szolgáló szűrővizsgálatokra, a férfiak remegő térdekkel igyekeznek elodázni annak lehetőségét, hogy felkeressenek egy urológust. Pedig a férfi számára a szűrővizsgálatok okozta kényelmetlenség egyrészt röhejesen túlértékelt, másrészt a vizsgálatok segítségével megelőzhetőek a családi tragédiák. A közelgő nemzetközi férfinap pedig egy plusz apropó volt, hogy szakértőt kérdezzünk a témáról.

3 szűrővizsgálat, amit kötelezővé kéne tenni a 40 év feletti nőknek

Az egészségedet akkor őrizheted meg, ha adott korban megfelelően aktív életet élsz, és közben nem félsz a szűrővizsgálatoktól. Elmondjuk, hogy a nőket tekintve melyek a legfontosabb szűrések 40 éves kor felett, és mutatunk még jó pár vizsgálatot és mérést, melyet szintén érdemes állandó rendszerességgel elvégeztetni.

10 tévhit a testünkről, amit felejts el örökre

Most akkor mikor kell fogat mosni? Fogyaszt-e a light kóla? 10 egészségügyi alapvetés, amit gyerekkorunk óta hallunk, mégsem igazak.

A biomarkeres vizsgálat során géppel elemzik a mintákat, a tévedés így kizárható (Fotó: Neumann Diagnostics)

Egy magyar módszerrel már kialakulása előtt kiszűrhető a méhnyakrák

Magyarország egyik legnagyobb klinikai vizsgálatsorozatát végezték el magyar kutatók, s az ennek eredményeként kifejlesztett vizsgálati módszer jóval hatékonyabb lett, mint az eddig alkalmazott citológiai eljárások. Az új megoldással az emberek 80 százalékát érintő HPV miatt kialakuló méhnyakrák már jóval kialakulása előtt kiszűrhető. A módszer még az idén elérhető lesz itthon.

Ha terhesség alatt csomót találsz a melledben, sajnos lehet rák is

"Nem akarok pánikot kelteni, de fontos, hogy ha a terhesség alatt van valamilyen elváltozás a mellen, vagy csomót lehet tapintani benne, akkor nem szabad legyinteni rá, hogy á, ez csak a terhesség miatt van." A Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának igazgatója, egyetemi docens dr. Dank Magdolna, a vele készült interjút az emlőrákról, és a terhességi emlőrákról itt olvashatjátok el. Részlet Rangos Katalin A képzett beteg című könyvéből.

5 veszélyes tévhit – a védőoltás nem hit kérdése

Talán éppen az orvostudomány legnagyobb vívmánya, a védőoltások körül alakult ki a legtöbb tévhit, és ma már szinte iparágszerűen terjesztik azokat a hibás és megtévesztő információkat a világhálón, amik alapján sokan szembefordulnak ezzel a valóban jó és hatékony "intézménnyel".

Kotschy András szerint kulcsfontosságú, hogy minél hamarabb megoldást találjanak a beteg problémáira (Fotó: Servier)

Magyar siker: programozott sejthalállal harcolhatunk a rák ellen

Magyarok vezették azt a nemzetközi kutatócsoportot, amelynek sikerült áttörést elérnie: az úgynevezett programozott sejthalál módszerét vetnék be a daganatos sejtek elpusztítására. Bár "egyszerű" gyógyszerfejlesztésnek indult, az eddigi vizsgálatok eredményeinek jelentőségére a legnívósabb tudományos szaklap is felfigyelt.

Mindent a HPV-oltásról

A humán papillómavírus, azaz a HPV, az összes rosszindulatú daganatos megbetegedések 5 százalékáért felelős. A szerencsére már nálunk is elérhető HPV elleni védőoltással és rendszeres szűrővizsgálatokkal sikeresen felvehetjük ellene a harcot.

Emberi sorsok

Jó és rossz helyzetek, de egy közös van bennük: ezek az emberek nem adták fel, még ha meg is éltek hullámvölgyeket. És így, bizakodással, társakkal a rossz is jóra fordítható.

Méltó akarok lenni arra, hogy egy bátor, kicsi lélek anyukája lehettem

A bátor, kicsi lelkek azért érkeznek hozzánk, hogy szenvedésükkel összefogásra, önzetlen szeretetre sarkalljanak – áll a történetben, melyet az agydaganatban elhunyt Balogh Bogika szülei fordítottak le magyarra, hogy mindenki megértse, ezeknek a gyerekeknek nem szabad hiába szenvedniük. Zsuzsi és Attila úgy érezték, akkor lesznek méltó kísérői Boginak, ha a kislány föntről is elégedetten nézhet le rájuk, ezért létrehozták a Bátor Kicsi Lélek Alapítványt, amely arra hivatott, hogy enyhítse a daganatos gyerekek és családjuk szenvedését.

