Szuperanya
Szponzorált tartalom

Ne azt kérdezd a friss anyától, hogy van, tedd inkább ezt!

A kismamák a bennük össze-vissza tomboló hormonok miatt hajlamosak a hangulatingadozásokra. Nem biztos, hogy az a legjobb módszer, ha megkérdezzük, hogy van, érdemes más technikákat bevetni.

A szülés utáni gyors hangulatingadozások, depresszió vagy más mentális zavar nem ritka, ettől függetlenül borzasztó érzés megélni. Az ember úgy érzi, egyedül van, és csak vele történik ilyen borzalom, senki nem értheti meg, min megy keresztül. Szerencsére nem mindenki viseli rosszul gyermeke születését, de az biztos, hogy ők is intenzív érzelmek skáláját élik meg. A Scary Mommy oldal egy cikke szerint azonban nem az a jó módszer, ha megkérdezzük a frissen szült anyát, hogy van, mert nem biztos, hogy őszintén képes lesz rá válaszolni, ha például nincs jól. Ahelyett, hogy általános kérdéseket tennénk fel neki, itt van néhány ötlet, mit tegyünk.

Ne kérdezd meg tőle, hogy szüksége van-e valamire, és majd udvariasan várod, hogy visszautasítson. Ne add meg neki erre a lehetőséget, hanem cselekedj! Ha a mosogató tele van szennyes edényekkel, mosd el őket. Segíts neki főzni, még akkor is, ha azt állítja, hogy nem éhes, mert jól fog jönni még később az az étel.

Hétből egy nőt érint a szülés utáni depresszió

Hétből egy nőt érint a szülés utáni depresszió

Segíts a takarításban. Söpörd vagy porszívózd fel a padlót, de ne azzal a hozzáállással, hogy mekkora piszok van, hanem a lehető legtermészetesebben. Amíg te segédkezel, küldd el zuhanyozni és aludni. Ne várd meg, hogy elmondja neked, mit kell tenni, kezdeményezz, és győzd meg arról, hogy most nincs más dolga, mint saját maga és a baba.

Nem kell folyamatosan kérdezni, nem attól leszel figyelmes. Hallgasd meg, ha elkezd beszélni, de ha nem, hagyj egy kis csendet magatoknak. Éreztesd vele, hogy teljesen rendben van, ha csak szótlanul, de a társaságodban szeretne ücsörögni. 

Ha mégis beszélni kezd, és rájössz, hogy nincs jól, ne adj folyamatos tanácsokat. Mennyit tudsz a mentális betegségekről? Olvass egy kicsit utánuk, mielőtt belevetnéd magad a megoldás kidolgozásába. Képes vagy megérteni a másik problémáját, vagy értetlenkedve elítéled, mert hogyan érezheti magát rosszul, mikor élete legnagyobb csodáját kellene elvileg épp megélnie? Ha utóbbit gondolod, nem te vagy ebben az esetben a legmegfelelőbb partner. Ha viszont segíteni akarsz, olvasd el más, szülés utáni depresszióban szenvedő anyák történeteit és ösztönözd erre a barátnődet is. Ha ezeket a módszereket alkalmazod, nagy eséllyel hálás lesz neked a barátnőd, és könnyebben megnyílik, ha problémákkal küzd.

Scary Mommy

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top