Szűrések

Ha ultrahangra kellett menni, az nem jelentett jót – elképesztő, mennyit változtak a kismamavizsgálatok

Volt idő, amikor nem a kismamák kérdezték az orvostól, hogy hogy van a babájuk, hanem a doktorok tudakolták, hogy milyen megérzéseik vannak az anyáknak. Manapság egészen másképpen működnek a vizsgálatok, mint néhány évtizeddel ezelőtt.

Minden kismama tudja, hogy a várandósság a világ egyik leggyönyörűbb állapota. Azonban ahhoz, hogy a csodás hónapok nyugalomban teljenek, a családok biztosak akarnak lenni abban, hogy a születendő magzat egészséges. Szerencsére az orvostudomány ma már számtalan szűrővizsgálattal vigyáz a babára és a mamára. Ám ez nem volt mindig így.

Anyáink, nagyanyáink idejében a terhes nőknek mindössze négy alkalommal volt kötelező a vizsgálat. Ilyenkor megmérték a vérnyomásukat, a súlyukat. Ha pedig a magzat már elég nagy volt, az ő szívhangját is hallgatták. A vércukormérés sem volt jellemző. Azt persze mindig megbeszélték, hogy érzi magát az anya, mindez azonban nem adott bizonyosságot a születendő baba egészsége kapcsán. Ha pedig egy kismama a gyermeke nemére volt kíváncsi, némi túlzással csak házi praktikákhoz fordulhatott.

Ha ultrahangra kellett menni, az nem jelentett jót - elképesztő, mennyit változtak a kismama vizsgálatok

Kihatott a szülésekre

 Az ultrahangot csak hírből ismerték az anyukák, azokat a nőket küldték csupán ilyen vizsgálatra, akiknek a terhességében valami szokatlant találtak. Az ultrahang hiánya a szülésekre is kihatott, hiszen sem az édesanya, sem az orvosok nem tudtak felkészülni az esetleges komplikációkra. A fejlődési rendellenességek kiszűrése mellett ugyanis az ultrahanggal az is jó előre tudható, ha például egy baba farfekvéses. 

Hazánkban a statisztikák szerint az elmúlt években a csecsemők 5 százaléka született fejlődési rendellenességgel. Mindez az átfogó szűrővizsgálatoknak köszönhető, hiszen az ultrahang nemhogy elérhetetlen, hanem egyenesen kötelező is, mégpedig legalább négy alkalommal. Ezek a szűrések nagy biztonsággal megállapítják, hogy a magzatnak van-e genetikai vagy fejlődési rendellenessége. A vérvizsgálatok mellett a többdimenziós, képalkotásra is alkalmas ultrahangkészülékek adnak fontos információkat a szakorvosoknak. A korszerű felszerelésekkel pontos diagnózisok születnek.

Ha ultrahangra kellett menni, az nem jelentett jót

Mindez elképesztő változás ahhoz képest, hogy az 1950-es években szinte nem is létezett terhesgondozás. Míg ma természetesek az intim, apás szülések, addig 60 évvel ezelőtt zsúfolt, 10-15 ágyas kórtermekben szenvedték végig a kismamák a legnehezebb időszakot, a vajúdást. Akkoriban az volt a bevett szokás, hogy az újszülötteket elvitték, és a fertőzésektől való félelemre hivatkozva külön kórtermekben helyezték el őket.

Biztonságot adnak

Ugyan néhány évtizeddel ezelőtt az egészségügyi rendszer a maga teljességében működött, manapság el sem tudjuk képzelni, hogy a szakemberek ne végezzék el azokat az átfogó vizsgálatokat, amelyek hozzásegítik a szülőket a boldog várandóssághoz. A tesztek és a képdiagnosztika biztonsága alapozza meg a nyugodt babavárást. A legtöbb szülő a kötelező ultrahang mellett gyakran választ további szűréseket is. A képalkotással járó vizsgálatok ugyanis amellett, hogy megbízható diagnózist adnak, felejthetetlen élménnyel ajándékozzák meg a családot.

Ha ultrahangra kellett menni, az nem jelentett jót - elképesztő, mennyit változtak a kismama vizsgálatok

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top