Anya beteg – hogyan élje túl a család?

Az anyai gondoskodás jelentőségére legtöbbször csak akkor döbbennek rá a családtagok, amikor anya nincs otthon. Pedig előfordul, hogy azok is megbetegszenek és netán kórházba kerülnek, akiktől megszoktuk, hogy mindig állják a sarat. Apák meséltek nekünk arról, hogyan küzdöttek meg ők és gyerekeik az anyahiánnyal.

“Anya vagyok, aggódom, nézd el nekem!” – Küzdelem a leukémiával

Egy hosszú lefolyású betegség minden reggelén úgy kelsz föl, hogy nem tudod, ma mi derül ki. Beteg sejtjeid, akár valami független lények, mindennap meglepetéseket tartogatnak. A gyerek nincs pontosan tudatában annak, mi történik és mi történhet vele. Ha jól van, önfeledten játszik, és a körülötte levők is szárnyalnak. De ha rosszul, akkor romokban hever az egész család. Ez a folyton változó fent és lent állapot a legmegterhelőbb. De Tamara története mutatja: minden elmúlik – a jó, de a rossz is.

“Akkor tudatosult bennem, mikor már mindenen túl voltam, hogy ez az egész mennyire komoly volt” – Egy család küzdelme a leukémiával

Tamara kilenc éve gyógyult. Hogy mi történt tíz és tizenkét éves kora között, azt ma már leginkább a szülei naplóbejegyzéseiből lehet tudni. Az emlékezet a lélek legjobb védelmezője: töröl az elmondható tartományból mindent, amit csak tud. De a "törölt fájlok" mappájában homályos sejtelem formájában megőrződik, hogy bármi megtörténhet. Három nő, anya-lánya-nagyanyja visszaemlékezései és az apa naplójegyzetei alapján idézzük fel azt az időt, amikor a tízéves Tamaráról kiderült, hogy leukémiás.

Dr. Pop Andrea nőgyógyász

“Ha színházba, vagy koncertre megyek, mindig a sor szélére szól a jegyem” – Dr. Pop Andrea nőgyógyász

Fiatal, nő, balkezes. Csupa olyan adottság, amire az ő szakmájában sokan csóválhatják a fejüket. Szülész-nőgyógyász, akinek nem csak a munkája, a hivatása is ez. És bár nagyon fontosnak tartom a távolságtartást az újságírásban, bevallom, dr. Pop Andreával szemben kicsit elfogult leszek. A harmadik gyerekemet nála, vele szültem, és ha csupán a szülésélményt nézzük, biztosan vállalnék többet. A professzionalitását, nyugodtságát, emberségét és odafigyelését szinte valamennyi páciense méltatja.

“Már tudok beszélni arról, hogy volt egy fiam, aki meghalt”

Minden szülő ismeri a fohászt, akár tud imádkozni, akár nem, hogy "mindenemet odaadom, csak őt ne vedd el! A gyermekemet ne!" Mégis van, amikor minden könyörgés hiába. Sepsi D. Tibor huszonkilenc éves volt, amikor a szervezete feladta a küzdelmet a rák ellen. Az édesanyja, Schäffer Beáta tanácsadó, coach másfél év után kezdett el gyászblogot írni, hogy a hasonló helyzetben levőknek segítsen a feldolgozásban. De vajon saját magát is tudja "tréningezni", akinek ez a szakmája?

Gyerekszáj: ezt mondták a kicsik az anyukákról

Anyák napja alkalmából megkérdezték a kicsiket, vajon mit gondolnak anyukájuk egészségéről. Cuki válaszokat adtak.

“Nem engedem, hogy fölém kerekedjen a rák, mert le fogom győzni”

Egész Dunaújváros összefogott, hogy a 29 éves Pecsét István jövőre harminc éves lehessen. A bányamérnök végzettségű fiatalember tizenöt éves kora óta Crohn-betegségben szenved, emiatt új májat kapott 2014-ben, a műtét közben vették észre az orvosok, hogy a nyirokrendszerében és az epevezetékénél már rákos daganatok vannak.

