Szuperformában

Így szerettesd meg a gyerekekkel a zöldséget!

Nem szeretem, nem kérem, mi ez a zöld? Edd meg, fiam, egészséges! Ismerős? Anyaként a legtöbben megküzdünk azzal, hogy a gyerekekbe beletukmáljunk egy kevés zöldséget vagy gyümölcsöt. Most néhány jól bevált ötlet következik.
Így szerettesd meg a gyerekekkel a zöldséget!
Így szerettesd meg a gyerekekkel a zöldséget!


1. Saját svédasztal

Ha a gyerek azt gondolja, hogy övé  a választás lehetősége, akkor nagyobb eséllyel fog ismeretlen ételek után nyúlni. Hogy mi a trükk? Egy muffinsütőbe porciózd ki a zöldségeket és gyümölcsöket, és gondosan ügyelj rá, hogy a kedvencekből ne kerüljön bele túl sok, hogy a végén ráfanyalodjon a kevésbé favorizált zöldekre is.

2. Vidám fogások

Nem vagyunk hívei annak, hogy a gyerek az ételt játéknak tekintse, de a játékos tálalás még nem jelent semmi rosszat. Sőt, válogatós gyerekeknél számtalanszor tapasztaltuk, hogy a fogások köré épített mese sokat segít, és ha ez így van, akkor miért ne lehetne a történeteket a tányéron elmesélni. Sokan annyira rákapnak a kreatív fogások készítésére, hogy saját blogot is indítanak a gyerek uzsonnájáról.

Így szerettesd meg a gyerekekkel a zöldséget!
Így szerettesd meg a gyerekekkel a zöldséget!

 

3. Saláta gyerekre szabva

Sok kicsi a zöldségekre ugyan nemet mond, de gyümölcsöket nem utálja teljes erőből. Ha néhány kedvenc gyümölcsét zöldségből készült salátákhoz adjuk, talán megbarátkozik az új ízekkel. Az eper például a legtöbb salátához jól passzol.

4. Hagyd, hogy a kicsi főzzön!

Ha a gyerekek megismerik az alapanyagokat, sokkal nyitottabbak lesznek az új ízekre, ha pedig ők maguk főzhetik meg a legegyszerűbb fogásokat, biztosan nem hagyják ki a kóstolást.

Így szerettesd meg a gyerekekkel a zöldséget!


5. Az evés nem verseny!

A versengés nem rossz, de nem az asztalnál. A testvérrel példálózni, hogy bezzeg ő már megette, nem inspirálja a gyereket, csupán a lelkiismeret-furdalást okoz neki. Hagyjuk, hogy a saját tempójukban egyenek és ne siettessük őket.

6. Nem Piedonét eteted!

Akár salátát, akár főtt ételt adsz a kicsiknek, vedd figyelembe, hogy az ő gyomruk sokkal kisebb, mint a felnőtteké. Ha keveset szedsz, és mindet megeszi, az sikerélmény a kicsiknek, ha viszont egy hatalmas adaggal kell megküzdenie és nem sikerül, az kudarc…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top