22 éves volt Móni, amikor a fél tüdejét kivették, ma boldog családanya

Móni még most is rettentően fiatal, de csupán 22 éves volt, amikor daganatot találtak a tüdejében. A fiatal anyuka érezte, hogy valami nincs rendben, hiszen alig 1 éves kisfia mellett rettenetesen gyenge volt, a mindennapi feladatokat is alig tudta ellátni. Az orvosok úgy látták a legjobbnak, ha az egész bal tüdőt eltávolítják Móni testéből. Azóta fél tüdővel él, de nem elégedett meg az életben maradással: sportol, s ha nem is képes lefutni kilométereket, edz, formálja magát, mert egészséges életet szeretne élni.

A legnagyobb hibák, amiket egy rákos beteg a gyógyulása ellen véthet

A legjobb orvos és a legmodernebb gyógyszerek sem segíthetnek, ha a beteg nem akar meggyógyulni, vagy legalábbis nem tesz meg mindent azért a maga részéről, hogy az állapota javuljon. Ezek a leggyakoribb hibák, amit a páciensek elkövetnek, és ezzel lassítják a gyógyulásukat – ha ezt látjuk, ne hagyjuk őket, hogy a maguk feje után menjenek.

Sophie Sabbage és kislánya, Gabriella

Kislányom, anya lehet, hogy meg fog halni

Amikor rákos diagnózissal szembesülsz, akkor az egyik legnehezebb feladat nem a kemoterápia, a műtét, a sugárkezelés, hanem az, hogy hogyan mondd el a gyerekeidnek, hogy lehet, hogy meghalsz. Sophie Sabbage, a Cancer Whisperer írója a teljes őszinteséget választotta, mindent elmondott 4 éves kislányának anya tüdőrákjáról.

Rákos vagyok. Azt mondják, selejtes lelkileg

Miért pont én? Hatmillió-kilencszázhatvanhétszer tettem fel magamnak ezt a kérdést ebben a négy hónapban, amióta kiderült, hogy mellrákom van. Most itt ülök levágott mellel, és még mindig ez a kérdés zakatol bennem: miért én?

Betegségek

Senki nem akarja ezeket a diagnózisokat hallani magáról, vagy szeretteiről, de mi hiszünk benne, hogy jobb, ha megismerjük a valóságot - akkor tudunk tenni ellene. De érte is!

Gyomorrák

Sokszor csak nagyon későn jelentkeznek. Általában bizonytalan gyomortáji panaszok, vagy gyomorfájás, savas gyomorégés, súlyosabb esetben étvágytalanság, fogyás, vagy néha (az emésztett vér miatt fellépő) fekete, ún. szurokszéklet viszi a beteget orvoshoz.

Infarktus

Szívinfarktus akkor következik be, ha a szív oxigénigénye jelentősen meghaladja a koszorúerek oxigénkínálatát, és ennek hatására a szívizom általában egy területen elhal

Petefészekrák

Petefészkekben igen sokféle rosszindulatú daganat alakulhat ki. Ezek döntő többsége cisztás mirigyrák (adenokarcinóma), ezért az alábbiakban ennek ismertetésére szorítkozunk.

Csontdaganatok

A csontdaganatok azok a daganatok, amelyek a csontból indulnak ki vagy azokat érintik. Az előbbi az elsődleges csontdaganat, míg az utóbbi a másodlagos, ami egy máshonnan induló tumor áttétje.

Pajzsmirigy-alulműködés

Pajzsmirigy-alulműködés esetén a pajzsmirigy hormonjainak - a thyroxin (T4) és a trijód-tironin (T3) - termelődése elégtelen.

Pajzsmirigy-túlműködés

A pajzsmirigy olyan hormonokat termel, amelyek a sejtek energiatermelésének, élettani folyamatainak szempontjából alapvetőek.

Méhnyakrák

A méhnyakrák jellemzően a két hámfelület találkozásánál alakul ki. A daganatképződést rendszerint korai, csak a hámra lokalizálódó rákos elfajulás (CIN = cervikális intraepiteliális neoplázia) előzi meg.

Vastagbélrák

A vastagbél-rákok 75-80 százaléka az utolsó, 60 cm-es szakaszon alakul ki, 20-25 százaléka pedig a vastagbél többi szakaszán. A vastag- és végbél daganatait nevezik összefoglaló néven kolorektális rákoknak.

Gerincferdülés

A gerincferdülés egy olyan tartáshiba, ami a gerinc oldalirányú elhajlását jelenti. Két alaptípusa van, az egyik az úgynevezett funkcionális gerincferdülés, amiről akkor beszélünk, amikor az oldalirányú elhajláshoz nem tartozik torzió, a gerincferdülés pedig korrigálható.

HPV-fertőzés

A rákszűrő vizsgálat mellékleleteként egyre gyakrabban írnak le humán papillómavírus fertőzést, nem kis riadalmat keltve ezzel a betegeknél. Egyre gyorsabban terjed ugyanis a hiedelem, hogy a vírussal történő fertőzés egyet jelent a méhnyakrákkal.

Cukorbetegség

A cukorbetegség a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, mely szövődményei révén rontja a beteg életminőségét és életkilátásait.

Inzulinrezisztencia

Szervezetünk működése szempontjából nagyon fontos, milyen a vércukorszintünk.

Lisztérzékenység

A cöliákia az egész szervezetet érintő autoimmun-betegség. Kiváltója a kalászos gabonafélékben lévő sikér (glutén) egyik fehérjecsoportja, a gliadin, amit az ember normálisan az étkezései során fogyaszt el.

Laktóz-intolerancia

A laktóz a tejben található, két gyűrűből (galaktóz és glükóz) álló cukor (diszacharid, ``tejcukor``).

PCOS

Policisztás ovárium szindrómáról akkor beszélünk, ha a petefészekben nagyon sok apró ciszta jelenik meg.

Crohn-betegség

A Crohn-betegség (ejtsd: Krón-betegség) a bél rohamokban jelentkező, krónikus gyulladása.

Irritábilis bélszindróma

Az irritábilis bél szindróma (IBS) a gyomor-bél rendszer funkcionális rendellenessége.

Fekélyes vastagbélgyulladás

A fekélyes vastagbélgyulladás főként a vastagbél utolsó szakaszai felé súlyosbodó gyulladás, mely akár az egész vastagbélre kiterjedhet.

Lyme-kór

Kullancs által terjesztett bakteriális fertőzés, amely először bőrtüneteket, majd gyakran idegrendszeri elváltozásokat okoz, később, kezeletlen esetekben pedig ízületi és izomfájdalmakkal jár.

AIDS

A szerzett immunhiányos tünetegyüttes (AIDS =acquired immunodeficiency syndrome) a humán immunhiány vírus (HIV = human immunodeficiency vírus) fertőzés által okozott betegség.

Szifilisz

A vérbaj nemi úton terjedő vagy a magzati életben elszenvedett fertőzés, melyet a Treponema pallidum nevű spirális alakú kórokozóval történő fertőzés okoz.

Tuberkulózis

Akkor beszélünk meddőségről, ha rendszeres, fogamzásgátlástól mentes szexuális együttlét ellenére, egy éven belül nem jön létre terhesség.

Meddőség

Akkor beszélünk meddőségről, ha rendszeres, fogamzásgátlástól mentes szexuális együttlét ellenére, egy éven belül nem jön létre terhesség.

SYNLAB

Minden, ami labor

A Synlab Magyarország és Európa legnagyobb labordiagnosztikai és analitikai szolgáltatója. A Synlab Group 36 országban van jelen, kb. 20 000 munkavállalót foglalkoztat, árbevétele megközelíti a 2 Mrd Eurót, évente 500 millió vizsgálatot végez.

Küldetésünk egyrészről, hogy meggyőzzük az embereket a prevenció fontosságát, ezáltal növeljük, motiváljuk egészségtudatosságukat, másrészről, hogy segítsünk esetleges egészségügyi problémáik feltárásban.

Magyarországon országos vérvételi és laboratóriumi hálózattal rendelkezünk (közel 70 helyszínen), összesen 5 000 féle, éves szinten 45 millió vizsgálatot tudunk elvégezni. Szolgáltatásaink beutaló és előjegyzés nélkül is bármikor igénybe vehetők.

Laboratóriumaink akkreditáltan, magas szakmai színvonalon működnek, melyet kollégáink hatékony és elkötelezett munkájának köszönhetünk.

Magas színvonalú, robottechnológiával ellátott laboratóriumainkban klinikai kémiai, immunkémiai, szerológiai, mikrobiológiai és genetikai vizsgálatokat végzünk.

Magán és vállalati ügyfeleink minőségi kiszolgálása mellett további kulcsterület számunkra a sportdiagnosztika, a foglalkozásegészségügy és munkahelyi mérések, valamint a gyógyturizmusban való részvétel és fejlesztés.

Környezetanalitikai laboratóriumainkban talaj, növény, víz, szennyvíz, legionella, élelmiszer és higiéniai vizsgálatokat végzünk.

Synlab infóvonal: www.synlab.hu